Sajtos ropogós diétásan is kitűnő
A sok édesség után mindig kell egy finom ropogós rágcsa, egy sós nasi is. A kitűnő receptnek köszönhetően a sajtos ropogós diétásan is ugyanolyan ropogós és ízletes lesz, mint az eredeti változat.
Sajtos ropogós eredeti recept
Egy sütős-főzős csoportból való a recept…sima hozzávalókból és diétásan is nagyon finom, ropogós, igazi rágcsa, sós nasi.
Tetszőleges formára szaggatható, vagy vágható, akár derelyevágóval is lehet formázni.
Nagyon egyszerű az elkészítése, kiadós mennyiség, de persze érdemes mindjárt dupla adaggal indítani… 😉
Nagyon jól eltartható, „sokáig” friss marad, nem kell letakarni. Éva Kovácsné Hamar – köszi a receptet!!! – így ajánlotta nekeünk Marika!
Hozzávalók
Tésztához:
- 50 dkg liszt (mehet még hozzá kevés, ha ragacsos állagú lenne + kevés a nyújtásnál is szükséges),
- 25 dkg margarin (vajjal is készíthető),
- 1 evőkanál 20 %-os ecet,
- 5 evőkanál hideg víz,
- 1 kis pohár tejföl (17,5 dkg),
- 2 maréknyi reszelt trappista sajt (vagy más fajta),
- ízlés szerint só.
Lekenéshez:
- 1 felvert tojás.
Szóráshoz:
- szezámmag, lenmag, napraforgómag vegyesen…de lehet mák, fekete szezámmag, tökmag, chiamag , köménymag, stb.
Elkészítése
- A hozzávalókból összegyúrjuk a tésztáját, ha kicsit ragacsos lenne, adagolható hozzá még liszt.
- Azonnal lehet nyújtani késfok vastagságúra, tetszőlegesen szaggatni, vágni, darabolni.
- Ha hűtőbe tesszük rövid időre, könnyebb kinyújtani…
- Sütőpapíros tepsire fektetjük, felvert tojással megkenjük és megszórjuk magvakkal. Én nyújtás után egyben lekenem, szórom, utána vágom, szaggatom,
- Sütés: 180 fokon kb. 15-18 perc alatt, kissé piruljon meg, úgy lesz finom, ropogós.
- Ha kihűl, még tovább ropogósodik.
Sajtos ropogós diétásan
A diétás változat elkészítése ugyanaz, csak az 50 dkg lisztet kell lecserélni. A diétás változathoz 40 dkg Dia Wellness – 50 %-os lisztet használtam. Ugyanolyan ropogós lett mint a sima változat!
Nagyon köszönjük a szuper receptet Illésné Nagy Máriának!