A tökéletes forralt bor receptje

A tökéletes forralt bor receptje talán nem is létezik. Ahány ház, annyiféleképp készül a tél kedvenc nedűje. Tökéletes választás vendégváráshoz, de egy fárasztó nap után is teljesen ellazít egy pohárnyi forró ital. A karácsonyi vásárokat járva is rögtön felmelegít, ha átfagytál az ajándékok után rohangálva. Enyhe influenza és megfázás esetén is gyakran evvel kúrálom magam. Alkohol tartalma miatt megizzaszt és segít túlépni a betegségen.

forralt bor

Tökéletes forralt bor receptje

A forralt bor elnevezés egy kicsit téves, hisz nem felforraljuk, csupán felmelegítjük a bort a fűszerekkel. A bor forráspontja alacsonyabb, mint a vízé, így forralás közben elpárolog az alkohol nagy része. A melegítés során is átadják az ízüket a fűszerek, a forró borban pedig tökéletesen elolvad a cukor vagy a méz, nincs szükség arra, hogy forrásnak induljon.

A forralt bor remek közérzet- és hangulatjavító. Vörös- vagy fehérborból egyaránt készülhet, sőt akár keverhetjük is a borokat. Sőt jó minőségű gyümölcsbor is kiváló hozzá. Ízesítéséhez rengetegféle fűszert használhatunk, minden csak ízlés kérdése.

Gyümölcsök közül leginkább narancsot, citromot vagy almát szoktak belerakni.

A bor jellege meghatározza a hozzáadandó cukor mennyiségét. A száraz bor több kanál cukrot is elbír, míg édes borból akár ki is hagyhatjuk.

Igazán finom forralt bort csak jó minőségű borból készíthetünk, a lőréből még az illatos fűszerek sem tudnak csodát varázsolni.

Hozzávalók

  • 1 üveg száraz vörösbor,
  • 3 dl víz,
  • 3-4 evőkanál cukor vagy méz,
  • 1 evőkanál szegfűszeg, a karakteresebb ítzek kedvelő akár szegfűborost is használhatnak helyette,
  • 1 teáskanál gyömbér, lehet helyette ánizs is vagy akár el is maradhat,
  • 1 rúd fahéj,
  • 1 narancs.

A fűszerek közül jól illik bele az ánizs és a szegfűbors is.

Forralt bor elkészítése

  • a jó minőségű bort öntsük egy fazékba,
  • adjuk hozzá a vizet,
  • lassú tűzön kezdjük melegíteni,
  • adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket,
  • karikázzuk bele a narancsot is,
  • nevével ellentétben nem szabad forrnia, mert akkor elillan az alkohol,
  • fedő alatt, lassú tűzön, kb. 15 percig főzzük,
  • ha van hőmérőnk, akkor tartsuk a hőmérsékletet maximum 60 oC-on
  • tálaláshoz kivehetjük a fűszereket, de a hangulat kedvéért maradhatnak is,
  • melegen tálaljuk,
  • friss narancsszeletekkel feldobhatjuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük