Raffaello golyó – sütés nélküli kényeztető finomság
A kókuszgolyó sokak kedvence, akárcsak a szintén sütés nélküli másik kókuszos finomság a Raffaello golyó. Nevét természetesen híres elődjéről, a kedvelt fehércsokis bonbonról kapta. Már mutatom is nagyszerű, házilag készíthető kókuszos édesség receptjét.
Raffaello golyó receptje
Ujvári-Kordics Veronika árulta el, hogy készíti a család nagy kedvencét: „A kókuszos süti az egyik kedvencem, ezek közé tartozik a Raffaello is. Én pudingból készítem, nem használok hozzá tejport. Nem kell félni tőle a taj miatt, pár napig is eláll, feltéve, ha marad. Általában pénteken sütök és hétfőn mindig visz a férjem süteményt a tantestületnek, még nem betegedtek meg a tej miatt
Általában 2-3 nappal előtte sütök. Praktikus szerkentyű a hűtő. Amúgy ha főzött krémes süteményt sütöttünk pl lagziba azt is előtte megsütöttük csütörtök magasságában. Ez is főzött pudingos. Nincs nyers tojás vagy tojásfehérje benne, mint pl némelyik keksztekercsnél.
Íme a recept. Ebből a mennyiségből kb. 30 darab lesz.”
Hozzávalók
- 40 g gríz vagy tejszínes puding,
- fél liter tej,
- 2 evőkanál liszt,
- 6 evőkanál cukor,
- 10 g vaníliás cukor,
- 25 dkg margarin,
- 30 dkg kókusz reszelék,
- ízlés szerint mogyoró, vagy mandula, vagy meggy, esetleg zselés cukor darabkák.
Raffaello golyó elkészítése
- a pudingot elkeverjük, a liszttel, a cukorral a vaníliás cukorral,
- hozzáadjuk az 50 ml tejet,
- megfőzzük,
- a margarint elkeverjük 20 dkg kókusz reszelékkel,
- ha kihűlt a puding, összekeverjük a margarinnal elkevert kókusz reszelékkel,
- kis gombócokat formálunk,
- ízlés és fantáziánk szerint bármivel lehet tölteni,
- végül a gombóckákat a maradék kókuszreszelékbe hempergetjük,
- pici mignon papírra helyezzük a kész „Raffaello” golyócskákat.
Fontos, hogy csak tejszínes vagy gríz pudingból készítsük, mivel fehér színű az eredeti „Raffaello” is. Tipp: Ha a pudingra frissen tartó fóliát teszünk, nem bőrösödik meg. Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!