Fekete retek: téli kedvenc csodálatos gyógyerővel
A nem túl vonzó külsejű fekete retek egy igazi íz- és vitaminbomba, a tél egyik kedvelt zöldsége. A fekete gumó hófehér húst rejt magában. Íze zamatos, az egészségre gyakorolt hatása pedig fantasztikus. Többek közt baktériumölő, immunerősítő hatása van, emésztési és légúti problémák esetén is sikeresen bevethető, érdemes rendszeresen fogyasztani belőle a téli időszakban.
Fekete retek jótékony hatásai
A fekete retek (Raphanus sativus L. var. niger) a káposztafélék (Brassicaceae, Cruciferae) családjába tartozó növény, a retek egy változata. A népi gyógyászatban évszázadok óta ismert mint emésztésjavító, epehajtó, epekőképződés-gátló és féreghajtó.
A Közel-Keleten ősidők óta termesztik. Ázsiai őshazájából a római hadsereg hozhatta be Európába. Már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle.
Gyógyhatású összetevői
A fekete retek csípős íze azonnal elárulja, hogy igen gazdag mustárolajban és illóolajokban, és bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket. Vitamin tartalma többnyire háromszorosa a fehér retek fajtáknak. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában. Különösen magas kálium tartalma miatt vízhajtó hatású, segít a szervezetben felgyülemlett víz eltávolításában.
Hatóanyagai:
- glükozinolátok,
- izotiocianátok,
- illóolajok,
- enzimek,
- enziminhibitorok,
- mikroelemek,
- B- és C-vitaminok,
- flavonoidok,
- vas,
- kálcium,
- magnézium,
- foszfor.
Fekete retek gyógyhatásai
- Étvégygerjesztő,
- Baktérium és vírusölő hatású,
- Immunerősítő,
- Emésztési, és anyagcserezavarokra kedvezően hat,
- Jótékony a májra, reumára,
- Tisztítja a légutakat,
- Epekő ellen és epegyulladásra is hatásos.
Magas C-vitamin tartalmának, illetve az immunrendszert támogató ásványi anagyoknak köszönhetően a fekete retek segít legyőzni a fertőző betegségeket, náthát, megfázsát, torokgyulladást. Nagyszerű antibakteriális hatása van, segít elpusztítani a kórokozókat.
Fekete retek felhasználása
A fekete retek jellegzetesen keserű ízű, amit nem mindenki kedvel. Ha először fogyasztod, próbáld ki kis mennyiségben, és lassan szoktasd hozzá magad a jellegzetes ízéhez. Emellett, a fekete retek számos egészségügyi előnnyel is jár, beleértve az antioxidánsokat és a vitaminokat, így érdemes beiktatni az étrendedbe, ha számítasz ezekre az előnyökre.
A fekete retek élvezete értéke is nagy, így érdemes rendszeresen fogyasztani akkor is, ha nincs semmi panaszunk. Főzni nem szoktuk, megpucolva, nyersen fogyaszthatjuk, így nem kell attól sem tartani, hogy elveszítjük vitamintartalmát.
Kemény és ropogós zöldség, ezért érdemes uborkareszelőn vagy zöldségszeletelőn egészen vékonyra lereszelni, besózni és kb. félórán át állni hagyni. Egy pici olíva- vagy lenmagolaj hozzáadásával kitűnő száraz húsokhoz, akár savanyúság helyett is. Borssal és/vagy fűszersóval karakteresebb ízűvé tehető.
További zöldségekhez adva, nyers salátákba is kitűnő apróra vágva. Joghurttal fogyasztva különösen jótékony hatású az emésztőrendszerre. Érdemes este vagy kora délután fogyasztani, mert erőteljes bélmozgást és gázképződést okozhat.
Néhány ötlet, hogy hogyan élvezheted a fekete retket
Nyersen: Egyszerűen hámozd meg és szeleteld fel a fekete retket, majd fogyaszd el nyersen. A friss és ropogós íz remekül illik salátákhoz vagy zöldségpálcikákhoz.
Salátákba: Adj hozzá reszelt vagy szeletelt fekete retket friss zöldségsalátákhoz. A kesernyés íz jól kiegészítheti a más zöldségek és salátalevelek ízét.
Szendvicseken: Szeleteld fel és helyezd szendvicseidbe, hogy egy kis extra ropogós és ízesítőt adj hozzá.
Levesekbe: Adj hozzá apróra vágott fekete retket levesekhez vagy krémlevesekhez. A keserűsége különféle leveseket gazdagíthat.
Főzve: Főzd meg vagy párold meg a fekete retket, majd használd köretként húsok vagy más főételek mellé.
Turmixokba: Vegyítsd össze a fekete retket más zöldségekkel és gyümölcsökkel turmixokhoz. Például almával és sárgarépával kombinálva ízletes és tápláló italt készíthetsz.
Édesítve: Néhány ember a fekete retket édesítve is fogyasztja. Például mézzel vagy juharsziruppal meglocsolva enyhítheti a kesernyés ízét.
Fermentált formában: Készíthetsz fermentált fekete retket is, ami a probiotikumokban gazdag, és segíthet az emésztésben. Ehhez tedd a reszelt fekete retket egy üvegbe, öntsd le sóval, majd hagyd fermentálódni.
Fekete retek gyógyászati célú alkalmazása
Rosttartalma igen magas, ezzel is elősegíti az emésztést. Gyakori fogyasztásával megelőzhető a székrekedés, és az ezzel összefüggő problémák, mint például aaz aranyér. Elősegíti a szervezet méregtelenítését, tisztíja a májat, serkenti az epekiválasztást. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az epekő kialakulása.
Frissen préselt nedve baktérium- és gombaölő, nyálkahártya-tisztító, emésztőmirigyeket serkentő, epetermelést fokozó, epepangást gátló és hashajtó hatással bír. Feloldja a légutakban lerakódott nyálkát és segíti annak kiürülését. Továbbá stabilizálja a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az ízületi gyulladást. A léhez ajánlatos mézet keverni, ami megakadályozza a puffadást.
A népgyógyászatban este kivájták a fekete retek közepét, beletették egy szűkebb pohárba, majd mézet csepegtettek a retekre. Reggelre a retek levet eresztett, ami a mézzel együtt a pohár aljára csurgott le. Ezt kanalazták.
Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is. Májzsírosodás ellen is a legjobb gyógyszer. Epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, epegyulladás esetén is hatásos.
Segít kordában tartani a koleszterin szintet, gyakori fogyasztásábal egyensúlyban tartható a pajzsmirigyműködés.
Súlyosabb problémák esetén kúraszerű alkalmazása javasolt. Rendszeres használattal képes kisebb epekövek oldására is.
Fekete retek cseppek készen is kaphatóak, amit előírás szerint érdemes alkalmazni.