Diókrémes diótorta receptje

A diókrémes diótorta nagyon diós és nagyon finom. Nem csak a krémjében, hanem a tésztájában is megjelenik a dió, sőt az áztatáshoz egy kis diólikőrt is használhatunk. Igazi ünnepi finomság, vendégváráshoz, húsvétra, karácsonyra is kitűnő választás a csupadió torta.

diókrémes diótorta

Diókrémes diótorta receptje

„A legkomolyabban mondom…ilyen finom, ízletes diótortát még nem készítettem, eddig!
Szülinapi torta lett belőle, nagyon ízlett mindenkinek, az ünnepeltnek főleg.
Érdemes 1-2 nappal a fogyasztás előtt elkészíteni, mert fantasztikusan összeérnek az ízek, aromák állás közben.
Akár a karácsonyi 🎄ünnepi asztal desszertje is lehet. Vendégvárásra is tökéletes, nem fog csalódást okozni, ebben biztos vagyok. – ajánlotta figyelmünkbe a kitűnő receptet Illésné Nagy Mária.

Hozzávalók: (26 cm-es tortaformához)

Tésztához:

  • 6 közepes méretű tojás (vagy 4 nagy)
  • 25 dkg barna cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál víz
  • 1 csipet só
  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanálnyi sütőpor
  • 1 evőkanál natúr kakaó
  • 15 dkg darált dió
  • fél maréknyi cukrozott narancshéj (nálam saját, házi)

Áztatáshoz:

  • diólikőr (ha gyerek is fogyasztja, kihagyható)

Krémhez:

  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 9 dl tej
  • 4 evőkanál barna cukor (vagy cukorhelyettesítő)
  • 22 dkg darált dió
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj
  • rumaroma (elmaradhat)

Tetejére:

  • 8 dkg gorombára vágott dió
  • 1 evőkanál barna cukor (vagy cukorhelyettesítő)
  • kevés diólikőr

Diókrémes diótorta elkészítése

  • A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a cukrot, kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a tojássárgákat is. Hozzáadjuk a sót, a vizet, az olajat.
  • A kimért liszthez adjuk a sütőport, a kakaóport, összevegyítjük, majd felváltva a darált dióval a tojásos keverékhez keverjük. Óvatos mozdulatokkal forgassuk össze, hogy a tojáshab ne törjön össze.
  • Végül a cukrozott narancshéjat is keverjük bele. Kivajazott (vagy sütőpapírral bélelt) tortaformába simítjuk, 180 fokra előmelegített sütőben 40 – 45 perc alatt készre sütjük.
  • Ha megsült, kivesszük a sütőből, lecsatoljuk a forma karimáját, az oldaláról lebontjuk a sütőpapírt.
  • Tetejére állítva, rácson hűtsük ki, húzzuk le a papírt az aljáról.
  • Amíg kihűl teljesen a torta, elkészítjük a krémet.
  • A pudingport a cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük a tejjel, sűrűre főzzük, hideg vízbe állítva kihűtjük. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, belekeverjük a darált diót. Adhatunk hozzá rumaromát, ízlés szerint.
  • A tortát három egyforma részre vágjuk, diólikőrrel meglocsoljuk és egymás után megkenjük a krémmel. A tetejét és körben az oldalát is bevonjuk.
  • A maradék diót durvára, gorombára vágjuk, a cukorral és a likőrt összekeverjük, majd rászórjuk a torta tetejére. Tálalásig hűtőben tároljuk.
  • Jól lehűtve, 1-2 nappal korábban elkészítve az igazi!

Jó sütögetést, finom ízeket kívánok!

Tipp: Bármilyen torta alapjának tökéletes lehet ez a torta. Lehet bele tenni + 1 evőkanál kakaóport, így még erőteljesebb ízű, sötétebb színű lesz. A bőséges dió tartalma miatt sokáig (?! amíg el nem fogy… 😅) puha, szaftos állagú marad a tészta.
Forrás: az ötletet az Egy az 1-ben oldalon találtam, kicsit átalakítottam a receptet.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük