Zöldborsós tojás – fenséges reggeli vagy vacsora

A zöldborsós tojás tartalmas reggeli vagy vacsora lehet. Csak egy finom, friss házi kenyér vagy foszlós sóskifli kell hozzá és igazán fenséges meleg és egészséges étellel kényeztethetjük a családot.

zöldborsós tojás

Zöldborsó, a legkedveltebb kultúrnövény

A zöldborsó a pillangósvirágúak családjába tartozó tápláléknövény, az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye. Fontos fehérjeforrás, elsősorban zöldségként és állateledelként kerül felhasználásra. Könnyen, egyszerűen termeszthető, ezért Magyarországon szinte valamennyi veteményes kertben megtalálható. Közép-Ázsia központi és déli területein már i. e. 4–5000 évvel ezelőtt termeszthették. A magyarság még a vándorlása idején ismerhette meg. A magyar borsó szó ótörök eredetű.

B1, B2, és C vitamint (20 mg/100 g) tartalmaz. Szénhidrát tartalma is jelentős. Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb. háromszor annyi.

A borsólevesen és zöldborsó főzelében túl nagyon sok ételbe kerülhet zöldborsó.

Zöldborsós tojás

“Nagymamám az első új borsóból készítette nekünk reggelire.” – ajánlotta figyelmünkbe Ujvári-Kordics Veronika.

Hozzávalók 2 főre

  • 2 szál újhagyma,
  • 1/2 csésze fejtett új borsó,
  • 1 evőkanál étolaj,
  • ízlés szerint só.

Elkészítése

  • az újhagymát felszeleteljük,
  • a borsót kifejtés után megmossuk, lecsepegtetjük és leitatjuk róla a vizet,
  • az olajat egy serpenyőbe öntjük, rátesszük az újhagymát és a zöldborsót,
  • egy pár percig dinszteljük,
  • a tojásokat felütjük,
  • megsózzuk,
  • majd ráöntjük a hagymás borsós keverékre,
  • összekeverjük és készre sütjük.

Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 243
  • 10
  •  
  •  
  • 243
  •  
  • 10
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × kettő =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás