Csókvirág, az erotikus szépség gondozása

Csókvirág gondozása (Psychotria elata). Jól hangzik nem de bár? Már a virág neve is csupa erotika. Hát még a kinézete! A természet rengeteg csodával szolgál. Gyakran a termések öltenek különleges formát megnevettetve a meglepett kertészt. Aztán az is előfordul, hogy egy-egy virág emlékeztet bennünket egész másra.

csókvirág

Csókvirág gondozása

A csókvirág (Psychotria elata) vagy (Psychotria poeppigiana) Kolumbiában őshonos, de ahogy az lenni szokott, mára a trópusi Amerika több országában is megtalálható. Valójában egy cserje a buzérfélék (Rubiaceae) családjából, a legismertebb rokona pedig nem más mint az arab kávé (Coffea arabica).

Sok más növényhez hasonlóan, pl bougainvillea, a csókvirág sem virágaival, hanem a sokkal feltűnőbb piros felleveleivel hódít. A fásszárú növény virágai aprók és sárgák, viszonylag jelentéktelen szirmokkal. A növényt igazán látványossá a virágszirmokat borító feltűnően piros, dús ajkakra emlékeztető fellevelek teszik. A rikító szín és forma feladata, hogy  odavonzza a beporzó rovarokat.

A cserjét gyógynövényként is nyilvántartják. Jelentős szerepe van a népi gyógyászatban és természetes afrodiziákumként is alkalmazzák. A megszárított növényi részek főzete kiváló gyógyír fejfájás, rándulás, reuma, izomfájdalmak és zúzódások esetén. A fellevelek nedve a hallójáratba csepegtetve a fülfájást enyhíti. A virágokból főzött tea köhögés csillapítására és légúti fertőzések kezelésére hatásos.

Próbáltam keresgélni, hogy hazánkban fellelhető-e valahol csókvirág, de sajnos nem találtam nyomát. Így egyelőre be kell érnünk a fotókkal.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük