Marcipános csokigolyó aszalt gyümölcsökkel
Már a marcipános csokigolyó neve is istenien hangzik, hát még az íze! Hátha még azt is hozzávesszük, hogy aszalt gyümölcsökkel töltjük, az már csak is finom lehet. Nem egy diétás fogás az biztos, de nem is annak készítjük.
„A sok finomság mellett az édesség sem maradhat el. Az én különlegességem, ez az aszalt gyümölcsökkel, mandulával készült csokigolyó, melyet marcipán réteggel vonok be, és csokoládéba mártok. Vigyázat, mert ez egy kalóriabomba! De ha finomat szeretne valaki, ezt feltétlenül ki kell próbálnia!” – szól Sóspataki Magdolna ajánlója.
Marcipános csokigolyó hozzávalói
Belső részhez
- aszalt gyümölcsök (sárgabarack, szilva, meggy, mazsola, áfonya, stb) kb. 25-30 dkg,
- kb. 20 dkg darált mandula,
- 5-7 dkg vaj,
- kandírozott narancs (ez utóbbit is magam csinálom úgy, hogy a jól megmosott narancsok héját lereszelem, cukorral elkeverem, és kis üvegben a hűtőben tárolom),
- kb. 7-7 dkg tejcsokit és étcsokit,
- kb. 1 dl tejszínt.
Marcipán kéreghez
- másfél csomag marcipán massza lereszelve,
- 5 dkg darált mandula,
- egy kevés mandula likőr, vagy aroma,
- 5 dkg porcukor.
Csokimázhoz
- kb. 20 dkg étcsoki,
- egy pici étolaj.
Tetejére
- mandulaforgács.
Elkészítése
- a belső rész összetevőit egy fém tálba tesszük,
- gőz felett melegítjük addig, amíg a csoki és a vaj felolvad,
- majd az egészet hideg helyre tesszük,
- ha megdermed, golyókat formálunk belőle,
- majd újra visszatesszük a hidegbe,
- a marcipánkéreg hozzávalóit összedolgozzuk,
- hengert formálunk belőle,
- majd olyan vastag köröket készítünk,
- hogy a golyó felületét befedje,
- az utolsó lépés a csokiba mártás,
- a csokimázhoz a csokit gőz felett felolvasztjuk,
- beleöntjük az étolajat,
- majd fogpiszkáló segítségével a marcipánnal bevont golyókat megmártjuk a csokiban,
- még melegen manduladarabokat teszünk a tetejére.
Kb 30-35 db lesz belőle.
Jó étvágyat hozzá!
Nagyon köszönjük az ötletet Sóspataki Magdolnának!