Cukorsüvegfenyő (Picea glauca Conica) ültetése és gondozása

A bájos küllemű, miniatűr cukorsüvegfenyő igen kedvelt karácsony idején. Formás alakja miatt kisebb lakásokba karácsonyfaként is dekorálják. Tudni kell róla azonban, hogy a nagyobbra növő rokonához, a lucfenyőhöz hasonlóan az ünnepek után a kertben a helye. A cukorsüvegfenyő gondozása egyáltalán nem bonyolult, csupán néhány igényét kell biztosítani ahhoz, hogy évekig a kert dísze legyen.

cukorsüvegfenyő

Cukorsüvegfenyő (Picea glauca Conica) ültetése és gondozása

Az alacsony, lassú növekedésű cukorsüvegfenyő a szürke lucfenyő félék közé tartozik. Észak-Amerikában, különösen Kanada zord tajgáin őshonos növényfaj. Mindössze 1,5-2 méter, ritkán 3 méter magasra nő, örökzöld tűlevelei világoszöldek, a legtöbb fenyőféléhez hasonlóan szúrósak.

Ha karácsonyfának várásoltuk, akkor se tartsuk 10-12 napnál hosszabb ideig a lakásban,mert a melegtől károsodhat. Az ünnepek után tegyük ki a kertbe vagy a teraszra. Fagymentes időben azonnal a kertbe is ültethetjük, de ezzel megvárhatjuk a tavaszt, a jobb időt is.

Apró termete miatt dézsában is tarthatjuk. Kertbe ültetésnél a növénysor elejére kerüljön, mert nem nő olyan nagyra, mint a többi bokor vagy fa. Jó vízellátottságú, tápanyagdús, nem meszes talajba ültessük.

Szereti a fényt, de a tűző napfényt már kevésbé, ezért érdemes napos, félárnyékos helyre ültetni.

A cukorsüvegfenyőnek viszonylag nagy a vízigénye. Különösen figyeljünk a megfelelő vízutánpótlásra a dézsában tartott növényeknél, mert kis gyökérzete hamar felszívja a vizet. Fontos a jó vízelvezetés, ugyanis nem szereti a pangó vizet.

A locsoláson kívül szinte semmi más gondozást nem igényel.

Cukorsüvegfenyő betegségei, kártevői

A leggyakoribb betegséget a vízhiány okozza. Ha nem jut elég nedvességhez, egyszerűen kiég a fa. Először a belső levelek barnulnak be, rozsdásodnak, majd kifelé haladva az egész fa elszíneződik és tönkremegy.

Meleg, száraz időben, május és szeptember között atkák károsíthatják. Ezek az aprócska, pókszerű, négylábú ízeltlábúak a szívó szájszervükkel egyszerűen kiszívják a cukorsüvegfenyő nedveit. A szívogatások hatására a levelek elsárgulnak, emellett finom, pókhálószerű szövedéket is hátra hagynak maguk után. Atkák ellen a korona párásításával, spriccelésével, slagos fürdetéssel, illetve atkaölő szerekkel is védekezhetünk.

Dr. Némethy Zsuzsanna, növénydoktor kiegésztése:

„A cukorsüveg fenyők barnulása pedig az esetek legalább felében az atkák miatt alakul ki, ami persze kapcsolatban van a meleggel és szárazsággal Ugyanis a tartósan meleg, száraz helyen élő növényeken szaporodik fel a takácsatka, ami szívogatásával is száradást okoz. Van egy helytelen gyakorlat, a cukorsüveg fenyőt gyakran sziklakertekbe ültetik kis méretük miatt, és kifejezetten napnak kitett területekre, ahol nem csak ő, hanem más növény is halálra van ítélve rendszeres öntözés nélkül.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük