Monet virágai és pompázatos kertje Givernyben – videó

Claude Monet, az impresszionista festészet egyik legnagyobb alakja nagyon szerette a természetet. Virágos festményeit sokan ismerik, kevesen tudják azonban, hogy a modelljei a saját kertjéből származtak. Monet híres kertje Givernyben, Párizstól egy óra autóútra található, a kertet maga Monet tervezte. A tavirózsák, vízililiomok és tündérrózsák több mint 250 remekműhöz adtak az ihletet. Méltán tartják Franciaország és Európa egyik legburjánzóbb és mai napig legszebb kertjének. Már is mutatom, milyenek Monet virágai.

Monet virágai

Monet virágai

Claude Monet (1840-1926) 43 éves korában vásárolta meg a bájos házat a hatalmas elhanyagolt kerttel. Szenvedélyes kertészként maga tervezte meg a kert új kinézetét, Ő választotta ki a növényeket. A kialakításnál fontos szempontnak tartotta, hogy minden évszakban izgalmas és színes színfoltok ékesítsék a kertet. A kert egyik legszebb része a japánkert tóval, híddal és sok tavirózsával.

Élete utolsó 30 évét imádott birtokán élte, az elbűvölő kert több mint 250 remekműhöz szolgáltatott témát. A vízi növényekről egész sorozatot készített, de a tó felett átívelő gyaloghíd is egy tucat festményéhez adott ihletet. A kertben ideálisak voltak a körülmények a fény és árnyék hatásainak vizsgálatára, az impresszionista stílus (szabadtéren rögzített fényhatások, tört színek, gyors ecsetvonások) alkalmazására.

Utolsó 10 évében szürke hályogban szenvedett, de festést nem hagyta abba. 1923-ban a jobb szemét megműtötték, aminek következtében erősebben érzékelte az ibolyántúli fényt. Ezt festményein is felfedezhetjük, a képek kékesebb árnyalatot kaptak.

Monet virágai és kertje Givernyben- videó

Monet háza

 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük