Illatos karácsonyi puncs receptje Széll Tamástól
Az adventi vásárok alkoholos italai között a forralt bor mellett az illatos puncs a másik nagy kedvenc. A gyümölcsöket is tartalmazó ital hidegen és forrón egyaránt fogyasztható. Most a neves séf, Széll Tamás karácsonyi puncs receptjét hoztam el videóval is.
Mi az a puncs?
A puncs kifejezést az alkoholmentes és az alkoholos italok széles választékára vonatkozik. Az eredeti ital az indiai paantsch, aminek jelentése „öt”, mivel az italt gyakran öt összetevőből készítették összetevők: alkohol, cukor, lime vagy citrom, víz és fűszerek. Angliába és innen a többi európai országba a 17. század végén került.
Illatos karácsonyi puncs receptje Széll Tamástól
Hozzávalók
- 1 kisebb darab ananász kb. fele, negyede,
- 3 db narancs,
- 130 g kristálycukor,
- 5 dl frissen facsart narancslé,
- 2 db csillagánizs + díszíteni,
- 2 db egész fahéj + díszíteni,
- 2 szál citromnád + díszíteni,
- 1 tyúktojásnyi darab gyömbér , szeletelve,
- 6 üveg gyömbérital,
- 1 üveg piros vermut,
- barna cukor a díszítéshez.
Karácsonyi puncs elkészítése
- Először egy karamellszirupot készítünk: a cukrot aranysárgára karamellizáljuk, felöntjük narancslével, hozzádobjuk a csillagánizst, az egész fahéjat, gyömbért, citromnádat, majd felforraljuk.
- Ha kész a szirup, hagyjuk szépen magától kihűlni, közben felvágjuk a gyümölcsöket.
- Kockákra vágjuk az almát, az ananászt és kifilézzük a narancsot is.
- A langyos karamellsziruphoz adjuk a gyümölcsöket és hagyjuk ebben pácolódni, hűtőbe tehetjük, hogy bármikor rendelkezésre álljon.
- Mikor fogyasztani kívánjuk, nagyméretű koktélos poharak szélét vermutba mártjuk, majd pedig finom barna cukorba. A poharak aljába teszünk gyümölcsöt és szirupot is, végül ízlés szerint öntjük fel a poharat vermuttal és gyömbérrel. A poharakat díszítjük narancshéjcsíkkal, egész fahéjjal és félbe vágott citromnáddal. Jeget nem használunk.