Ezt gondold végig, mielőtt kültéri kaspót választanál

A virágimádók többsége szerint az otthonukban két dologból van mindig kevés: növényből és kaspóból. Bár a virágtartó edény választása egyszerűnek tűnik, vannak buktatói. Különösen igaz ez egy kültéri kaspó választása esetén. Jó hír az, hogy összeszedtem mire figyelj kültéri kaspó vásárlásnál, hogy elkerüld a legnagobb bakikat és a kert üde színfoltjaként hosszan élvezdhesd a kaspóba ültetett növényeid szépségét.

Mi a kaspó?

Sokan tévhitben élnek, ezért szeretném rögtön tisztázni, hogy mi a kaspó és mi nem. Kezdem ez utóbbival. A kaspó nem virágcserép, nem ültetőedény. Kaspónak azokat a dekoratív edényeket hívjuk, amelyekbe a virágcserépbe ültetett virágokat belehelyezzük, hogy jobban mutassanak. A kaspók elrejtik a kevésbé szép agyag vagy műanyag cserepeket, új köntösbe öltöztetik a virágokat.

A kaspó választék hatalmas, változatos méret és forma kínálattal találkozhatunk. A divattrendeknek megfelelően a kaspó kínálat is folyamatosan bővül, változik.

Anyagukat tekintve szintén széles a paletta: zsákból, fémből, kőből, betonból, kerámiából, gránitból, polystone-ból és műanyagból is szebbnél szebb kaspók érhetők el. Kötőanyagként gyakran használnak műgyanát.

A minőségi, dekoratív kültéri kaspók fagyállóak, így egész évben és hosszú éveken át a kertünk díszei lehetnek.

Hogy válassz kültéri kaspót?

A jól megválasztott kültéri kaspó harmonizál a kert többi elemével, a beleültetett növénnyel és kiemeli annak szépségét. Mindemellett pedig ellenáll a természet erőinek (szél, tűzőnap, fagy). Fontos eleme a vízelvezető lyuk, amin keresztül távozhat a felesleges nedvesség.

A kaspó választás előtt érdemes végig gondolnod, hogy milyen céllal, hol fogod használni a kaspót. Pl. állandó helye lesz-e vagy mozgatni is kell majd, mert teleltetendő növényeket helyezel el benne. Persze nem hagyhatók figyelem nélkül az esztétikai szempontok sem.

Kültéri kaspó mérete

Ha van helyed, érdemes mindenképp méretes kaspót választanod. Így nem lesz gond, ha növekszik a növény, továbbá a nagy mennyiségű föld nehezebben szárad ki, így ritkábban kell a növényeket öntözni. A nagy kaspó további előnye, hogy a tetemes súly miatt stabilan áll, nem kell attól tartani, hogy már az első szél felborítja a növényt.

A nagyobb kaspó hangsúlyosabb szerepet kap a kertben, növényekkel beültetve exkluzív benyomást kelt. Fontosak az arányok is, ezért, a növény lombozatához mérten érdemes kiválasztani a kaspót. Az alacsony növények a laposabb, nagyobb átmérőjű edényekben mutatnak jól, míg a magasabbak és terebélyesebbek a magasabb kaspókban érvényesülnek jobban. 

A akspó méretének a cserép-, továbbá a növény méretével és formájával összhangba kell lennie, ám a pillanatnyilag szükségesnél ajánlatos egy-két mérettel nagyobbat venni, hogy a későbbi átültetések után is használható maradjon.

Kültéri kaspó anyaga és formája

A természetes anyagokból készített kaspók egyszerűségükből adódóan kiemelik a növények szépségét. Ugyanakkor a túlzóan színes, mintázott kerámia kaspók elvonják a figyelmet magáról a növényről.

Kültérre mindenképp olyan kaspót válasszunk, ami tartós anyagból készült. A zsákkaspó nagyon mutatós ugyan, de az esőtől hamar elszíneződik, nem kültérre való. 

Műanyag kaspók kinézete is egyre igényesebb, ezekbe a konténeres, teleltetésre váró növényeket érdemes elhelyezni a könnyebb mozgathatóság érdekében.

A beton és kőkaspók hatalmas előnye az eleganciájuk mellett, hogy tetemes súlyuk miatt a szélviharoknak is ellenállnak.

Az otthonos, meleg hatások kedvelőinek a kerámia- vagy agyagkaspók ajánlottak. A kellemes hangulatot a földszínei és a gömbölyű formák tovább erősítik. 

A modern formájú kaspók nagyon jól illenek a minimál stílusú kertekbe is. 

Fagyállóság, vízelvezetés

Kültérre csakis fagyálló kaspót válasszunk. Az egyik legfontosabb követelmény a vízelvezetés biztosítása, ez előfeltétele a kaspó fagyállóságának, valamint a növények hosszú élettartamának, egészséges fejlődésének.

A kimontottan kültérre tervezett kaspók alján már ott a lyuk, hogy a felesleges víz távozhasson. Emellett is érdemes a kaspó aljára pár centis agyaggolyó réteget tenni, ami felfogja, majd szükség esetén átadja a növényeknek a nedvességet.

A beltérben és kültéren is használható kaspók alján nincs alsó kifolyónyílás, hogy beltérben is használhatóak legyenek. Ha ezeket kültéren akarjuk használni, mindenképp készítsünk lyukat az aljukra.

Tipp: A kültéri kaspó választásra is igaz, hogy hosszú távon gondolkodva megéri minőségi termékeket választani. Ezek ára magasabb egyszeri kiadást jelent ugyan, de három év garancia is jár hozzájuk és évekig a kertünk díszei lesznek és a továbbiakban nem jelentenek újabb kiadást.

Hirdetés (X)

 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük