Bakonyi sertéstokány receptje

Ha valami bakonyi módra készül, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az egyik fontos alapanyaga a gomba. Már pedig az az étel, amiben gomba is van, igazán izgalmas ízvilágú. Ismerd meg a bakonyi sertéstokány készítésének módját!

bakonyi sertéstokány

„Mai ebédünk…😋 A gombával készített húsételek különlegesen ízletesek….ez az étel készülhet akár csirkéből, pulykából is. Rizs készült hozzá, amibe a végén felaprított petrezselyemzöldet kevertem. Jó főzőcskézést és jó étvágyat kívánok!” – ajánlotta Illséné Nagy Mária

Bakonyi sertéstokány hozzávalói – 4 személyre

  • 1 kg sertéscomb (lehet karaj, lapocka is),
  • 10 dkg füstölt szalonna (mangalica),
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma,
  • 30 dkg fehér vagy barna csiperkegomba,
  • 1 paradicsom,
  • 1 tv paprika,
  • só,
  • bors,
  • 1 teáskanál őrölt piros paprika,
  • 3 dl tejföl,
  • 1 evőkanál étkezési keményítő vagy liszt.

Elkészítése

  • a húst csíkokra vágjuk,
  • a szalonnát apró kockákra vágjuk,
  • egy edényben zsírjára sütjük,
  • a hagymát kockákra vágjuk,
  • a kisült szalonnához adjuk, együtt sütjük,
  • a paradicsomot és a paprikát feldaraboljuk,
  • hozzáadjuk,
  • sóval, borssal, piros paprikával fűszerezzük,
  • hozzáborítjuk a csíkokra vágott húst,
  • néhány percig kevergetjük, amíg kifehéredik,
  • majd felöntjük kb. 2 dl vízzel,
  • lefedjük, pároljuk,
  • amikor már majdnem puha a hús, a felszeletelt gombát hozzáadjuk és lefedve tovább pároljuk,
  • ha a gomba és a hús is megpuhult, a tejfölt elkeverjük a keményítővel vagy liszttel és az elkészült szaftos húshoz öntjük, besűrítjük.

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük