Röszti, tócsni, lepcsánka és társai receptje
Nem igen van egyszerűbb étel, mint röszti, tócsni, … Hosszasan sorolhatnám a többi nevét is, ahogy az ország különböző részein hívják mindenki kedvenc krumlis ételét. Megkérdeztem az olvasókat, náluk hogy hívják és hogy készül. Nem csak a különböző neveken lepődtem meg, de a recepteken is elámultam. Valamelyik név vagy elkészítési mód egyezik a tiéddel?
Röszti egyéb nevei
- görhöny,
- tócsi,
- tócsni,
- macok,
- krumplifasírt,
- cincogó,
- lapcsánka,
- lepcsánka,
- berét,
- bere,
- placki,
- krumplibaba,
- mackó.
Röszti elkészítése
Egy mondatban leírható az elkészítése. A krumpli nyersen lereszelünk, sót, borsot, fokhagymát és tetszés szerinti fűszereket, esetleg tojást adunk hozzá. Hozzákeverünk annyi lisztet, amennyit felvesz és serpenyőben forró zsiradékban kisütjük.
De nézzük az olvasók véleményét és recepjét!
Mária Govrikné Tóth: Nálunk macok. Aprítóval pépesre darálom a krumlit. Liszt, só esetleg egy tojás. Semmi más fűszer. Zsírban kisütöm. Van mikor zsírozott tepsiben elegyengetem, és a sütőben sütöm.
Józsefné Lajkó: Tócsni, lepcsánka, mackó mifelénk, tojást nem teszek bele. Liszt, amennyit a krumpli leve felvesz, só, bors, fokhagyma, petrezselyem.
Adrien Páriné Villant: Ha megsült az egyik fele, megfordítom és reszelt sajtot szórok rá. Amíg sül az alja, addig ráolvad. 😘
Diána Bükvics Csalló: Nálunk, Zalában helyette prósza van. Sajttal, tejföllel reszelt krumpli, kefir, só, bors, fokhagyma, liszt, tepsiben,vagy serpenyőben.
Kati Kertje: Szigligeten cicegének, de tócsinak, N nélkül is hívják.
Tóth Lajosné Angyal Ágnes Káposzta reszelőn reszelem, ha sokat készítek hús darálón darálom, só, bors, liszt, tojás, petrezselyem zöld, fokhagyma. Felénk lapcsánka 🙂
Gabriella Dala Zalában mi prószát sütünk, nagymamám még tepsiben sütötte, én serpenyőben készítem.
Éva Lelóczky Placki a neve. 🙂Én durvábbra reszelem a nyers krumplit, só, bors, fokhagyma, pici majoránna, kevés liszt, tojás, serpenyőben, olajban ropogósra sütöm.
Adamma Baumli Nicole Én 1 hete csináltam. Nálunk minden kifejezéssel tudják mi az. Én teszek bele bacont, sajtot, hagymát, fokhagymát és jó fűszereket, mert mi így szeretjük 🙂
Ildikó Takács: Tócsni, ízesítése mint fönt. Mi fokhagymás tejföllel esszük. Nekem túl nehéz, nem szeretem a nehéz ételeket. A fiúk nagyon szeretik.:)
Kovacs Valeria: Mi mackónak hívjuk, nagyluku reszelőn lereszelem a krumplit, sózom, borsozom, 1-2 evőkanál liszttel keverem, mire levet ereszteni keves forró olajba kanalanként teszek és jól kilapítom. Megsütöm ropogósra.