Dániai kertek növényvilága

Dániai kertek és azok növényei ritkán kerülnek előterünkbe. Olvasónk most ezen szeretne változtatni, így küldött néhány fotót, hogy bemutassa a dániai kertek változatosságát, báját, üdeségét.

Dániai kertek növényvilága

„Sziasztok! Dániából hoztam nektek pár képet. Gyönyörű kertek és parkok vannak itt. 🌳🌲🌷🌱” – szóltak a Tóth Enikő sorai, amelyeket a dániai kerteket bemutató fotói mellé küldött.

Dánia éghajlata a mérsékelt éghajlati övbe tartozik. A telek enyhék (0,5 °C körüli átlaghőmérséklet), a nyarak pedig hűvösek (16 °C). Erős széljárás jellemző, különösen a téli időszakban. Az esős napok száma évi átlagban 170, ősszel hullik a legtöbb csapadék.

Vegyes, lombhullató és tűlevelű fajokat egyaránt tartalmazó erdőket találunk az országban. Növényvilága több mint 1200 fajból áll, melyek közül mintegy 1000 őshonos. Ezeken kívül mintegy 640 féle moha és 900 féle zuzmó is megtalálható az országban.

A 12 000 éve véget ért eljegesedési folyamatig a növényvilág főként hidegtűrő fajokból állt. Ezután a területet erdők borították: kezdetben főként nyír és boróka, majd tért hódított a fenyő és a mogyoró is, melyeket később a hárs váltott fel.

Az erdők mellett fű- vagy hanga borította tisztásokat találunk.

A mezőgazdaság megjelenésekor, i. e. 4000 körül az erdőket sokhelyütt kivágták, ami új élőhelyeket hozott létre a nyílt területet kedvelő növényeknek, és hozzájárult a fajgazdagság növekedéséhez.

A legkorábbi bükkerdők i. e. 1500 körül alakultak ki. A mocsarak és lápok lecsapolása is számos növényfajt veszélybe sodort.

Nagyon köszönjük a csodálatos fotókat Tóth Enikőnek!

További olvasnivalók távoli kertekről

A hetek óta tartó kánikulától szenvedve nehéz elképzelni, hogy valaki egy kis napsütés és meleg után áhítozik. Míg hazánkban a melegtől kókadoznak a növények, Svédországban csak most kezdenek a nyiladozni a muskátlik. Suzy mesélt arról, milyen egy svéd kert, ahol csak két hónapon át élvezheti a színek és illatok kavalkádját.

Svédországi kert, ahol csak két hónapig nyílnak a virágok

Vannak helyek, ahova sokan szívesen elköltöznének. A horvátországi Losinj-sziget nem véletlenül éllovas ezen a listán. A monarchia korbeli palotáktól ékes gyógyhelyen a természet legalább egy hónappal előrébb jár, mint nálunk. Nézd meg videón, milyen csodálatos a Losinj-szigeti tavasz!

A szobanövényként tartott növényeink többsége nem őshonos hazánkban, hanem trópusi vagy mediterrán eredetű. A mi éghajlatunkon teleltetést igényelnek, eredeti élőhelyükön azonban évelő növények, így sokkal terebélyesebbre, magasabbra nőnek. Egy csodálatos videót hoztam arról, hogy élnek a legkedveltebb szobanövények a szabadban, eredeti élőhelyükön.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük