Illatos karácsonyi puncs receptje Széll Tamástól

Az adventi vásárok alkoholos italai között a forralt bor mellett az illatos puncs a másik nagy kedvenc. A gyümölcsöket is tartalmazó ital hidegen és forrón egyaránt fogyasztható. Most a neves séf, Széll Tamás karácsonyi puncs receptjét hoztam el videóval is.

karácsonyi puncs pohárban

Mi az a puncs?

A puncs kifejezést az alkoholmentes és az alkoholos italok széles választékára vonatkozik. Az eredeti ital az indiai paantsch, aminek jelentése „öt”, mivel az italt gyakran öt összetevőből készítették összetevők: alkohol, cukor, lime vagy citrom, víz és fűszerek. Angliába és innen a többi európai országba a 17. század végén került.

Illatos karácsonyi puncs receptje Széll Tamástól

Hozzávalók

  • 1 kisebb darab ananász kb. fele, negyede,
  • 3 db narancs,
  • 130 g kristálycukor,
  • 5 dl frissen facsart narancslé,
  • 2 db csillagánizs + díszíteni,
  • 2 db egész fahéj + díszíteni,
  • 2 szál citromnád + díszíteni,
  • 1 tyúktojásnyi darab gyömbér , szeletelve,
  • 6 üveg gyömbérital,
  • 1 üveg piros vermut,
  • barna cukor a díszítéshez.

Karácsonyi puncs elkészítése

  • Először egy karamellszirupot készítünk: a cukrot aranysárgára karamellizáljuk, felöntjük narancslével, hozzádobjuk a csillagánizst, az egész fahéjat, gyömbért, citromnádat, majd felforraljuk.
  • Ha kész a szirup, hagyjuk szépen magától kihűlni, közben felvágjuk a gyümölcsöket.
  • Kockákra vágjuk az almát, az ananászt és kifilézzük a narancsot is.
  • A langyos karamellsziruphoz adjuk a gyümölcsöket és hagyjuk ebben pácolódni, hűtőbe tehetjük, hogy bármikor rendelkezésre álljon.
  • Mikor fogyasztani kívánjuk, nagyméretű koktélos poharak szélét vermutba mártjuk, majd pedig finom barna cukorba. A poharak aljába teszünk gyümölcsöt és szirupot is, végül ízlés szerint öntjük fel a poharat vermuttal és gyömbérrel. A poharakat díszítjük narancshéjcsíkkal, egész fahéjjal és félbe vágott citromnáddal. Jeget nem használunk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük