Őszibarack lekvár sütőtökkel receptje
Őszibarack lekvár sütőtökkel nevet adtam a pikáns lekvárnak, pedig az egyszerű recepttel készülő édesség sokkal több mint egy egyszerű gyümölcsíz. Az ízét is jobban el tudod képzelni, ha elmondom, igazából sütőtök, narancs, őszibarack és gyömbér házasításából jött létre. Ugye milyen jól hangzik?
Őszibarack lekvár sütőtökkel hozzávalói
- 1 db elkóborolt sütőtök a kamrából,
- 2 db narancs,
- 10 db őszibarack,
- gyömbér,
- kevés cukor (mert a tök igen édes volt :), de igazán ízlés szerint,
- nátrium benzoát.
Őszibarack lekvár sütőtökkel elkészítése
- A gyümölcsöket alaposan megmostam és megtisztítottam,
- utána turmixoltam ( a sütötököt is nyersen használtam, nem főztem meg előtte, mert így rostos, marad),
- az összeturmixolt gyümölcsöket feltettem főni a cukorral együtt,
- a forrástól számítva nég kb 20 percig főztem, közben folyamatosan kevertem, mert sűrű állagú.
- Amikor megfőtt, száraz dunsztba tettem és így hagytam kihűlni.
Mi dusztolás és a szárazdunszt?
Szerintem sokan tudják, de kezdő háziasszonyok kedvéért leírom, mi is az a szárazdunszt. A dunsztolás ősi tartósítási technika, amivel biztosítjuk, hogy lekvárjaink, befőtteink hosszan elálljank, ne romoljanak meg. Száraz és vizes dunsztolás is létezik. A vizes dunsztolás tulajdonképpen gőzölés, akkor alkalmazzuk, ha az üvegbe kerülő anyagokat ne főztük, nem hőkezeltük előzetesen. Tipikusan így készülnek például a befőttek.
Szárazdunsztolás alkalmazunk ott, ahol az alapanyagokat előtte megfőztük. Így tartósítjuk például a lekvárt, dzsemet. A befőzött gyümölcsöt forrón rakjuk az üvegekbe és azonnal lezárjuk. Ezután az üvegeket jó alaposan bebugyoláljuk meleg paplanokba, pokrócokba, és így lassan, akár napokig hagyjuk teljesen kihűlni.
Nagyon köszönjük a szuper receptet Gaszt Kornéliának!