A kültéri takarítások jollyjokere: a magasnyomású mosó

A kültéri takarítás sok esetben nem tartozik az ember kedvenc feladatai közé, pláne, ha egy erősen szennyezett felületről, egy hosszú tél utáni takarításról vagy éppen nehezen hozzáférhető helyekről van szó. E téren nyújthatnak hatalmas segítséget a magasnyomású mosók, amelyek által gyors és hatékony munka végezhető. Így nem kérdés, hogy szükség van egy ilyen gépre a ház körül, amelyet bármikor bevethetünk amikor szükség van rá.

scheppach magasnyomású mosó automosás közben

A magasnyomású mosók

A magasnyomású mosók titka abban rejlik, hogy rendkívül gyors és egyszerű tisztításra tervezték. Segítségével pillanatok alatt hatékonyan megtisztíthatunk különféle felületeket, legyen szó szinte bármilyen anyagról. Otthoni használatnál autó, terasz, térburkolatok, kerti bútorok és kerítés takarításánál válhat leginkább hasznunkra.

A tavasz közeledtével különösen hasznos egy magasnyomású mosó használata, hiszen a hűvös, téli időszak után több hónapnyi szennyeződést kell eltüntetni a kültéri területekről. Ezen berendezések tisztítási minőségét három tényező határozza meg: a teljesítmény (kW), a víznyomás (bar) és a vízszállítás mennyisége (l/h).

Melyik típust válasszuk?

A magasnyomású mosók általában több funkcióval rendelkeznek. Használhatjuk őket egyszerűen csak vízzel, ilyenkor személyre szabhatjuk a sugár erősségét és azt is, hogy pontsugárban vagy lapos sugárban formálja a vizet. Ha erősebb szennyeződéssel van dolgunk, akkor átállíthatjuk a gépet vegyszeres tisztítás funkcióra is. Ilyenkor hatványozottan érvényesül a mosó szennymaró képessége és az eredmény egy csillogóan tiszta felület lesz.
Otthoni használatra az alap kategóriát érdemes választani, ez 360-380 liter vízszállításra képes óránként. A kisvállalkozásoknak a középkategóriás mosókat célszerű megvásárolni, amelyek már nagyobb teljesítményűek, de léteznek egészen professzionális mosó egységek is, melyek víznyomása meghaladhatja akár a 160 bar egységet is, és több mint 1000 liter/óra vízszállítással működik.

magasnyomású mosó használata

A forróvizes mosók előnyei

Számtalan előnye van annak, ha a magasnyomású mosót nem hideg, hanem forró vízzel használjuk. Sok esetben a koszos, zsíros vagy éppen gyantás szennyeződés már a forró víztől is feloldódik, nem szükséges vegyszereket használni a művelethez. Ez nemcsak, hogy költséghatékony – hiszen ennyivel is kevesebbet kell kemikáliákra költeni – hanem környezetkímélő is.

Forró víz használata után jelentősen lassabban képződnek csírák a felületen, tehát nem csak látszatra lesz tiszta a felület, hanem a szemnek láthatatlan baktériumok és gombák is eltűnnek. Emellett megfigyelhető, hogy a forró vizes mosás után a száradási idő is sokkal rövidebb, hiszen gyorsabban párolog a nedvesség, ebből adódóan a felületek is hamarabb rendelkezésre állnak a további használathoz.
A forró vizes mosás jellemzően 120-150°C-os tartományban mozog, mely lehetővé teszi az alacsonyabb nyomáson való munkavégzést. Összességében tehát idő- és költséghatékonyabban dolgozhatunk forró vízzel, mint hideg vízzel és akár 30-40 százalékkal gazdaságosabb is lehet az eljárás.

Gőzborotvák

Általánosan elterjedt tévhit, hogy a gőzborotva és a magasnyomású mosó szinonimák. Ez téves feltevés, ugyanis míg a magasnyomású mosó vízzel, illetve vegyszerrel tisztít, addig a gőzborotva nevéből adódóan is gőzzel. Főként a makacs, elkérgesedett szennyeződésekhez ajánlott a használata, de a felhasználási területei szerteágazóak.

Cikkünk végére már magabiztosan kijelenthetjük, hogy a magasnyomású mosó és a gőzborotva is sokkal hatékonyabb, gyorsabb és környezetkímélőbb megoldásnak bizonyulnak a hagyományos takarítási módszerekkel szemben.

Hirdetés (X)

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük