Svéd fahéjas csiga (Kanelbuller) receptje

Svéd fahéjas csiga (Kanelbuller) az ízesítése miatt különleges. A svédek nemzeti süteménye – aminek külön napja is van – nagyon jól fagyasztható, így bármikor elég csak kikapni a hűtőből és felmelegíteni. Már is mutatom a kitűnő receptet!

Svéd fahéjas csiga (Kanelbuller)

Svéd fahéjas csiga (Kanelbuller)

Czirják Tímea még egy kis ismertetőt is küldött a kitűnő péksütemény receptje mellé.

„Nem pont a kertemből.. de hátha más is kedvet kap hozzá. Kanelbuller (svéd fahéjas csiga) a svéd nemzeti sütemény.
Ma október 4-e van, így igazán ideje megosztanom ezt a receptet. ☺ A „kanelbullar”-nál svédebb sütemény nem létezik. Mivel a receptnek svéd is az eredete, még egy külön nappal is ünnepeljük ezt a finomságot. 1999 óta október 4-e a kanelbulle napja és ha az év többi napján nagyon gyakran készül a csiga otthon és a pékségekben is, az mind semmi ahhoz képest, hogy október 4-én mi folyik.

8 millió kanelbullar fogy el aznap a cukrászdákban, pékségekben és üzletekben, nem beszélve arról, hogy az otthonokban mennyi készül. A 20. század elején, amikor Svédország önellátóvá vált a búza- és cukortermelésben, lett elérhető az addig luxusnak számító édes sütemények készítése. A siker titka, mint szinte minden svéd ételnél és süteménynél, a vaj és kizárólag a magas zsírtartalmú vaj. Ha együtt akarsz „ünnepelni” a svédekkel, itt jön egy remek recept.”

Hozzávalók

Tésztához

  • 50 g élesztő,
  • 5 dl tej,
  • 200 g szobahőmérsékletű vaj (magas zsírtartalmú!),
  • 1,5 dl kristálycukor, (135 gramm),
  • 1 teáskanál só,
  • 3 teáskanál őrölt kardamom,
  • 12 – 14 dl búza finomliszt (liszfüggő, kezdd a kevesebb mennyiséggel).

A töltelékhez:

  • 200 g szobahőmérsékletű vaj,
  • 2 evőkanál fahéj,
  • 1,25 dl kristálycukor, (115 gramm),
  • 1 dl barnacukor, (95 gramm).

A kenéshez:

  • 1 db tojás.

A tetejére:

  • ízlés szerint jégcukor

Elkészítése

  • Az élesztőt futtasd fel egy kis cukorral kézmeleg tejben.
  • Add hozzá a puha vajat kisebb darabokban, majd a cukrot, sót, a kardamomot és a liszt legnagyobb részét (maradjon a gyúráshoz és nyújtáshoz).
  • Jó alaposan gyúrd meg a tésztát, gépben 10, kézzel 15 percig. A tésztának lágynak és rugalmasnak kell lennie.
  • Kendő alatt langyos helyen hagyd a tésztát duplájára kelni.
  • Két tepsibe helyezz 20 – 20 papírformát.
  • Készítsd el a tölteléket: nyomkodd a puha vajjal össze a cukrot és a fahéjat egy villával, majd keverd egy fakanállal habosra.
  • Öntsd a megkelt tésztát egy nagyobb méretű gyúródeszkára, vágd ketté és nyújtsd az egyiket félcenti vékonyságúra.
  • Kend meg a tésztát a fahéjas krém felével.
  • Tekerd fel a tésztát.
  • Vágd először félbe, majd ismét félbe a tekercset, egészen addig, amíg 24 csigád nem lesz.
  • Vágással felfelé helyezd bele a csigákat a formára.
  • A második tésztát szintén nyújtsd ki, majd ugyanígy töltés, csavarás, vágás és formákba nyomás a tésztával a másik tepsibe.
  • Konyharuha alatt langyos helyen keleszd még őket 30 percig.
  • Melegítsd be a sütőt 220 C-ra.
  • Kend meg a csigákat felvert tojással és hintsd meg őket jégcukorral.
  • Süsd a csigákat a sütő középső fokán kb. 10-12 percig.
  • Kendő alatt hagyd kihűlni őket.

Kihűlés után azonnal 4-es, 6-os csomagokban teszem őket a mélyhűtőbe és mindig fogyasztás előtt melegítem át, amennyit megeszünk. Jó étvágyat kívánok! 😊

Nagyon köszönöm a receptet Czirják Tímeának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

  1. Krisztina szerint:

    Miért nem lehet minden hozzá valót azonos mértékegységgel megírni? Mondjuk grammban? Hatja túl könnyű lenne követni is a receptet.

    • Nagy Jucó szerint:

      Vannak, akik direkt annak örülnek, ha egy recepthez nem kell mérleget használni, hanem bögrével egyszerűen kimérhető minden mennyiség. Sajnálom, hogy neked a grammos megoldás jobban tetszik.

  2. H.Zs szerint:

    Kérdésem, hogy a receptben az 1.25 dl cukor mennyiségét nem lehetne grammban megadni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük