Fekete retek: téli kedvenc csodálatos gyógyerővel
A nem túl vonzó külsejű fekete retek egy igazi íz- és vitaminbomba, a tél egyik kedvelt zöldsége. A fekete gumó hófehér húst rejt magában. Íze zamatos, az egészségre gyakorolt hatása pedig fantasztikus. Többek közt baktériumölő, immunerősítő hatása van, emésztési és légúti problémák esetén is sikeresen bevethető, érdemes rendszeresen fogyasztani belőle a téli időszakban. Izgalmas saláták alapanyaga lehet ez a csípős, pikáns ízvilágú zöldségféle.

Fekete retek jótékony hatásai
A retkek közül legismertebb a kora tavaszi ropogós, piros hónapos retek. Jóleső csípősségét sózással enyhíthetjük. Választhatjuk a nagyobb, sárgarépára hasonlító, hosszúkás, fehér változatot is, amelyet japán eredetére utalva daikon reteknek is neveznek. A kisebb fehér darabok egy másik fajtát képviselnek, ez a jégcsap retek.
A téli időszakaban terem a legegészségesebb változat, az alma vagy citrom méretű, gömbyölyű, durva felületű fekete retek. Ez a legcsípősebb változat, íze a tormáéra emlékeztet, ezt kihasználhatjuk a receptekben.
A fekete retek (Raphanus sativus L. var. niger) a káposztafélék (Brassicaceae, Cruciferae) családjába tartozó növény, a retek egy változata. A népi gyógyászatban évszázadok óta ismert mint emésztésjavító, epehajtó, epekőképződés-gátló és féreghajtó.
A Közel-Keleten ősidők óta termesztik. Ázsiai őshazájából a római hadsereg hozhatta be Európába. Már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle.
Gyógyhatású összetevői
A fekete retek csípős íze azonnal elárulja, hogy igen gazdag mustárolajban és illóolajokban, és bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket. Vitamin tartalma többnyire háromszorosa a fehér retek fajtáknak. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában. Különösen magas kálium tartalma miatt vízhajtó hatású, segít a szervezetben felgyülemlett víz eltávolításában.
Hatóanyagai:
- glükozinolátok,
- izotiocianátok,
- illóolajok,
- enzimek,
- enziminhibitorok,
- mikroelemek,
- B- és C-vitaminok,
- flavonoidok,
- vas,
- kálcium,
- magnézium,
- foszfor.
Fekete retek gyógyhatásai
- Étvégygerjesztő,
- Baktérium és vírusölő hatású,
- Immunerősítő,
- Emésztési, és anyagcserezavarokra kedvezően hat,
- Jótékony a májra, reumára,
- Tisztítja a légutakat,
- Epekő ellen és epegyulladásra is hatásos.
Magas C-vitamin tartalmának, illetve az immunrendszert támogató ásványi anagyoknak köszönhetően a fekete retek segít legyőzni a fertőző betegségeket, náthát, megfázsát, torokgyulladást. Nagyszerű antibakteriális hatása van, segít elpusztítani a kórokozókat.
Fekete retek felhasználása
A fekete retek jellegzetesen keserű ízű, amit nem mindenki kedvel. Ha először fogyasztod, próbáld ki kis mennyiségben, és lassan szoktasd hozzá magad a jellegzetes ízéhez. Emellett, a fekete retek számos egészségügyi előnnyel is jár, beleértve az antioxidánsokat és a vitaminokat, így érdemes beiktatni az étrendedbe, ha számítasz ezekre az előnyökre.
A fekete retek élvezete értéke is nagy, így érdemes rendszeresen fogyasztani akkor is, ha nincs semmi panaszunk. Főzni nem szoktuk, megpucolva, nyersen fogyaszthatjuk, így nem kell attól sem tartani, hogy elveszítjük vitamintartalmát.
Kemény és ropogós zöldség, ezért érdemes uborkareszelőn vagy zöldségszeletelőn egészen vékonyra lereszelni, besózni és kb. félórán át állni hagyni. Egy pici olíva- vagy lenmagolaj hozzáadásával kitűnő száraz húsokhoz, akár savanyúság helyett is. Borssal és/vagy fűszersóval karakteresebb ízűvé tehető.
További zöldségekhez adva, nyers salátákba is kitűnő apróra vágva. Joghurttal fogyasztva különösen jótékony hatású az emésztőrendszerre. Érdemes este vagy kora délután fogyasztani, mert erőteljes bélmozgást és gázképződést okozhat.
Néhány ötlet, hogy hogyan élvezheted a fekete retket
A fekete retek akkor a legjobb, ha megcsípte a dér. Olyat vegyünk, amelyiknek van súlya, nincsenek rajta repedések, és nem érezzük puhának tapintáskor, nehogy a belseje már pudvás legyen. Lyukacsos műanyag zacskóban vagy fóliában a hűtőbe téve egy hónapig is eláll.
Felhasználáskor a végeit vágjuk le, sikáljuk meg alaposan, és ha úgy látjuk, kissé fonnyadásnak indult, áztassuk egy-két órára jeges vízbe, ettől felfrissül
Nyersen: Egyszerűen hámozd meg és szeleteld fel a fekete retket, majd fogyaszd el nyersen. A friss és ropogós íz remekül illik salátákhoz vagy zöldségpálcikákhoz.
Reszelve salátákat, mártásokat, leveseket ízesíthetünk vele, így enyhé csípős lesz az ételünk. Sóval, olivaolajjal, fokhagymával és tejföllel összekeverve húsok, piritós mellé is kínálhatjuk.
Sokan kidobják a retekfélék leveleit, pedig alaposan megtisztítva ezek is tökéletesek salátába vagy pesztóba.
Salátákba: Adj hozzá reszelt vagy szeletelt fekete retket friss zöldségsalátákhoz. A kesernyés íz jól kiegészítheti a más zöldségek és salátalevelek ízét.
A reszelt fekete retket elkeverhetjük apróra vágott naranccsal, uborkával, így finom saláta lesz belőle. Beleforgathatjuk sajtkrémbe, túróba, krumplipürébe. A francia konyha nyomán keverhetjük – apróra vágott uborka helyett – remoulád mártásba is, így rántott vagy sült húsok, halak mellé kínálhatjuk.
Szendvicseken: Szeleteld fel és helyezd szendvicseidbe, hogy egy kis extra ropogós és ízesítőt adj hozzá.
Sütve: sütőben sütve is elkészíthetjük, ekkor veszít csípősségéből, és a karalábéra emlékeztető ízt kap. Serpenyőbe is tehetjük, felszeletelve, sóval, borssal meghintve, olajban kisütve és a végén ecetet csöpögtetve rá.
Levesekbe: Adj hozzá apróra vágott fekete retket levesekhez vagy krémlevesekhez. A keserűsége különféle leveseket gazdagíthat.
Főzve: Főzd meg vagy párold meg a fekete retket, majd használd köretként húsok vagy más főételek mellé.
Turmixokba: Vegyítsd össze a fekete retket más zöldségekkel és gyümölcsökkel turmixokhoz. Például almával és sárgarépával kombinálva ízletes és tápláló italt készíthetsz.
Édesítve: Néhány ember a fekete retket édesítve is fogyasztja. Például mézzel vagy juharsziruppal meglocsolva enyhítheti a kesernyés ízét.
Fermentált formában: Készíthetsz fermentált fekete retket is, ami a probiotikumokban gazdag, és segíthet az emésztésben. Ehhez tedd a reszelt fekete retket egy üvegbe, öntsd le sóval, majd hagyd fermentálódni.
Figyelem: Nem szabad eltúlozni a fekete retek fogyasztását, különösan azoknak érdemes vigyázni, akik valamilyen allergiától vagy gyomorbetegségben szenvednek.
Fekete retek gyógyászati célú alkalmazása
Rosttartalma igen magas, ezzel is elősegíti az emésztést. Gyakori fogyasztásával megelőzhető a székrekedés, és az ezzel összefüggő problémák, mint például aaz aranyér. Elősegíti a szervezet méregtelenítését, tisztíja a májat, serkenti az epekiválasztást. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az epekő kialakulása.
Frissen préselt nedve baktérium- és gombaölő, nyálkahártya-tisztító, emésztőmirigyeket serkentő, epetermelést fokozó, epepangást gátló és hashajtó hatással bír. Feloldja a légutakban lerakódott nyálkát és segíti annak kiürülését. Továbbá stabilizálja a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az ízületi gyulladást. A léhez ajánlatos mézet keverni, ami megakadályozza a puffadást.
A népgyógyászatban este kivájták a fekete retek közepét, beletették egy szűkebb pohárba, majd mézet csepegtettek a retekre. Reggelre a retek levet eresztett, ami a mézzel együtt a pohár aljára csurgott le. Ezt kanalazták.
Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is. Májzsírosodás ellen is a legjobb gyógyszer. Epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, epegyulladás esetén is hatásos.
Segít kordában tartani a koleszterin szintet, gyakori fogyasztásábal egyensúlyban tartható a pajzsmirigyműködés.
Súlyosabb problémák esetén kúraszerű alkalmazása javasolt. Rendszeres használattal képes kisebb epekövek oldására is.
Fekete retek cseppek készen is kaphatóak, amit előírás szerint érdemes alkalmazni.
Fekete retek alkalmazása megfázásra
Nagymamáink bevált módszere volt a megfázás és köhögés csillapítására, hogy kiskanállal lyukat vájtak a fekete gumóba, abba mézet töltöttek, egy éjszakán át hagyták állni, majd majd a keletkező nedűt itatták meg a kisunokákkal. A méz magába szívta az összes gyógyerőt és aromás anyagot a zöldségből.