Epres-túrós bukta – gyermekkori elmékek
A házi buktát leginkább melegen szeretem. Gyerekkoromban amikor sült és megcsapott a kellemes illata, nem igen lehetett kizavarni a konyhából. Alíg bírtam kivárni, hogy megsüljön és fogyasztható hőmésékletűre hűljön. Felnőttként egyszer vásároltam, de azóta sem. A bolt bukta közelébe sem ért az anyukám által sütöttnek. A lekvárnak nevezett, zselés töltelék egy cseppet sem emlékeztetett a finom házi lekvárok ízére. Baráth Rozália kitűnő epres-túrós bukta receptje a gyermekkori emlékeket idézi.
Epres-túrós bukta hozzávalói
- kb 3,5 dl tej,
- 5 dkg élesztő,
- 70 dkg liszt,
- 5 dkg porcukor,
- 4 tojássárgája,
- 7 dkg olvasztott margarin,
- pici só,
- 1 citrom reszelt héja.
A bukták lekenéséhez:
- 1 felvert tojás,
1 mokkáskanál cukor.
A töltelékhez:
Házi baracklekvár, szilvalekvár, túró vagy amit szeretnénk. Jelen esetben házi eperdzsem és túró keverébe került a buktába.
A bukta locsolásához:
- 80 ml langyos tej,
- 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése
- Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt,
- a lisztet átszitáljuk, majd a kovásszal, a tojás sárgákkal, a porcukorral, az olvasztott margarinnal, a maradék tejjel, a sóval és citromhéjjal ízesítve a tésztát dagasztunk,
- duplájára kelesztjük,
- finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán,
- kisujjnyi vastagra kinyújtjuk,
- 8×8 cm-es négyzetekre vágjuk,
- a közepébe lekvárt teszünk, mi most lekvár és túró keverékét használtunk,
- feltekerjük,
- a két végét ujjunkkal benyomkodjuk,
- sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk,
- felvert, cukros tojással megkenjük a bukták tetejét,
- még egyszer kelesztjük,
- majd előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük,
- a sütés vége felé meglocsoljuk vaníliás cukorral elkevert meleg tejjel,
- porcukorral megszórva tálaljuk.
Nagyon köszönjük a receptet Baráth Rozáliának!