Kerti jukka, pompás pálmaliliom (Yucca Gloriosa) gondozása

A kerti jukka vagy másnéven pompás jukka (Yucca Gloriosa) lenyűgöző örökzöld növény, amely Észak-Amerika délkeleti részén, Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos. Ez a sivatagi növény tökéletes választás azok számára, akik egy kis egzotikumot szeretnének vinni kertjükbe, ugyanakkor igénytelen és könnyen gondozható növényre vágynak.

kerti jukka

Kerti jukka származása, jellemzése

A pompás jukka az Asparagaceae családjába tartozó virágos növényfaj, amely az Egyesült Államok délkeleti részén honos, nyílt homokdűnéken.

Általában több tőből ered, kifejlett példányoknál az alap megvastagodik. A hosszú, keskeny levelei egyenesek és nagyon merevek, 30–50 cm hosszúra és 2–3,5 cm szélesre nőnek. A harang alakú virágzata a fehér virágokból áll, magasan kiemelkedik, akár 2,5 m magasra is nőhet.

Kerti jukka igényei és gondozása

Fényigény

A kerti jukka szereti a fényes, napos helyeket, így az ideális elhelyezés olyan terület, ahol közvetlen napfény éri a növényt. Azonban vigyázzunk, hogy ne érje huzat vagy hideg szél, mert ezek károsíthatják a leveleket.

Vízigény

Szárazságtűrő növény, ezért öntözni csak akkor kell, ha a talaj teljesen kiszáradt. A téli hónapokban még ennél is kevesebb vízre van szüksége. A túlöntözés a gyökérrothadáshoz vezethet. Télen csak akkor öntözzük, ha a talaj teljesen kiszáradt.

Hőmérséklet

Jól viseli meleget és a hideg hőmérsékletet is, ezért nincs szükség teleltetésére.

Talaj

A homokos vagy kavicsos talaj ideális számára, de a legtöbb jó vízelvezető talajban is jól fejlődik.

Tápozás

Nem igényel sok tápanyagot. Tavasszal és nyáron kéthavonta egyszer érdemes trágyázni kiegyensúlyozott folyékony műtrágyával.

kerti jukka virága

Ültetés

A kerti jukka ültetéséhez egy napos helyet jó vízelvezető talajjal rendelkező helyet keressünk. Ássuk ki a gödröt, amely kétszer szélesebb és mélyebb legyen, mint a növény gyökérzete. Helyezzük a növényt a gödörbe, és töltsük fel a lyukat talajjal. Öntözze meg alaposan a növényt.

Metszés

Időnként távolítsuk el a megsárgult, elhalt vagy sérült leveleket. Használjunk éles metszőollót, és vágjuk le a levelet a tövéből.

Kerti jukka szaporítása

Magról, dugványokkal vagy sarjhajtásokkal egyaránt szaporítható. A magokat tavasszal vetéssük, a dugványozáshoz a nyár az ideális. A sarjhajtásokat tavasszal vagy ősszel lehet leválasztani az anyanövényről.

Betegségek és kártevők

A pompás jukka jól ellenáll a betegségekkel és a kártevőkkel szemben, de időnként megtámadhatják őket a pajzstetvek vagy a levéltetvek. Azonnal távolítsuk el a fertőzött leveleket, és használjunk rovarölő szert, ha szükséges.

A leveleken megjelenő barna foltok a túlöntözés jelei lehetnek. Csak akkor öntözzük, ha a talaj teljesen kiszáradt.

A lehulló levelek a természetes öregedési folyamatból adódnak.

Figyelem: egyes érzékeny személyeknél érintkezéskor bőrirritációt, sőt allergiás reakciókat vált ki.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük