Megtakarítás korlátozások nélkül. Próbáld ki magad is ezeket a módszereket!

A folytonosan emelkedő energia árak és a szárnyaló infláció minden nap újabb és újabb megszorítások és költségcsökkentés elé állít bennünket. Tudtad, hogy tényleg mindenen lehet spórolni? Legtöbbet a napi betevőn, az élelmiszeren. Összegyűjtöttem néhány hatékony tanácsot, amivel csökkenthető a havi élelmiszer kiadások összege a minden napokban és szabadság alatt is. Az egyszerűen követhető pénztárcabarát tanácsok segítségével nemcsak a konyhapénzen spórolhatsz, hanem időt és energiát is megtakaríthatsz, amit aztán kellemesebben használhatsz fel.

terített asztal a kertben

Így spórolhatsz a konyhapénzen

Tudatos vásárlás

Sok minden múlik a vásárláson. A sok finomságot látva könnyű elcsábulni a boltban. Gyakran felesleges dolgok is a kosárba kerülnek, amelyek aztán a kukában végzik majd. Előzetes tervezéssel mindez könnyen kivédhető.

Tanácsok tudatos vásárláshoz

  • Csökkentsd a vásárlások számát: minél kevesebbszer tévedsz a boltba, annál kisebb a veszélye annak, hogy felesleges dolgokat vásárolsz. Ha az alapvető élelmiszerekből van otthon legalább egy heti mennyiség, és terv szerint vásárolsz, akkor összegészében sokkal kevesebbet költesz.
  • Bevásárló lista: Tervezd meg a következő napok étkezéseit, ez alapján készíts bevásárló listát. Az üzletben pedig ne bóklássz céltalanul a polcok között, célirányosan keresd a listán szereplő élelmiszereket.
  • Ne legyél impulzusvásárló: bevásárló listával megelőzheted az ad hoc vásárlásokat, amivel gyakran kidobásra váró élelmiszerek kerülnek a kosárba.
  • Jó lakottan menj vásárolni: üres hassal, korgó gyomorral sokkal nagyobb a csábítás, ekkor bizony minden könnyen bekerül a kosárba, amit a szemed-szád megkíván.
  • Figyeld az akciókat: az élelmiszer áruházak rendszeresen akcióznak, hogy ezzel is több vásárlót vonzanak be az üzletbe. Ne dőlj be azonban mindennek, gyakran ugyanazt az élelmiszert más gyártótól, más márkában eredeti áron is olcsóbban megveheted, mint az akciósan kínáltat.
  • Válassz saját márkás termékeket: szinte minden nagyobb élelmiszer-áruházláncnak vannak saját márkás termékei, amelyek pont olyan jó minőségűek, mint a nagy márkáké, de jóval kedvezőbb áron kínálják azokat.
  • Figyeld a lejárati dátumokat: a gyorsan romló élelmiszereket lejárat előtt egy-két nappal gyakran leakciózzák. Ha azonnal felhasználod, akkor például érdemes egy tejfölt 30%-kal olcsóbban megvenni, de ha csak napok múlva kerülne rá a sor, akkor inkább hagyd az üzletben. Vásárolj olyat, aminek minél későbbi a lejárati ideje, így kevés eséllyel kell majd kidobnod.
  • Vásárolj nagyban: főleg az alap- és gyorsan fogyó élelmiszerekből érdemes nagyobb kiszerelésben, nagyobb mennyiségben vásárolni egyszerre, amikhez így olcsóbban hozzájuthatsz.
  • Használsz applikációkat: egyre több élelmiszer áruháznak van applikációja, amellyel jelenetős árkedvezménnyel vásárolhatók egyes termékek.

Friss kenyér és péksütemény sütése otthon

Az otthon sütött kenyér és péksütemény töredékéből kijön annak, mint amibe az üzletekben kerül. A házi kenyérsütéssel csökkenthető a boltba járások száma is. De legnagyobb előnye mégis az, hogy mindig friss és finom péksütemény kerülhet a családi asztalra.  

Itt a blogon magam is megosztottam már több bevált kenyér és péksütemény receptet. Van köztük olyan is, amit este összeállíthatsz, éjszaka kel a tészta, reggel pedig csak sütni kell a finom, ropogós reggelire valót.

A megszáradt kenyeret sem kell kidobni, hisz készülhet belőle bundás kenyér vagy zsemlemorzsa is.

Szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása

Ha van lehetőséged, termelj saját zöldségeket és a gyümölcsöket a kertben vagy az erkélyen. Például a retek és az eper is kis helyet és kevés gondozást igényel, nagyon jól termeszthető erkélyen is. A fűszernövények szintén az igénytelen növények közé tartoznak és milyen jó is az, amikor csak pár lépést kell megtenni azért, hogy az ételbe friss, aromás fűszer kerüljön. A család egész éves zöldség és gyümölcs igényét ugyan nem tudod így biztosítani, de amit megtermelsz, azt nem kell megvásárolni.

A zöldségek és gyümölcsök többsége szezonális termék. Szezonon kívül is vásárolhatunk belőlük, de ekkor sokkal drágábbak és kevésbé ízletesek. Érdemes mindent főként a szezonjában fogyasztani.

Nyáron tobzódunk az olcsó zöldségekben és gyümölcsökben, ezekből érdemes télire is elraktározni fagyasztással vagy befőzéssel.

Étel házhozszállítás

Az élelmiszer házhozszállítás is egy olyan lehetőség, amivel rengeteget lehet spórolni. Nagyobb áruházak webshopjaiból megrendelheted és kiszállítathatod az élelmiszereket is. Ezzel nemcsak a vásárlásra fordítandó időt spórolod meg, de a kosárba „véletlenül beugró” csábításoktól is megkíméled magad és a pénztárcádat.

Az otthoni főzés ma már nem olcsó dolog. Az élelmiszerárak folyamatosan emelkedése arra kényszerít bennünket, hogy olcsóbb étkezési lehetőségek után nézzünk. Különösen bajban vagyunk, ha a családtagok eltérő ízlésűek vagy különböző étkezési trendet követnek. Ahelyett, hogy három-négyféle ételt készítenél, sokkal jobban jársz, ha házhoz rendeled az ételt.

Az éttermi kaja házhozszállítással sok bosszúságtól kíméled meg magad. Nincs több odaégett, elsózott étel, ehetetlen kaja. Ráadásul mindenki a kedvére való fogásokból lakmározhat.

Több telefonos applikáció is elérhető, amelyekből a hazai és nemzetközi konyha remekei is megrendelhetők. Ezeknél gyakoriak a kedvezmények is. Bevált szokás az első rendelésnél adott egyszeri pénzösszeg vagy az ajándék ital is.

A házhoz rendelt étel árát sok helyen Szép kártyával is kiegyenlítheted, így ezt nem a havi konyhapénzből kell kigazdálkodnod.

élelmiszer szállító futár

Élelmiszerek kreatív újrahasznosítása

Akár nyers, akár magunk által készített vagy étteremből rendelt ételről van szó, érdemes a megmarad élelmiszert valamilyen módon újrahasznosítani.  A kidobott élelmiszer a legdrágább. Minden el nem fogyasztott és a kukában landoló étel tovább üríti a pénztárcádat.

Ha kicsit több adagot készítettél valamiből, akkor nem kell azt enni három napig, főleg nem kidobni. Szinte minden ételmaradék lefagyasztható és milyen jól fog majd jönni, pár hét múlva, amikor nincs kedved vagy időd főzni, esetleg kiürült a kamra vagy a pénztárca.

Egy kis kreativitással szinte minden étel újragondolható és változatosan finom fogássá varázsolható. A megmaradt pörkölt például hortobágyi húsos palacsinta, valamilyen rakott zöldség vagy melegszendvics formájában is újra az asztalra kerülhet. A megmaradt kalácsból például kitűnő mákosguba vagy vargabéles készíthető.

Folytathatnám még a sort, de nem teszem. Vedd elő a fantáziád és bátran alkoss új ételeket is megmaradt ételből! Egy dolgot ne tegyél, ne dobj ki ételt!

 (X) A cikk megjelenését a kuplio.hu portal támogatta. Köszönöm a megkeresést és az együttműködést!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük