Vízen kelt kifli, vízen kullugó

Vízen kelt kifli, vízen kullugó, kútba kelt. Ez a három elnevezés ugyanazt a finom, kívül cukros édességet takarja. A Kiskunságban lakodalmakra készítik. Gyerekkoromba mindig az udvarban álló kerekeskútba engedtük le keleszteni. Nagyon imádtam. Most, hogy a látóterembe került a recept, azt hiszem ideje újra megsütni.

Vízen kelt kifli, vízen kullugó, kútba kelt

“Kisgyerek korom kedvenc sütije. Nagymamámtól mindig ezt kértem.” – ezekkel a szavakkal osztotta meg a régi kunsági lakodalmas sütemény receptjét Mihály Klára.

Vízen kelt kifli, vízen kullogó, kútba kelt

Hozzávalók

  • 1/2 kg liszt,
  • 2 dkg élesztő,
  • 2 dl tejföl,
  • 10 dkg vaj vagy margarin,
  • 2 tojássárgája,
  • 1 dl tej,
  • só,
  • citromhéj,
  • 20 dkg kristálycukor a hintésre.

Elkészítése

  • Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
  • A lisztet a vajjal elmor­zsoljuk.
  • Hozzáadjuk a többi hozzávalót is.
  • Összegyúrjuk, jól kidolgozzuk.
  • Egy tiszta asztalkendő közepét megkenjük zsírral.
  • Beletesszük a tésztát.
  • Átlósan lazán belekötjük, hogy legyen hely a növekedésnek.
  • Fakanál nyelére felfüggesztve hideg vízzel telt fazékba tesszük.
  • Addig hagyjuk a vízben, amíg feljön a víz tetejére (kb fél óra). Gondolom azért kelesztettük a kútban, mert ott aztán jó hideg volt.
  • A gyúródeszkát vagy szilikonlapot kristálycukorral meghintjük.
  • Ráborítjuk a tésztát.
  • Apró cipókat vágunk.
  • A cukorban megforgatva 10 cm-es hosszú rudakat sodrunk.
  • Kifliket formálunk belőle.
  • Sütőlapra helyezzük 5 cm távolságra egymástól.
  • Fél órát pihentetjük.
  • Közepes tűznél világos rózsaszínűre sütjük.

Úgy tűnik ezt a süteményt is szokták másként is készíteni.

Vinczéné Mária: “Nagyon finom, én is szoktam sütni csak a cukrot összedarabolt dióval keverem és úgy hempergetem bele a tésztát. Nagyon jó a ropogós cukros dióval a tetején.”


Takács Ildikó: “Anyukám vízen kullogója… farudakra tekeri a tésztát, úgy süti meg. Lehet mindenféle krémmel tölteni, de én csak natúr, cukorba forgatva szeretem. :)”

Nagyon köszönöm az olvasóknak a kitűnő receptet.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 608
  • 9
  •  
  •  
  • 608
  •  
  • 9
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 1 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás