Hamburger puffancs (buci) készítése házilag
Hamburger puffancs vagy ha úgy jobban tetszik hamburger buci, esetleg hamburger zsömle házilag is igen egyszerűen elkészíthető. Érdemes is elkészíteni, hisz sokkal finomabb és egészeségesebb, mint a készen vásárolható és tartósítószerekkel telenyomott hamburgerzsömle.
Hamburger puffancs készítése
A hamburger grillezett, fűszeres marhahúsmassza, lapos, enyhén pogácsa formájú a mi fasírtunkhoz hasonló ételféleség, amelyet zsemle formájú péksüteménybe, hamburger puffancsba helyeznek. Többnyire úgy gondoljuk, hogy a hamburger feltalálása Amerikához köthető, azonban valójában igen hosszú utat járt be, és három kontinens, Ázsia, Európa és Amerika is szerepet játszott a létrejöttében.
Hozzávalók – 8 darabhoz
- 68 dkg finom liszt,
- 6,5 dkg porcukor,
- 6,5 dkg vaj,
- 2 tojás sárgája,
- 3,3 dl tej,
- 4 dkg élesztő,
- csipet só,
- 1 tojás a kenéshez.
Elkészítése
- A tejet meglangyosítjuk és elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
- Közben a lisztet és a sót egy edényben összekeverjük, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat, majd az élesztős tejjel sima tésztává gyúrjuk.
- 20 perc kelesztés után átgyúrjuk és újabb 20 percig kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára teszem és 8 darab 15 dkg-os kerek cipó formát készítek.
- Jó távol rakom őket a tepsire (célszerű egyszerre csak 4-et sütni) és lekenem tojással 10 perc pihentetés után újból lekenem.
- Majd előmelegített sütőben 200 fokon kb 15 perc alatt szép barnára sütöm.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Mészáros Annának!