Zöldséges bulgurral töltött padlizsán

A zöldséges bulgurral töltött padlizsán egy gyors és finom húsmentes étel. Tele van ízekkel és rostokkal és igen laktató. Érdemes annak is kipróbálni, aki a hússal töltött padlizsánra esküszik.

zöldséges bulgurral töltött padlizsán és tök tányéron

Zöldséges bulgurral töltött padlizsán receptje

Hozzávalók

  • 2 közepes méretű padlizsán,
  • 1 csésze bulgur,
  • 2 csésze zöldségleves (vagy víz),
  • 2 evőkanál olívaolaj,
  • 1 kisebb vöröshagyma, finomra vágva,
  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva,
  • 1 kápia paprika, kis kockákra vágva,
  • 1 paradicsom, kis kockákra vágva,
  • 1/2 csésze főtt és lecsepegtetett csicseriborsó, el is maradhat, főleg, ha húst teszünk bele
  • 1 teáskanál őrölt kömény, elmardahat, ha nem szeretjük az ízét
  • 1 teáskanál fűszerpaprika,
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint,
  • Friss petrezselyem vagy koriander a díszítéshez.
  • Citrom szeletek a tálaláshoz, elmaradhat

Zöldséges bulgurral töltött padlizsán elkészítése

  • Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  • A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, majd egy kis kanállal kikaparjuk a belsejüket, hogy mélyedést képezzünk.
  • A kikapart padlizsánhúst apró kockákra vágjuk, és félretesszük.
  • A bulgurt egy tálba helyezzük, és leforrázzuk a zöldséglevessel vagy vízzel. Fedjük le, hagyjuk 5-10 percig állni, majd villával fellazítjuk.
  • Egy serpenyőben melegítjük fel az olívaolajat közepes hőfokon. Adjuk hozzá a vöröshagymát és fokhagymát, majd pároljuk üvegesre.
  • Adjuk hozzá a kápia paprikát és a kikapart padlizsánt. Főzzük 5-7 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  • Keverjük hozzá a paradicsomot, csicseriborsót, őrölt köményt, fűszerpaprikát, sót és borsot. Főzzük további 2-3 percig.
  • Vegyük le a serpenyőt a tűzről, majd keverjük hozzá a felázott bulgurt. Jól keverjük össze, hogy az összes íz jól elvegyüljön.
  • Töltsük meg a padlizsánokat a bulgur keverékkel.
  • Helyezzük a töltött padlizsánokat egy sütőtálba, és süssük kb. 25-30 percig, vagy amíg a padlizsánok megpuhulnak.
  • Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy korianderrel, és kínáljuk citrom szeletekkel.

Tipp: ha húsos változatot szeretnénk, a hagyma után pároljuk meg a húst is, majd mehet bele a paprika és a padlizsán, majd minden ugyanúgy tovább.

Nagyon köszönjük a szuper receptet Lívia Mazilunak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük