Szent Klotild kertek Spanyolországban

Most, hogy nincs lehetőség a kertekben szorgoskodni és növényeinkről gondoskodni, szerintem velem együtt sokaknak már elvonási tüneteik vannak. Gondoltam, jól jöhet egy videó, amit a nyári utazásaim során készítettem, Már is mutatom, milyen csodálatosak a Szent Klotild kertek Spanyolországban.

Szent Klotild kertek

Az itáliai reneszánsz korát idéző kerteket a Spanyolország észak-keleti részén, a kedvelt Costa Braván, azon belül pedig LLoret de Marban találjuk.

A 15. és 16. századi (Cinquecento és a Seicento) Itália a reneszánsz korszakát élte. Hatalmas paloták épültek még hatalmasabb gondozott kertekkel (pl. Villa Medici, a Villa Borghese). Ezt a kertépítési hagyomány követve alakította ki a Szent Klotild (Santa Clotilde) kerteket a spanyol tájépítész, Nicolau Rubió i Tuduri a huszadik század elején.

Csak úgy, mint a nagy elődök, fontosnak tartotta a kert zártságát. A bekukucskáló szemek elől növénykerítéssel védte, ugyanakkor biztosított a szép kilátást. Rendezett séta utakon, hatalmas lépcsősorokon járhatjuk be a kertet. Közben úton-útfélen szobrokba, szökökutakba botlunk, amelyek nagyon jól illenek a milliőbe és jól kiemelik a növények szépségét. A kert végében pedig a gyönyörű kék tenger látványa gondoskodik arról, hogy teljes legyen az élmény.

A kialakításnál fontos elképzelés volt, hogy teljesen összhangban legyen a természeti környezettel és beleolvadjon a tájba. A folyamatos és szakértő gondozásnak köszönhetően a kert máig megőrizte eredeti szellemiségét.

Szent Klotild kertek Spanyolországban – videó

https://youtu.be/67zW_Uk44zU

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük