Sóskamártás készítése

Sóskamártás, sóskaszósz vagy sóskafőzelék, hívhatták bárhogy gyerekkoromban, én nem szerettem. Pedig alapvetően imádtam a főzelékeket, mártásokat és szószokat. Sőt az egyik kedvenc ételem a spenót volt. Persze nyersen imádtam a sóskát, na de mártásnak…

sóskamártás

Sóskamártás

A kerti sóska (Rumex acetosa) a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó évelő, lágyszárú levélzöldség. Egész Európában őshonos, de megtalálható Észak-Amerikában, Ázsiában és Chilében is.

Sóskamártást is sokan sokféle képen készítik. Az itt megosztott recept szerinti mártás habarással készül és egy kicsit édeskés mártást eredményez. Aki inkább savanyúbban szereti, csökkentse a cukor mennyiségét.

Hozzávalói

  • 25 dkg sóska,
  • 1 dl víz,
  • 1 evőkanál olaj vagy zsír,
  • 1 csipet só,
  • 3 evőkanál cukor,
  • 2 evőkanál finomliszt,
  • 3 evőkanál tejföl,
  • 1 db tojás (el is maradhat).

Elkészítése

  • a sóskaleveleket megtisztítjuk, középső, vastag erét a szárával együtt eltávolítjuk és alaposan megmossuk,
  • egy lábosban feltesszük főni a vízzel,
  • hozzáadjuk az olajat, a sót és a cukrot,
  • közepes lángon kb. 3-5 percig főzzük,
  • közben elkészítjük a habarást,
  • ehhez a lisztet elkeverjük a tejföllel és a tojással, ez utóbbi el is maradhat, viszont akkor még egy kanál tejfölt adjunk hozzá,
  • behabarjuk és még további 2-3 percig, alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzzük.

Feltétként pörköltet vagy tojást adhatunk hozzá.

Nagyon köszönjük a receptet Bedi Istvánnénak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük