Vízen kelt kifli, vízen kullugó

Vízen kelt kifli, vízen kullugó, kútba kelt. Ez a három elnevezés ugyanazt a finom, kívül cukros édességet takarja. A Kiskunságban lakodalmakra készítik. Gyerekkoromba mindig az udvarban álló kerekeskútba engedtük le keleszteni. Nagyon imádtam. Most, hogy a látóterembe került a recept, azt hiszem ideje újra megsütni.

Vízen kelt kifli, vízen kullugó, kútba kelt

„Kisgyerek korom kedvenc sütije. Nagymamámtól mindig ezt kértem.” – ezekkel a szavakkal osztotta meg a régi kunsági lakodalmas sütemény receptjét Mihály Klára.

Vízen kelt kifli, vízen kullogó, kútba kelt

Hozzávalók

  • 1/2 kg liszt,
  • 2 dkg élesztő,
  • 2 dl tejföl,
  • 10 dkg vaj vagy margarin,
  • 2 tojássárgája,
  • 1 dl tej,
  • só,
  • citromhéj,
  • 20 dkg kristálycukor a hintésre.

Elkészítése

  • Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
  • A lisztet a vajjal elmor­zsoljuk.
  • Hozzáadjuk a többi hozzávalót is.
  • Összegyúrjuk, jól kidolgozzuk.
  • Egy tiszta asztalkendő közepét megkenjük zsírral.
  • Beletesszük a tésztát.
  • Átlósan lazán belekötjük, hogy legyen hely a növekedésnek.
  • Fakanál nyelére felfüggesztve hideg vízzel telt fazékba tesszük.
  • Addig hagyjuk a vízben, amíg feljön a víz tetejére (kb fél óra). Gondolom azért kelesztettük a kútban, mert ott aztán jó hideg volt.
  • A gyúródeszkát vagy szilikonlapot kristálycukorral meghintjük.
  • Ráborítjuk a tésztát.
  • Apró cipókat vágunk.
  • A cukorban megforgatva 10 cm-es hosszú rudakat sodrunk.
  • Kifliket formálunk belőle.
  • Sütőlapra helyezzük 5 cm távolságra egymástól.
  • Fél órát pihentetjük.
  • Közepes tűznél világos rózsaszínűre sütjük.

Úgy tűnik ezt a süteményt is szokták másként is készíteni.

Vinczéné Mária: „Nagyon finom, én is szoktam sütni csak a cukrot összedarabolt dióval keverem és úgy hempergetem bele a tésztát. Nagyon jó a ropogós cukros dióval a tetején.”


Takács Ildikó: „Anyukám vízen kullogója… farudakra tekeri a tésztát, úgy süti meg. Lehet mindenféle krémmel tölteni, de én csak natúr, cukorba forgatva szeretem. :)”

Nagyon köszönöm az olvasóknak a kitűnő receptet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük