Svéd fahéjas csiga (Kanelbuller) receptje
Svéd fahéjas csiga (Kanelbuller) az ízesítése miatt különleges. A svédek nemzeti süteménye – aminek külön napja is van – nagyon jól fagyasztható, így bármikor elég csak kikapni a hűtőből és felmelegíteni. Már is mutatom a kitűnő receptet!
Svéd fahéjas csiga (Kanelbuller)
Czirják Tímea még egy kis ismertetőt is küldött a kitűnő péksütemény receptje mellé.
„Nem pont a kertemből.. de hátha más is kedvet kap hozzá. Kanelbuller (svéd fahéjas csiga) a svéd nemzeti sütemény.
Ma október 4-e van, így igazán ideje megosztanom ezt a receptet. ☺ A „kanelbullar”-nál svédebb sütemény nem létezik. Mivel a receptnek svéd is az eredete, még egy külön nappal is ünnepeljük ezt a finomságot. 1999 óta október 4-e a kanelbulle napja és ha az év többi napján nagyon gyakran készül a csiga otthon és a pékségekben is, az mind semmi ahhoz képest, hogy október 4-én mi folyik.
8 millió kanelbullar fogy el aznap a cukrászdákban, pékségekben és üzletekben, nem beszélve arról, hogy az otthonokban mennyi készül. A 20. század elején, amikor Svédország önellátóvá vált a búza- és cukortermelésben, lett elérhető az addig luxusnak számító édes sütemények készítése. A siker titka, mint szinte minden svéd ételnél és süteménynél, a vaj és kizárólag a magas zsírtartalmú vaj. Ha együtt akarsz „ünnepelni” a svédekkel, itt jön egy remek recept.”
Hozzávalók
Tésztához
- 50 g élesztő,
- 5 dl tej,
- 200 g szobahőmérsékletű vaj (magas zsírtartalmú!),
- 1,5 dl kristálycukor, (135 gramm),
- 1 teáskanál só,
- 3 teáskanál őrölt kardamom,
- 12 – 14 dl búza finomliszt (liszfüggő, kezdd a kevesebb mennyiséggel).
A töltelékhez:
- 200 g szobahőmérsékletű vaj,
- 2 evőkanál fahéj,
- 1,25 dl kristálycukor, (115 gramm),
- 1 dl barnacukor, (95 gramm).
A kenéshez:
- 1 db tojás.
A tetejére:
- ízlés szerint jégcukor
Elkészítése
- Az élesztőt futtasd fel egy kis cukorral kézmeleg tejben.
- Add hozzá a puha vajat kisebb darabokban, majd a cukrot, sót, a kardamomot és a liszt legnagyobb részét (maradjon a gyúráshoz és nyújtáshoz).
- Jó alaposan gyúrd meg a tésztát, gépben 10, kézzel 15 percig. A tésztának lágynak és rugalmasnak kell lennie.
- Kendő alatt langyos helyen hagyd a tésztát duplájára kelni.
- Két tepsibe helyezz 20 – 20 papírformát.
- Készítsd el a tölteléket: nyomkodd a puha vajjal össze a cukrot és a fahéjat egy villával, majd keverd egy fakanállal habosra.
- Öntsd a megkelt tésztát egy nagyobb méretű gyúródeszkára, vágd ketté és nyújtsd az egyiket félcenti vékonyságúra.
- Kend meg a tésztát a fahéjas krém felével.
- Tekerd fel a tésztát.
- Vágd először félbe, majd ismét félbe a tekercset, egészen addig, amíg 24 csigád nem lesz.
- Vágással felfelé helyezd bele a csigákat a formára.
- A második tésztát szintén nyújtsd ki, majd ugyanígy töltés, csavarás, vágás és formákba nyomás a tésztával a másik tepsibe.
- Konyharuha alatt langyos helyen keleszd még őket 30 percig.
- Melegítsd be a sütőt 220 C-ra.
- Kend meg a csigákat felvert tojással és hintsd meg őket jégcukorral.
- Süsd a csigákat a sütő középső fokán kb. 10-12 percig.
- Kendő alatt hagyd kihűlni őket.
Kihűlés után azonnal 4-es, 6-os csomagokban teszem őket a mélyhűtőbe és mindig fogyasztás előtt melegítem át, amennyit megeszünk. Jó étvágyat kívánok! 😊
Nagyon köszönöm a receptet Czirják Tímeának!
Miért nem lehet minden hozzá valót azonos mértékegységgel megírni? Mondjuk grammban? Hatja túl könnyű lenne követni is a receptet.
Vannak, akik direkt annak örülnek, ha egy recepthez nem kell mérleget használni, hanem bögrével egyszerűen kimérhető minden mennyiség. Sajnálom, hogy neked a grammos megoldás jobban tetszik.
Kérdésem, hogy a receptben az 1.25 dl cukor mennyiségét nem lehetne grammban megadni?
Köszönöm a kérdést. 1,25 dl, azaz fél bögre cukor 115 gramm.