Ropogós saláta télire – orosz recept
Ha még mindig akad egy kis hely a spájzban a polcon és még nem lett eleget a télire való zöldésg elrakásból, akkor neked hoztam a mai receptet. A csupa vitamin ropogós saláta télire eltéve mindig kéznél lesz, ha valami finom savanyúságot, salátát kívánna a család.

Ropogós saláta télire receptje
Kovács Veronika olvasónk egy orosz receptből fordította a kitűnő téli svanyúság hozzávalóit és elkészítésének módját.
Hozzávalók – 3 db 1 literes befőttes üveghez
- 1 kg zöld paradicsom,
 - 1 kg uborka,
 - 500 g káposzta,
 - 300 g hagyma,
 - 300 g sárgarépa,
 - 250 g kaliforniai paprika,
 - 1 db erős paprika,
 - 5 gerezd fokhagyma,
 - 40 g petrezselyem,
 - 40 g kapor,
 - 2 evőkanál só,
 - 4 evőkanál cukor,
 - 5 evőkanál 10%-os ecet,
 - 1 dl növényi olaj,
 
Ropogós saláta téli elkeszítése
- A paradicsomot kettévágom, a szárát kivágom és feldarabolom.
 - az uborkát karikákra vágom,
 - a sárgarépát és a káposztát lereszelem,
 - a hagymát félkarikára vágom,
 - a kaliforniai paprikát szeletekre vágom,
 - hogy a saláta csípős legyen, egy csípős paprikát is felvágok a magokkal együtt,
 - egy nagy edényben összekeverem a zöldségeket,
 - hozzáadom a sót, cukrot, az átpréselt fokhagymátaz az ecetet és a növényi olajat,
 - majd a petrezselymet és a kaprot is,
 - alaposan összekeverem és 2-3 órát állni hagyom szobahőmérsékleten,
 - közben kb. 30 percenként összekeverem, a végére jó sok levet enged.
 - alaposan kimosott üvegekbe rakom a salátát, szorosan a tetejéig megtöltöm az üvegeket, ráöntüöm a levet is,
 - lezárom az üvegeket, majd egy nagy lábos aljára konyharuhát teszek,
 - belerakom az üvegeket a lábosba és megtöltöm meleg vízzel,
 - alágyújtok,
 - a víz forrása után még 20 percig hagyom, hogy sterilizálódjon,
 - az üvegeket kiveszem a vízből és fedővel lefelé fordítva, törölközővel betakarva hagyom kihűlni.
 
Nagyon köszönöm a receptet Kovács Valériának!
