Legényfogó leves: finom és tartalmas
A hagyományos legényfogó leves finom és tartalmas, nem csoda, hogy a leendő kérőket is elbűvölte. A nevét állítólag arról kapta, hogy ezt főzték, amikor egy fiatalember háztűznézőbe ment a családhoz. A belekerülő finom zöldségek és a hús izgalmas ízvilága egyszerűen elbűvölhetette a házasulandó férfiakat. Elkápráztatásra és jóllakatásra egyaránt alkalmas volt. A legényfogó leves receptjét érdemes elmenteni és gyakran főzni a családnak. Bármilyen húst használhatunk hozzá és akár tárkonnyal is ízesíthetjük. Lánykéréskor pedig elmaradhatatlan!
Gyerekkoromban minden vasárnap húslevessel kezdődött a menüsor. Ahogy a többi leves sem, ez sem volt a kedvencem. Most viszont már egyre inkább szeretem és igénylem a leveseket. Kedvenceim a sok zöldséggel és némi hússal készülő levesek. A legényfogó leves pedig pont ilyen, igazán tartalmas és finom. Persze, hogy nálunk is nagy kedvenc.
Illésné Nagy Máriának csak fiai vannak, így a legényfogó varázslatot nem volt alkalma kipróbálni, de család nagyon szereti, ezért rendszeresen készíti.
„A keringő legenda szerint, a lányos anyák a jövendőbeli vejük elkápráztatása és jól lakatása céljából készítették e levest. Mert, mint tudjuk „egy férfi szívéhez, a gyomrán keresztül vezet az út” és az anyák mindent megtesznek…;) 😀
Ahány ház, annyi szokás…sokféle módon készítik. Nálam ebben a formában kerül az asztalra ez az igazán finom és laktató leves.”
Legényfogó leves hozzávalói 🥣 (4-6 személyre)
- 50 dkg pulykamell,
- 5 közepes méretű sárgarépa,
- 1 darab megtermett fehérrépa,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1-1 kisebb darab karalábé és zeller,
- 1 paradicsom,
- 1 tv paprika,
- 25 dkg zöldborsó,
- só,
- bors,
- ételízesítő,
- 2-3 evőkanál zsiradék,
- zeller zöldje,
- 1/2 csokor petrezselyem zöldje.
Gombóchoz:
- 2 dl tej,
- csipet só,
- 4 dkg vaj,
- 12 dkg liszt,
- 2 tojás,
- 1/2 csokor petrezselyem zöldje.
Legényfogó leves elkészítése
- a húst kockákra vágjuk,
- zsiradékon pirítani kezdjük,
- sóval, borssal fűszerezzük,
- a zöldségeket karikákra vágjuk, daraboljuk,
- majd hozzáadjuk a húshoz,
- tovább pirítjuk néhány percig,
- mehet hozzá a borsó, paradicsom, paprika, héjastól a hagyma és a zöldek,
- összekavarjuk,
- felengedjük 2-2,5 liter vízzel,
- sót, borsot, ételízesítőt adunk hozzá,
- főzni kezdjük, lefedjük,
- elkészítjük a gombócokat,
- a tejet csipet sóval, a vajjal, egy kis lábasba felforraljuk,
- a lisztet belekeverjük,
- addig keverjük, amíg a massza elválik az edény falától,
- levesszük a tűzről, félretesszük, kicsit hűlni hagyjuk,
- beledolgozzuk a 2 tojást és a felaprított petrezselyem zöldjét,
- vizezett kezünkkel kis gombócokat, kb. 18 darabot formázunk,
- és az időközben puhára, készre főtt levesbe tesszük,
- még 10 percig lassú tűzön főzzük,
- tálaláskor, frissen aprított petrezselyem zöldjével megszórjuk.
- A paprikát, paradicsomot, hagymát és a zöldeket kihalászhatjuk tálalás előtt a levesből.
Nagyon finom, ízletes leves. 🥄
Jó étvágyat kívánok! Remélem ízleni fog?! 🙂
Tipp: A finom levest bármilyen hússal készíthetjük, disznó hússal is nagyon finom. Ízesítésként gyakran tesznek bele tárkonyt, ami nagyon jól illik a többi alapanyaghoz és még kellemesebb lesz az elkészült leves ízharmóniája.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!