Fagyi szelet: diós, pudingos, habos sütemény
A fagyi szelet egy finom diós piskóta alapú sütemény. A tészta tetejére könnyű, vaníliapudinggal készített vajas krém, majd erre tojásfehérje hab kerül. A recept egyszerű, szinte elronthatatlan és a végeredmény egy nagyon finom krémes sütemény.
Fagyi szelet receptje
Nálunk húsvétra fagyi szelet készül. Ez egy diós piskótás tészta, rajta vaníliapudiggal készített vajas krém és a tetején a tojásfehérjéből hab. Ezt a receptet kb. 20 éve kaptam. És szinte elrontani sem lehet. Egy nagyon finom krémes sütemény. Időnként el szoktam készíteni. – ajánlotta figyelmünkbe a kiváló receptet Katona Ágnes olvasónk.
Hozzávalók
Tésztához
- 6 tojás,
- 20 dkg cukor,
- 15 dkg liszt,
- 10 dkg darált dió,
- 1 csomag sütőpor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 6 evőkanál víz.
Krémhez
- 5dl tej,
- 3 tojás sárgája,
- 2 csomag vaníliás pudingpor,
- 25 dkg vaj,
- 20 dkg porcukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
Habhoz
- 3 tojásfehérje,
- 3 evőkanál cukor.
Fagyi szelet elkészítése
- A tészta hozzávalóiból a szokásos módon piskóta tésztát készítünk,
- a tojásokat elkeverem a cukorral és vaníliás cukorral,
- hozzáadom a liszttel elkevert sütőport és a diót,
- hozzáadom a 6 kanál vizet,
- olajozott, lisztezett tepsibe öntöm,
- 200 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm,
- a tökéletes piskóta elkészítéséhez az alábbi képre kattintva találsz tanácsokat
- a krémhez 5 dl tejet, 3 tojás sárgáját, és 2 csomag vaniliapudigot összefőzünk,
- ha kihűlt hozzáadunk 25 dkg vajat, 20 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliáscukrot, jól kikavarjuk.
- Habhoz a 3 tojásfehérjét 3 kanál cukorral vízgőz felett felverjük,
- a kihűlt tésztára először a felkenjük a pudingos krémet, majd erre a jön a felvert tojásfehérje.
Tipp: a tojásfehérje helyett hulalát tehetünk a krém tetejére, ekkor a 3 tojás sárgáját ki kell hagyni a krémből.
Nagyon köszönjük a szuper receptet Katona Ágnesnek!