Bakonyi sertéstokány receptje
Ha valami bakonyi módra készül, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az egyik fontos alapanyaga a gomba. Már pedig az az étel, amiben gomba is van, igazán izgalmas ízvilágú. Ismerd meg a bakonyi sertéstokány készítésének módját!
„Mai ebédünk…😋 A gombával készített húsételek különlegesen ízletesek….ez az étel készülhet akár csirkéből, pulykából is. Rizs készült hozzá, amibe a végén felaprított petrezselyemzöldet kevertem. Jó főzőcskézést és jó étvágyat kívánok!” – ajánlotta Illséné Nagy Mária
Bakonyi sertéstokány hozzávalói – 4 személyre
- 1 kg sertéscomb (lehet karaj, lapocka is),
- 10 dkg füstölt szalonna (mangalica),
- 1 nagyobb fej vöröshagyma,
- 30 dkg fehér vagy barna csiperkegomba,
- 1 paradicsom,
- 1 tv paprika,
- só,
- bors,
- 1 teáskanál őrölt piros paprika,
- 3 dl tejföl,
- 1 evőkanál étkezési keményítő vagy liszt.
Elkészítése
- a húst csíkokra vágjuk,
- a szalonnát apró kockákra vágjuk,
- egy edényben zsírjára sütjük,
- a hagymát kockákra vágjuk,
- a kisült szalonnához adjuk, együtt sütjük,
- a paradicsomot és a paprikát feldaraboljuk,
- hozzáadjuk,
- sóval, borssal, piros paprikával fűszerezzük,
- hozzáborítjuk a csíkokra vágott húst,
- néhány percig kevergetjük, amíg kifehéredik,
- majd felöntjük kb. 2 dl vízzel,
- lefedjük, pároljuk,
- amikor már majdnem puha a hús, a felszeletelt gombát hozzáadjuk és lefedve tovább pároljuk,
- ha a gomba és a hús is megpuhult, a tejfölt elkeverjük a keményítővel vagy liszttel és az elkészült szaftos húshoz öntjük, besűrítjük.
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!