Zöldborsós tojás – fenséges reggeli vagy vacsora
A zöldborsós tojás tartalmas reggeli vagy vacsora lehet. Csak egy finom, friss házi kenyér vagy foszlós sóskifli kell hozzá és igazán fenséges meleg és egészséges étellel kényeztethetjük a családot.
Zöldborsó, a legkedveltebb kultúrnövény
A zöldborsó a pillangósvirágúak családjába tartozó tápláléknövény, az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye. Fontos fehérjeforrás, elsősorban zöldségként és állateledelként kerül felhasználásra. Könnyen, egyszerűen termeszthető, ezért Magyarországon szinte valamennyi veteményes kertben megtalálható. Közép-Ázsia központi és déli területein már i. e. 4–5000 évvel ezelőtt termeszthették. A magyarság még a vándorlása idején ismerhette meg. A magyar borsó szó ótörök eredetű.
B1, B2, és C vitamint (20 mg/100 g) tartalmaz. Szénhidrát tartalma is jelentős. Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb. háromszor annyi.
A borsólevesen és zöldborsó főzelében túl nagyon sok ételbe kerülhet zöldborsó.
Zöldborsós tojás
„Nagymamám az első új borsóból készítette nekünk reggelire.” – ajánlotta figyelmünkbe Ujvári-Kordics Veronika.
Hozzávalók 2 főre
- 2 szál újhagyma,
- 1/2 csésze fejtett új borsó,
- 1 evőkanál étolaj,
- ízlés szerint só.
Elkészítése
- az újhagymát felszeleteljük,
- a borsót kifejtés után megmossuk, lecsepegtetjük és leitatjuk róla a vizet,
- az olajat egy serpenyőbe öntjük, rátesszük az újhagymát és a zöldborsót,
- egy pár percig dinszteljük,
- a tojásokat felütjük,
- megsózzuk,
- majd ráöntjük a hagymás borsós keverékre,
- összekeverjük és készre sütjük.
Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!