Svédországi kert, ahol csak két hónapig nyílnak a virágok

A hetek óta tartó kánikulától szenvedve nehéz elképzelni, hogy valaki egy kis napsütés és meleg után áhítozik. Míg hazánkban a melegtől kókadoznak a növények, Svédországban csak most kezdenek a nyiladozni a muskátlik. Suzy mesélt arról, milyen egy svéd kert, ahol csak két hónapon át élvezheti a színek és illatok kavalkádját. 

svég kert

Svéd kert, ahol csak két hónapig tart a színek és illatok kavalkádja

Amikor az első fényképeket megláttam Suzy levelében, úgy tartottam, semmi különleges nincs bennük, tucatszám látunk ilyen szépségeket a Facebook csoportokban. Aztán elolvastam a levelet és rögtön más szemmel néztem a virágokra.

Ne ítélj elsőre, olvasd el, mit írt Suzy és megérted, miről beszélek.

„Sziasztok! Üdvözlet Svédországból. Sajnos ez a nyár nagyon hideg itt Svédország közepén és csak most kezdtek nyílni a virágaim a bejáratnál a balkon szélcsendes helyén. De ez nekem itt nagy varázslat! Gondoltam megosztom veletek a képeket!

Nagyon tetszik a Balkonada oldal, mindig olvasom és nézem a csodás képeket és ötleteket. Mindig picit irigykedem, ha a magyar balkon virágképeket nézem. Sajnos itt nagyon rövid a nyár ahhoz, hogy minden szépen kinyíljon amit ültetek. 200 km -re tőlünk már kezdődik Észak-Svédország.

svéd kert

Ez nagyon hideg nyár, azt mondják, hogy húsz éve nem volt ilyen hideg. Két hete még éjszakára minden este becipeltem a virágokat, mert csak nulla fok volt. Két hete kezdett melegedni, most 6-10 fok van éjszaka. Nappal is csak 15-20 fok. Bár a múlt héten három nap is 26 fok volt nappal.

Ez a kis sziklakertem, de itt fent a hegyekben csak ez marad meg. Van igaz egy kis üvegházam, de nagyon nehezen tudok benne valamit is nevelni. Uborkát szoktam és fűszernövényt.

Fekete áfonya viszont amerre a szem ellát, mindenhol van.

Általában már júniustól melegszik az idő, északa 10, nappal pedig 20 fok van. A legmelegebb a július és az augusztus első hete. Éjszaka akkor is csak 12-15 fok van, de nappal 20-30 fok és a napon néha 38 fok is. Az az igazi nyár, akkor már fürdünk a házunk előtti tóban.

A tél hamar beköszönt, van amikor már szeptember végén le esik a hó. A leghidegebb amit itt éreztem négy éve mínusz 28 fok volt. A férjem svéd, Ő már megszokta ezt a hideget, én is minusz 22-ig elviselem. Bár itt nem ugyanaz a hőérzet, mint Magyarországon, itt a mínusz 18 még élvezhető!

svéd kert

Ennél a szélvédett helynél jönnek össze a szomszédok és iszogatni télen. Tüzet gyűjtünk, tárcsán kolbászt sütögetünk, mindenki hozza a székét és a wiskyt és egy órácskát beszélgetünk.

Szép nyarat kívánok nektek és további sikereket: Suzy”

Nagyon köszönjük Suzy az érdekes beszámolót és a gyönyörű képeket!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük