Bogyós orbáncfű (Hypericum androsaemum), a díszes gyógynövény gondozása

A bogyós orbáncfű (Hypericum androsaemum) egy rendkívül dekoratív, sokoldalú növény, amely a kertünkben és a gyógyászatban is megállja a helyét. Élénksárga virágai és díszes, vörös bogyói miatt igazi éke lehet a kertnek, ugyanakkor számos gyógyhatással is rendelkezik. Ebben a blogbejegyzésben bemutatom a bogyós orbáncfű származását, gondozási igényeit, szaporítási módszereit, valamint felhasználási módjait.

Bogyós orbáncfű

A bogyós orbáncfű származása, jellemzése

A bogyós orbáncfű Európa, Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia területein őshonos. Az orbáncfűfélék (Hypericaceae) családjába tartozik, amelyet több mint 400 faj képvisel. Az orbáncfűfélék családjának tagjai változatos élőhelyeken találhatók meg, beleértve a nedves réteket, erdőszéleket és hegyvidékeket is. A piros bogyókkal díszítő dísznövényt gyakran ültetik kertekbe és parkokba is.

Az orbáncfüvek közé számos faj és fajta tartozik. A kúszó növénytől kezdve az alacsonyabb félcserjéken át a magasabb bokorszerű növekedésű fajtákig rengeteg változata van. Előzőleg már bemutattam a közönséges és a bőrlevelű orbáncfüvet is, ideje hát megismerkedni a bogyós változattal is.

A bogyós orbáncfű leginkább sárga, csillag alakú virágairól és az ezeket követő, színváltó bogyóiról ismert. A bogyók kezdetben zöldek, majd pirosra, végül feketére színeződnek, ami különleges kontrasztot képez a növény zöld lombjával.

Bogyós orbáncfű igénye és gondozása

Könnyen gondozható növény, így ideális választás azok számára, akik kevés gondozást igénylő, mégis látványos növényt keresnek.

  • Fényigény: kedveli a napos vagy félárnyékos helyeket. Teljes árnyékban is megél, de ebben az esetben kevesebb virágot és bogyót hoz.
  • Talaj: a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kedveli, de szárazabb talajon is megél. Az enyhén savas vagy semleges talaj pH érték az ideális számára.
  • Öntözés: mérsékelt vízigényű. Fontos, hogy a talaja mindig enyhén nedves maradjon, különösen a növekedési időszakban. Azonban ügyeljünk arra, hogy ne álljon vízben, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet.

Metszése

Szép formájának megőrzése érdekében érdemes tavasszal visszametszeni. Ez serkenti az új hajtások növekedését, és sűrűbb, bokrosabb megjelenést eredményez.

Az orbáncfüvek fagytűrése nem a legjobb, de az elfagyott hajtásokat visszametszve szépen kihajt újra. Mivel virágaikat az azévi vesszőkön hozzák, így a visszavágás nem megy a virágzás rovására.

Szaporítása

A bogyós orbáncfű szaporítása többféleképpen is történhet, beleértve a magvetést, dugványozást és a tőosztást is.

  • Magvetés: A magokat tavasszal vagy ősszel vethetjük el. A magvetés előtt érdemes a magokat enyhén megszárítani, majd laza, tápanyagban gazdag talajba vetni. A csírázási időszak alatt a talajt tartsuk folyamatosan nedvesen, és biztosítsunk számára elegendő fényt.
  • Dugványozás: A növény könnyen szaporítható nyáron levágott félfás dugványokkal. A dugványokat nedves, homokos talajba ültetjük, majd egy műanyag zacskóval lefedve párás környezetet biztosítunk számukra. A gyökérképződés néhány hét alatt megtörténik.
  • Tőosztás: A nagyobb, többéves töveket tavasszal vagy ősszel oszthatjuk szét. A tőosztás során a növényt óvatosan kiemeljük a földből, majd a gyökérzetet több részre vágjuk. Az így kapott növényeket külön ültetjük el.

Bogyós orbáncfű felhasználása

A bogyós orbáncfű nemcsak virágágyásokban, hanem cserjefoltokban és sövényekben is remekül mutat. Bogyói télen is díszítik a kertet, így hosszú ideig élvezhetjük szépségét.

Az orbáncfűfélék régóta ismertek gyógyhatásukról. Bár a bogyós orbáncfű nem a legismertebb gyógynövény, de rokonaihoz hasonlóan nyugtató és antidepresszáns hatással rendelkezhet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük