Sós napraforgókalács napraforgómaggal

Mióta az eszemet tudom, mi a családban húsvétkor édes kalácsot eszünk a sonka mellé. Az utóbbi években már nem a hagyományos fonott kalács kerül az ünnepi asztalra, hanem napraforgókalács mazsolával, ami szintén édes tészta. Porga Júliáéknál sós napraforgókalács került az asztalra napraforgómaggal.

sós napraforgókalács napraforgó maggal

Sós napraforgókalács napraforgómaggal

A sós napraforgókalácsot a Limara oldalán találta, ez alapján készítette el. 

Hozzávalók

Tésztához:

  • 660 g finomliszt,
  • 1 tojás,
  • 1 tojás sárgája,
  • 1 dl olaj,
  • 2 evőkanál burgonya pehely (elhagyható vagy 1 evőkanál tejporral helyettesíthető),
  • 1 evőkanál cukor,
  • 1,5 teáskanál só,
  • kb. 4 dl tej,
  • 4 dkg friss élesztő.

Kenéshez:

  • 5-6 dkg olvasztott vaj

Tetejére:

  • 1 tojás,
  • napraforgómag, vagy len, szezámmag, de ezeket vegyesen is feltehetjük.

Sós napraforgókalács elkészítése

  • Kb. 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt,
  • a cukrot és a sót a többi langyos tejben feloldjuk,
  • a lisztbe belekeverjük a tojásokat, a felfuttatott élesztőt és a tejet,
  • Jól összedolgozzuk, kb. 25-30 percig dagasztjuk kézzel, hogy egy kicsit keményebb tésztát kapjunk. Gépi dagasztással rövidebb idő kell.
  • A tésztát egy kelesztőtálba tesszük és 30-35 percig hagyjuk kelni,
  • ezek után kialakítjuk a napraforgókalács formáját, ennek lépésről lépésre, fotókkal illusztrált elkészítési módját ide kattintva találod,
  • letakarjuk és 30 percig hagyjuk kelni,
  • a sütőt előmelegítjük 180 fokra,
  • a megkelt tésztát egy egész, felvert tojással lekenjük,
  • a közepét és a szirmokat megszórjuk napraforgó-, len-, vagy szezámmaggal.

Nagyon köszönöm a fotót és a receptet Porga Júliának.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük