Ezért választok vágott fenyőt

Örök dilemma az ünnepek előtt: vágott fenyő, földlabdás fenyő vagy műfenyő díszítse a lakást? Gyakran a praktikum és vele együtt a műfenyő győz. De nem nálam. El is mondom, miért tettem le a voksom a vágott fenyő mellett és miért maradok annál továbbra is.

vágott fenyő

Műfenyő és ami mögötte van

A műfenyő népszerűsége a vele járó kényelemnek köszönhető. Hosszú távon olcsóbb, nem kell minden évben újat vásárolni. Nincs bajlódás a tűlevelekkel, nincs gond az ünnep elmúltával, hogy szabaduljunk meg tőle.

Ezek megcáfolhatatlan érvek, bár sokan épp nem ezekkel, hanem a környezettudatosságukkal magyarázzák a műfenyő melletti kitartásukat. Úgy vélik, bűn egy ünnep, néhány hét vagy akár néhány nap kedvéért kivágni egy fát. Ez utóbbi igaz is lenne, ha fenyőket az erdőkből, környezetkárosítással nyernék ki.

Ezzel szemben a karácsony előtt árult fenyőfák valójában mezőgazdasági termékek. Az ünnep utáni megfelelő hasznosításukkal a környezetünk sem sérül. A műfenyő az első években látványban ugyan tudja helyettesíteni az élő fát, de annak fanyar vagy citrusos illatát nem pótolja.

A műfenyő árak elég széles skálán mozognak. Az igazán jó minőségű, szép műfenyők igen drágák. Egy műfenyő maximum nyolc-tíz évig használható, a rosszabb minőségű műfenyők még eddig sem használhatók. Így még az sem feltétlenül igaz, hogy a műfenyő hosszú távon olcsóbb. Nem beszélve arról, hogy a levitézlett műfenyő nem újrahasznosítható, egy hosszan lebomló környezetszennyező hulladék lesz belőle.

Érvek a vágott fenyő mellett

A földlabdás fenyőfa jó választás azoknak, akik az ünnepek után ki tudják ültetni a fenyőt a kertbe. Általa egyszerre lehet környezettudatos és természetes a karácsonyunk. Mivel lakótelepi lakásban lakom, nálam ez a megoldás nem jön szóba. A gyökeres és vágott fenyő közötti választásról már bővebben is írtam.

Bár imádom és óvom a természetet és nem vagyok híve az értelmetlen pusztításnak sem, minden évben vágott fenyőt választok. Tény, hogy az élő fenyőből állított karácsonyfával sokkal több a teendő. Már a hazacipelése, az ünnepek előtti tárolása sem egyszerű feladat. Szerencsére házhoz is rendelhetjük az ünnep ékét.

Többnyire a talpba faragása sem egyszerű. A lehulló tűlevelek, a ragacsos gyanta miatt az ünnepek utáni takarítás sem egy leányálom.

A karácsonyfa alapjának kiválasztásánál nem árt mérlegelni azt sem, hogy a fenyőfatermesztés egy szakma, sokaknak az egyetlen megélhetési lehetőség a fenyőfa termesztés. Nyugat-Magyarországon egész falvak élnek fenyőfa termesztésből. pl. ilyen a Zala megyei Surd. A fenyőfákat hatalmas ültetvényeken, csemetekertekben termesztik. Egy-egy fát 5-8 évig nevelnek, mire a piacra kerül.

Az ünnepek előtt árusított fenyőfák jelentős részét hazánkban gondozták, magyar emberek gyarapodását szolgálják. A magyar fenyő ugyanolyan jó minőségű, ugyanolyan szép, mint pl. a Dániából importált nordmann fenyő. Mindig magyar fát választok.

A fenyőfák ára az utóbbi években szinte változatlan, egyik évről a másikra szinte alig emelkedik. A választék hatalmas, mind minőségben, mind méretben, mind árban bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Egy kisebb lucfenyőt már két-háromezer forintért megvásárolhatunk.

Pénztárca kímélő lehet, ha az utolsó napra, 24.-ére hagyjuk a vásárlást, ilyenkor az árusok már olcsóbban is igyekeznek megszabadulni a fáktól.

Érdemes szétnézni a kertészeti árudák akciói között is. Egyre nagyobb számban vannak olyan áruházak, ahol fenyőbérlésre is lehetőség van. A náluk vásárolt fákat az ünnep után visszaveszik és helyben levásárolható utalványt adnak. Találunk olyan kertészeti árudákat is, ahol a fa értékének egy részével vagy akár az egészével megegyező, januárban levásárolható vásárlási utalványt kapunk a vásárlásunk mellé.

vágott fenyő karácsonyfa

Az élő fenyő választásnál a legfontosabb, hogy frissen kivágott legyen. A megfelelő minőségű fán a tűlevelek csillognak, nem szárazak, kézzel való érintéskor sem hullanak le. A fák legtöbbjét már november végén, december elején kivágják.

Ha otthon hűvös, szellőző, nem napsütötte helyen tudjuk tárolni, – pl. erkélyen, vagy pincében -,  akkor akár már hó elején hazavihetjük. Ha megoldható, legjobb vízbe állítani, hogy minél tovább friss maradjon. Jó ötlet a vízzel tölthető karácsonyfatalp használata is. A fa vízbe állítása előtt érdemes tíz centit levágni az aljából, hogy jól fel tudja szívni a vizet.

A hűvös helyről bevitt fának kell egy kis idő az akklimatizálódáshoz, hogy a gyenge ágak, ne törjenek le a díszek súlya alatt. Díszítés előtt én 2-3 órával korábban szoktam bevinni az erkélyen tárolt fenyőt a szobába.

Mivel tudom, hogy hol és hogy termesztik a karácsonyfának szánt fenyőt, bátran választom minden évebn. Nem úgy tekintek rájuk, hogy szegény fenyők, hisz tudom, hogy már régóta nem az erdőkből vágják ki őket, azok több száz ember megélhetését biztosítják. Sokkal szomorúbb az ünnep után az el nem adott, feleslegesen kivágott fákat látni és tudni, hogy küldetésük beteljesítése nélkül kerülnek a darálóba.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük