Legényfogó leves: finom és tartalmas

A hagyományos legényfogó leves finom és tartalmas, nem csoda, hogy a leendő kérőket is elbűvölte. A nevét állítólag arról kapta, hogy ezt főzték, amikor egy fiatalember háztűznézőbe ment a családhoz. A belekerülő finom zöldségek és a hús izgalmas ízvilága egyszerűen elbűvölhetette a házasulandó férfiakat. Elkápráztatásra és jóllakatásra egyaránt alkalmas volt. A legényfogó leves receptjét érdemes elmenteni és gyakran főzni a családnak. Bármilyen húst használhatunk hozzá és akár tárkonnyal is ízesíthetjük. Lánykéréskor pedig elmaradhatatlan!

legényfogó leves

Gyerekkoromban minden vasárnap húslevessel kezdődött a menüsor. Ahogy a többi leves sem, ez sem volt a kedvencem. Most viszont már egyre inkább szeretem és igénylem a leveseket. Kedvenceim a sok zöldséggel és némi hússal készülő levesek. A legényfogó leves pedig pont ilyen, igazán tartalmas és finom. Persze, hogy nálunk is nagy kedvenc.

Illésné Nagy Máriának csak fiai vannak, így a legényfogó varázslatot nem volt alkalma kipróbálni, de család nagyon szereti, ezért rendszeresen készíti.

„A keringő legenda szerint, a lányos anyák a jövendőbeli vejük elkápráztatása és jól lakatása céljából készítették e levest. Mert, mint tudjuk „egy férfi szívéhez, a gyomrán keresztül vezet az út” és az anyák mindent megtesznek…;) 😀
Ahány ház, annyi szokás…sokféle módon készítik. Nálam ebben a formában kerül az asztalra ez az igazán finom és laktató leves.”

Legényfogó leves hozzávalói 🥣  (4-6 személyre)

  • 50 dkg pulykamell,
  • 5 közepes méretű sárgarépa,
  • 1 darab megtermett fehérrépa,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1-1 kisebb darab karalábé és zeller,
  • 1 paradicsom,
  • 1 tv paprika,
  • 25 dkg zöldborsó,
  • só,
  • bors,
  • ételízesítő,
  • 2-3 evőkanál zsiradék,
  • zeller zöldje,
  • 1/2 csokor petrezselyem zöldje.

Gombóchoz:

  • 2 dl tej,
  • csipet só,
  • 4 dkg vaj,
  • 12 dkg liszt,
  • 2 tojás,
  • 1/2 csokor petrezselyem zöldje.

Legényfogó leves elkészítése

  • a húst kockákra vágjuk,
  • zsiradékon pirítani kezdjük,
  • sóval, borssal fűszerezzük,
  • a zöldségeket karikákra vágjuk, daraboljuk,
  • majd hozzáadjuk a húshoz,
  • tovább pirítjuk néhány percig,
  • mehet hozzá a borsó, paradicsom, paprika, héjastól a hagyma és a zöldek,
  • összekavarjuk,
  • felengedjük 2-2,5 liter vízzel,
  • sót, borsot, ételízesítőt adunk hozzá,
  • főzni kezdjük, lefedjük,
  • elkészítjük a gombócokat,
  • a tejet csipet sóval, a vajjal, egy kis lábasba felforraljuk,
  • a lisztet belekeverjük,
  • addig keverjük, amíg a massza elválik az edény falától,
  • levesszük a tűzről, félretesszük, kicsit hűlni hagyjuk,
  • beledolgozzuk a 2 tojást és a felaprított petrezselyem zöldjét,
  • vizezett kezünkkel kis gombócokat, kb. 18 darabot formázunk,
  • és az időközben puhára, készre főtt levesbe tesszük,
  • még 10 percig lassú tűzön főzzük,
  • tálaláskor, frissen aprított petrezselyem zöldjével megszórjuk.
  • A paprikát, paradicsomot, hagymát és a zöldeket kihalászhatjuk tálalás előtt a levesből.

Nagyon finom, ízletes leves. 🥄

Jó étvágyat kívánok! Remélem ízleni fog?! 🙂

Tipp: A finom levest bármilyen hússal készíthetjük, disznó hússal is nagyon finom. Ízesítésként gyakran tesznek bele tárkonyt, ami nagyon jól illik a többi alapanyaghoz és még kellemesebb lesz az elkészült leves ízharmóniája.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük