Zamatos szőlőzselé a nyár ízeivel télire
A szőlő leggyakoribb tartósítási módja a bor készítés. Kemény héja és magjai miatt lekvár készítésre sajnos nem alkalmas. Szőlőzselé viszont készülhet belőle, ami nagyon finom, sokoldalúan használható és akár gasztroajándék is lehet belőle az év végi ünnepekre.
Szőlőzselé készítése
Visky Katikától kaptuk a szőlőzselé készítésének leírását, amit örömmel közkinccsé teszek itt a blogon is, hogy minél több háziasszony kényeztesse vele a családot vagy gasztroajándékként lepje meg vele szeretteit karácsonyra.
Az idei nyár nagyon meleg volt, de a szőlő termésnek jót tett. Nemcsak sok , hanem finom is lett.
Szőlőzselét készítettem, egyszerű eljárással. A szőlőt leöblítettem, leszemeztem, nagy szemű fajta nem volt nehéz.
Nagy lábasba tettem, pici vizet aláöntve, kis lángon, fedő alatt addig főztem, amíg a szemek megpattantak.
Amikor kihűlt kissé, egy lábasra szűrőt helyeztem és beleöntöttem a főzött szőlőt a levével együtt.
Másnapig hagytam hűvös helyen, hogy lecsöpögjön magától. Az egy csomag (20 gramm) pektint három evőkanál cukorral elkevertem és a hideg léhez öntöttem és jól elkevertem. Egy csomag petkint 2 kg gyümölcshöz lehet felhasználni. Összesen ennyi cukrot adtam a kb. 2 kg szőlőléhez.
Kavargatva forráspontig melegítettem, 5 percig forraltam, utána forrón üvegekbe mertem, pici nátrium benzoátot tettem a tetejére, folpackkal lefedtem, majd rácsavartam a fémtetőt.
Száraz dunsztba téve hűltek ki. A zselés állagát a lassú hűlés alatt éri el.
Süteményekhez , reggelihez kitűnő, jól kenhető finomság a nyár minden
ízével.
Tipp: Ha pikánsabb ízt szeretnénk, akkor vaníliát és fahéjat is tehetünk bele, vagy akár egy kis alkohollal is megbolondíthatjuk.
Nagyon köszönjük a kitűnő ötletet Katikának!