Retró málnahab, ahogy a nagyi is készítette

Az egyszerű málnahab gyerekkoromat idézi. Ha anyukám vagy a nagymamám valamivel kedveskedni akart nekünk, akkor egyszerűen csak elővett néhány tojást, egy kis gyümölcsöt és pillanatok alatt varázsolt egy gyümölcshabot. Egyszerűbb desszert nem igen létezik.

öt tálka málnahab

Málnahab, az egyszerű és könnyű nyári desszert

A gyerekkoromban a kertben sok gyümölcs termett. A tesómmal mi nem nagyon akartuk ezeket önmagukban enni, de ha került rájuk egy kis cukor, akkor az mindjárt más volt. Különösen az epret szerettük lecukrozva és hidegen befalni a forró nyári napokon.

Fagylalt helyett nagyon megtette a gyümölcshab is, amihez a gyümölcsön kívül csupán tojásfehérjére és porcukorra volt szükség. Ahogy nőttünk, már saját magunk is el tudtuk készíteni. Persze ez sosem volt olyan finom, mint a naygi vagy az anyukám által készített. Most már ennek az okát is tudom. Amint elkészült, rögtön elkezdtük belapátolni, pedig jót tesz neki, ha áll egy kicsit és van ideje összeérni az ízeknek.

A nagyinál pedig az ízek pedig mindig a hűtőben értek össze, ezalatt jól le is hűlt a gyümölcshab és igazi hűsító finomság lett belőle.

Ugyanígy készült eperből is az egyszerű édesség.

Hozzávalók – 4 adaghoz

  • 25 dkg málna,
  • 10 dkg porcukor, vagy ízlés szerint folyékony édesítőszer,
  • 3 db tojásfehérje,
  • pár csepp citromlé.

Málnahab elkészítése

  • a málnát vagy a tetszés szerint gyümölcsöt megtisztítjuk, megmossuk,
  • a gyümölcsöt villával összetörjük, (ez is elmaradhat, majd a gép összezúzza, de szerintem így finomabb a végeredmény), pár szemet tegyünk félre a díszítéshez,
  • a tojásfehérjéket felverjük, úgy, hogy közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot vagy az édesítőszert és a néhány csepp citromlevet, ezt akár el is hagyhatjuk
  • addig verjük, míg jó kemény lesz a hab,
  • ha valaki édesebben szereti, növelhető az édesítő mennyisége, vagy további citromlével ellensúlyozható,
  • tovább kevergetve hozzáadagoljuk az egész vagy zúzott málnát,
  • tovább verjük, amíg a szemek összetörnek és egységes állagú lesz.

Jól lehűtve tálaljuk. Tálaláskor néhány egészben hagyott málnaszemmel díszítjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük