Zöldborsó főzelék, a kicsik és nagyok kedvence

Az egyszerű és népszerű ételekkel kapcsolatban sokszor elgondolkodom, hogy van-e értelme leírni a blogba a receptet. Aztán mindig arra jutok, hogy igen, az egyszerű ételeknek is van létjogosultságuk. Ahogy egy újszülöttnek minden vicc új, úgy egy kezdő háziasszonynak is jól jönnek az egyszerű receptek is. Arról nem is beszélve, hogy ezeket is mindenki egy kicsit másképp készíti. Jöjjön hát a zöldborsó főzelék receptje.

zöldborsó főzelék

Zöldborsó főzelék receptje

A zöldborsó főzelék nálunk is nagy kedvenc, gyakran készül. De evvel is úgy vagyok, mint az összes többi étellel, ahogy főzöm, eszembe sem jut, hogy lefotózzam. Aztán ha elkészült szinte azonnal neki ugrunk, a maradékot pedig nem lenne ildomos fotózni. Ezért is vagyok hálás az olvasóknak, hogy jobbnál jobb receptekkel és fotókkal ellátnak.

Illésné Nagy Máriától szerintem már több recept található fenn a blogon, mint tőlem. A zöldborsó főzelék is neki köszönhetően jelenik meg most.

„Zsenge zöldborsóból készül ez a finom főzelék ami sokak kedvence, én így szoktam készíteni:

Hozzávalók (4 személyre számítva)

  • 1 kg zöldborsó (fejtve),
  • 3 dkg vaj,
  • 1,5 dl víz,
  • só,
  • 1 leveskocka,
  • 1 nagy csokor petrezselyem zöldje,
  • kb. 6-7 dl tej,
  • kb. 3-4 teáskanál étkezési keményítő vagy liszt.

Zöldborsó főzelék elkészítése

  • a kifejtett borsót a vajon rövid ideig pároljuk,
  • kevés, kb. 1,5 dl vizet öntünk alá,
  • megszórjuk a felaprított petrezselyemmel,
  • sózzuk,
  • lefedve puhára főzzük,
  • a leve elfő mire megpuhul,
  • meghintjük a keményítővel vagy liszttel,
  • kevés tejjel felengedjük,
  • annyi tejet adjunk hozzá, hogy a megfelelő állagot elérjük (ki hogy szereti, sűrűbben, vagy hígabban),
  • ízesítjük a leveskockával,
  • sózzuk, ha szükséges,
  • lassan forraljuk,
  • ha a kívánt állagot elértük, készen is vagyunk.

Tálaláskor sült, „kakastaréj” virslit vagy tükörtojást kínálunk mellé.
Tipp: amikor elkészült a főzelék a végén szoktam belekeverni egy tojás sárgáját, szép színt és krémes állagot ad az ételnek, próbáljátok ki! 
Jó étvágyat kívánok!”

Magam részéről még annyit tennék hozzá, hogy a borsó mellett én sárgarépa karikákat is szoktam még párolni a vajon, sőt néha apróra vágott hagymát is teszek bele. De halottam már olyat is, hogy valaki fokhagymával készíti, állítólag úgy is isteni.

Gyakorta pedig őrölt pirospaprikát is szórok rá a liszttel egy időben. Szerintem így is nagyon finom.

Nagyon köszönöm Illésné Nagy Máriának a receptet és a fotót!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük