Zöldséges bulgurral töltött padlizsán
A zöldséges bulgurral töltött padlizsán egy gyors és finom húsmentes étel. Tele van ízekkel és rostokkal és igen laktató. Érdemes annak is kipróbálni, aki a hússal töltött padlizsánra esküszik.
Zöldséges bulgurral töltött padlizsán receptje
Hozzávalók
- 2 közepes méretű padlizsán,
- 1 csésze bulgur,
- 2 csésze zöldségleves (vagy víz),
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 1 kisebb vöröshagyma, finomra vágva,
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva,
- 1 kápia paprika, kis kockákra vágva,
- 1 paradicsom, kis kockákra vágva,
- 1/2 csésze főtt és lecsepegtetett csicseriborsó, el is maradhat, főleg, ha húst teszünk bele
- 1 teáskanál őrölt kömény, elmardahat, ha nem szeretjük az ízét
- 1 teáskanál fűszerpaprika,
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint,
- Friss petrezselyem vagy koriander a díszítéshez.
- Citrom szeletek a tálaláshoz, elmaradhat
Zöldséges bulgurral töltött padlizsán elkészítése
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
- A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, majd egy kis kanállal kikaparjuk a belsejüket, hogy mélyedést képezzünk.
- A kikapart padlizsánhúst apró kockákra vágjuk, és félretesszük.
- A bulgurt egy tálba helyezzük, és leforrázzuk a zöldséglevessel vagy vízzel. Fedjük le, hagyjuk 5-10 percig állni, majd villával fellazítjuk.
- Egy serpenyőben melegítjük fel az olívaolajat közepes hőfokon. Adjuk hozzá a vöröshagymát és fokhagymát, majd pároljuk üvegesre.
- Adjuk hozzá a kápia paprikát és a kikapart padlizsánt. Főzzük 5-7 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Keverjük hozzá a paradicsomot, csicseriborsót, őrölt köményt, fűszerpaprikát, sót és borsot. Főzzük további 2-3 percig.
- Vegyük le a serpenyőt a tűzről, majd keverjük hozzá a felázott bulgurt. Jól keverjük össze, hogy az összes íz jól elvegyüljön.
- Töltsük meg a padlizsánokat a bulgur keverékkel.
- Helyezzük a töltött padlizsánokat egy sütőtálba, és süssük kb. 25-30 percig, vagy amíg a padlizsánok megpuhulnak.
- Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy korianderrel, és kínáljuk citrom szeletekkel.
Tipp: ha húsos változatot szeretnénk, a hagyma után pároljuk meg a húst is, majd mehet bele a paprika és a padlizsán, majd minden ugyanúgy tovább.
Nagyon köszönjük a szuper receptet Lívia Mazilunak!