Töltött tigriscipó kész cipóból
A töltött tigriscipó csak is fenséges lehet, hisz a hozzávalói egytől egyig finomak. A sok jó hozzávaló íze pedig csak erősíti egymást.
Mi az a cipó?
A cipó a hagyományos kenyérsütés egyik péksüteménye. Kerek kenyér alakú, de a kenyérnél kisebb, annak a tésztájából kiszakított, vagy tőle eltérő gabonafajtából, illetve lisztminőségből kenyér vagy kalács módjára készült sült tészta.
A házi kenyérkészítésnél mind a búza-, mind a rozskenyér érett tésztájából kialakítottak egy kisebb kenyeret, és kerekre formázták. A kenyerekkel együtt sütütték, de mivel gyorsabban megsült, ezt ették elsőként. A Közép-Dunántúlon a Bakonytól a Dráváig pompos, a Bodrog–Tisza–Szamos táján lepény, lepényke néven hívták, az ország többi részén volt cip a neve.
Kenyértésztából gyerekeknek, szegényeknek, koldusoknak különböző nagyságú cipót sütöttek. Lehetett akár ökölnyi vagy akár egy kg körüli is.
Töltött tigriscipó készítése
„Töltött tigriscipót először készítettem. Saját készítésű savanyú káposztával fogyasztottuk. A cipót a Tescoban vettük. Mindkét irányba kb. két cm szélességben, jó mélyen bevágtam. A belevalókat vagy vékony szeletekre, vagy apró kockára vágtam. A résekbe vaj darabkákat és a töltelék anyagok kerülnek. Én kolbászt, szalonnát és hagymát töltöttem bele. Tetejére reszelt sajtot szórtam. Meleg sütőben csak addig sütöttem, amíg a sajt kissé megpirul.
Jó étvágyat hozzá!”
Nagyon köszönjük a receptet Sajgó Gézáné Gizikének!