Almadzsem variációk: mesemákos, narancsos, mézeskalács fűszeres
Az almát legtöbbször nyersen fogyasztjuk vagy süteményekben végzi. Érdemes azonban dzsemet, lekvárt is készíteni belőle. Olvasónk ráadásul emelte a tétet, egyszerre három különleges ízesítésú almadzsem került a kamrába a család nagy örömére. Olvass tovább és tudd meg, hogy készül a mesemákos, a narancsos és a mézeskalács fűszeres almadzsem.
Almadzsem: finom és egészséges
Illésné Nagy Máriától kaptuk a kitűnő almadzsem receptet.
„Alma…🍏🍎ami nemcsak frissen finom és egészséges, dzsemként is nagyon megállja a helyét.😋
Felhasználásra szánt, menteni való, nem elálló almából készítettem finomságos, különleges dzsemet, lekvárt.
Narancsos, mézeskalács fűszeres és mákos kivitelben is készült ami, bevallom, nagyon érdekes és izgalmas is egyben. Amíg nem kóstolja meg az ember, el sem tudja képzelni…hát, én megvalósítottam és nem bántam meg!
Mesemákos….igazi mese már az elnevezése is (nem én találtam ki), de nagyon megtetszett…ha kipróbáljátok, meglátjátok majd miről beszéltem! Mert, ugye kipróbáljátok?
Jó munkát, örömteli főzőcskézést kívánok! A narancsos, mint elhatározás adva volt, viszont a mákos változatnak utána kellett nézni, mert kicsit aggódtam, vajon eltartható-e, elálló-e? Megnyugtatott a neten talált vélemények, tapasztalatok olvasása, így nem is maradt más, mint szó szerint: belevágni, az almába és a feladatba!
Nem adok meg mennyiségeket a leírásban, ki – ki saját maga döntheti el, miből mennyit kíván hozzáadni, beletenni.
Nos, így készítettem…
Almadzsem: mesemákos, narancsos, mézeskalács fűszeres receptje
Hozzávalók
- alma, tetszőleges fajta
- cukor, lehet édesítőszerrel készíteni
- vaníliás cukor
- bio citrom
- bio narancs
- mák (egész, darálatlan!)
- mézeskalács fűszerkeverék
Almadzsem elkészítése
- Az almákat megtisztítottam, a héját, magházát és a rossz részeket kivágtam, alaposan megmostam.
- Egy nagy méretű, műanyag edénybe daraboltam, amibe citromsavat kevertem, hogy ne barnuljon meg az alma miközben várakozik, gyarapodik.
- Ezután leöblítettem és egy nagy rozsdamentes edényben elkezdtem főzni (nem öntöttem alá vizet, felesleges, az almából kellő mennyiségű lé fog főzés közben kiválni).
Narancsos változat
- A bio narancsok héját kislyukú reszelőn hozzáreszeltem, a fehér héját levágtam és a gerezdeket az elválasztó hártyák közül kivágtam, feldaraboltam.
- Együtt kezdtem el főzni a darabolt almával, amikor megpuhult, megfőtt az alma, egy botmixer segítségével nagyjából pürésítettem. Azért írtam, hogy nagyjából, mert hagytam benne kisebb – nagyobb darabokat, így lett dzsemes állagú.
- Kóstolás után tettem hozzá cukrot, vaníliás cukrot, ki ahogy szereti, amilyen édesen vagy éppen nem túl édesen….tetszőleges. Főztem, rotyogtattam tovább amíg kellően sűrű állagú lett. (két üveggel tettem el narancsos mákosat is, nagyon finom).
- Szép világos színe lett a narancstól és persze számított, hogy citromsavas vízben állt… 😉 Ezután forrón steril üvegekbe töltöttem, lezártam, két réteg fólia közé Na benzoátot szórtam, gumigyűrű és ment száraz dunsztba az ágyneműtartóba.
A mákos, mesemákos verzió…
- Amikor már megpuhultak az almák, cukrot, citrom reszelt héját, levét, vaníliás cukrot adtam hozzá. Botmixerrel pürésítettem (nagyjából!) és addig főztem amíg kellően sűrű lett.
- A végén adtam hozzá az egész szemű (nem darált!) mákot. Tetszőleges mennyiség, ahogy teszik, keveset vagy többet, keverés után látszik a „milyensége”, lehet játszani vele, én bátran tettem bele.
- Mesemákos, nem tudom miért, de találónak tartom az elnevezést, tetszik 😍Talán azért is, mert ahogy megkóstolja az ember a megpuhult mákszemek „roppannak” a fog alatt, izgalmas és nem utolsó sorban finom!
Mézeskalács fűszeres
- A mézeskalácsfűszer keverékkel ugyanígy készült, mint a narancsos, a fűszert már együtt főztem az almákkal, Forrón töltöttem az üvegekbe, lezártam.
Érdemes egy próbát tenni vele, velük, egyik finomabb mint a másik! A közelgő karácsony pedig adja az ötletet, hogy szuper jó gasztroajándék is lehet belőle…megsúgom, nálam szerepel az ajándékozási listán…remélem sikert aratok vele.
Jó munkát, örömteli szorgoskodást, örömszerzést kívánok! „
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!