Bólesz – pekándiós tekercs receptje

A bólesz régi zsidó sütemény, pekándiós tekercs. Ránézésre sokan darázsfészeknek vélik, de az nem az és nem is dióval készül. A finom kalácstésztát pekándióval és aranymazsolával töltjük és cukros fahéjjal koronázva nyerjük el a különleges ízét. Már mutatom is a kitűnő recepetet!

bólesz - régi zsidó sütemény, pekándiós tekercs

Bólesz, a pekándiós tekercs receptje

Hozzávalók

Tésztához:

  • 50 dkg liszt,
  • 3 dkg friss élesztő,
  • 2,5 dl langyos tej,
  • 2 tojássárgája,
  • 10 dkg cukor,
  • nagy csipet só,
  • 10 dkg vaj.

A töltelékhez:

  • 15 dkg pekándió, dióval is helyettesíthető,
  • 3 evőkanál cukor,
  • 1 evőkanál fahéj,
  • 5 dkg mazsola.

Tepsi kikenéséhez és a tészta megkenéséhez:

  • 7 dkg vaj

Sütés félidejében locsoláshoz:

  • 2 dl tej,
  • 1 evőkanál cukor.

Elkészítése

  • Az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral felfuttatom.
  • Az átszitált liszthez hozzáadom a cukor maradékát, a sót, a tojások sárgáját és a puha vajat.
  • Beleöntöm az élesztős tejet is, és géppel szép fényesre dolgozom kb. 10 perc alatt.
  • Letakarva 20 percig pihentetem, majd lisztezett deszkán kinyújtom.
  • Kisujjnyi vastagra és húsz centi szélesre nyújtom.
  • A kinyújtott tésztát megkenem a vajjal, majd megszórom a durvára vágott pekándióval, az aranymazsolával, majd meghintem a fahéjas cukorral. 
  • A tésztát roládformára feltekerem, majd 5-6 centis darabokra vágom.
  • Vajazott, lisztezett tepsibe teszem a tekercseket úgy, hogy ujjnyi hely maradjon köztük.
  • A tekercsek szélét is megkenem vajjal.
  • Langyos helyen megkelesztem.
  • Majd 180 fokos sütőben 15 percig sütöm, ekkor mindeegyik bóleszt meglocsolgatom 2-3 evőkanál cukros tejjel.
  • További 15 perc alatt készre sütöm.

Nagyon köszönöm a kitűnő receptet Kovács Valériának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük