Zöldborsós tojás – fenséges reggeli vagy vacsora

A zöldborsós tojás tartalmas reggeli vagy vacsora lehet. Csak egy finom, friss házi kenyér vagy foszlós sóskifli kell hozzá és igazán fenséges meleg és egészséges étellel kényeztethetjük a családot.

zöldborsós tojás

Zöldborsó, a legkedveltebb kultúrnövény

A zöldborsó a pillangósvirágúak családjába tartozó tápláléknövény, az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye. Fontos fehérjeforrás, elsősorban zöldségként és állateledelként kerül felhasználásra. Könnyen, egyszerűen termeszthető, ezért Magyarországon szinte valamennyi veteményes kertben megtalálható. Közép-Ázsia központi és déli területein már i. e. 4–5000 évvel ezelőtt termeszthették. A magyarság még a vándorlása idején ismerhette meg. A magyar borsó szó ótörök eredetű.

B1, B2, és C vitamint (20 mg/100 g) tartalmaz. Szénhidrát tartalma is jelentős. Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb. háromszor annyi.

A borsólevesen és zöldborsó főzelében túl nagyon sok ételbe kerülhet zöldborsó.

Zöldborsós tojás

„Nagymamám az első új borsóból készítette nekünk reggelire.” – ajánlotta figyelmünkbe Ujvári-Kordics Veronika.

Hozzávalók 2 főre

  • 2 szál újhagyma,
  • 1/2 csésze fejtett új borsó,
  • 1 evőkanál étolaj,
  • ízlés szerint só.

Elkészítése

  • az újhagymát felszeleteljük,
  • a borsót kifejtés után megmossuk, lecsepegtetjük és leitatjuk róla a vizet,
  • az olajat egy serpenyőbe öntjük, rátesszük az újhagymát és a zöldborsót,
  • egy pár percig dinszteljük,
  • a tojásokat felütjük,
  • megsózzuk,
  • majd ráöntjük a hagymás borsós keverékre,
  • összekeverjük és készre sütjük.

Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük