Hónapokig elálló ételízesítő készítése házilag

Az idei időjárás nagyon nem kedvezett a zöldségféléknek. Már most az egekben az alapvető zöldségfélék ára is. Az agyon sózott és kemikáliákkal tartósított tartósított ételízesítőknek nem vagyok híve. A hónapokig elálló ételízesítő elkészítése egyszerű. Készíts te is saját magad vegyszermentes ételízesítőt. Olcsóbb és egészségesebb is!

Hónapokig elálló ételízesítő

Az ételízesítőket szokás vegeta és delikát névvel ihletni. Ezek azonban márka nevek, így nem szerencsés a használatuk. Tudom, hogy úgy jobban hangzik és rövidebb is, de azért én inkább házi ételízesítő keveréknek hívom.

Az alábbi recept amolyan alapként szolgálhat, amit kedvünkre és ízlésünknek megfelelően más zöldségekkel is kiegészíthetünk. A bolti változatokkal szemben meg van az az óriási előnye, hogy semmiféle ízfokozót nem tartalmaz. A saját kertben termelt zöldségekkel ráadásul a vegyszermentességet is biztosíthatjuk.

Tartósításához nem használunk semmiféle adalékanyagot, az kizárólag az elkészítési eljárásnak (hőkezelés) és a hozzáadott só konzerváló hatásának köszönhető.

Hónapokig elálló ételízesítő hozzávalói

  • 1 kg sárgarépa,
  • 80 dkg petrezselyem gyökér,
  • 3 db karalábé,
  • 1 zellergumó,
  • kicsi só,
  • víz.

Elkészítése

  • a zöldségeket alaposan megmosom és megtisztítom,
  • kockákra aprítom,
  • egy lábos kevés vizet teszek,
  • belerakok egy csipet sót,
  • hozzáadom a zöldségeket,
  • lassú tűzön megfőzöm,
  • turmixolom vagy krumplinyomóval összenyomom,
  • kis üvegekbe rakom,
  • hűtőben tárolom.

Hónapokig eláll és sokoldalúan felhasználható levesek, főzelékek, főtt ételek ízesítésére.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

17 − egy =