Morgós csúcs mentesen – 15 perc alatt kész

Morgós csúcs mentesen receptet kaptunk olvasónktól, aki a finom, gesztenyemasszás, meggyes sütemény eredeti változatát újragondolta, és a sütés nélküli édességet elkészítette a cukor- és tejmentes változatban is.

morgós csúcs mentesen

Morgós csúcs mentesen receptje

Illésné Nagy Mária olvasónk gyakran kísérletezik és legjobb recepteket meg is osztja, hogy másoknak is segítséget adjon.

„Rendhagyó változat… Tojás és vaj nélkül készült, sőt tej helyett kevés mandulatej, cukor helyett pedig édesítőszer került bele, nagyon finom lett! Leírom a normál változatát is, aki úgy szeretné elkészíteni. Kb. 15 perc alatt kész a finom nasi és sütni sem kell!
Szándékosan készítettem el a „mentes” változatát, kíváncsi voltam az ízére, állagára és hogy egyáltalán ízlik – e? Kísérleteztem….
A családomon teszteltem és tökéletes sikert arattam vele!
Főleg ebben a formában, azoknak ajánlom akiknek le kell mondani a cukor és a tej fogyasztásáról. Készülhet így is finom desszert 

Hozzávalói kb. 20 darabhoz

  • 20 dkg darált háztartási keksz (van cukormentes is),
  • 10 dkg darált dió,
  • 20 dkg édesítőszer, Eritritol (porrá őröltem),
  • 4 dkg natúr kakaópor,
  • kevés mandulatej, annyi, hogy összeálljon a massza,
  • 1/2 fiola rumaroma,
  • édesítőszer a hempergetéshez.

Töltelékhez:

  • 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza (cukormentes is van),
  • 5 dkg darált háztartási keksz,
  • 1/2 fiola rumaroma,
  • ízlés szerint édesítőszer,
  • magozott meggy (befőtt vagy fagyasztott).

Morgós csúcs mentesen elkészítése

  • darált kekszet, a darált diót, kakaóport, por alakú édesítőszert kimérjük,
  • annyi mandulatejjel gyúrjuk össze, hogy összeálljon a massza,
  • dió nagyságú golyókat formálunk belőle,
  • a felengedett gesztenyemasszához darált kekszet, rumot, édesítőszert adunk,
  • összedolgozzuk,
  • a kekszgolyókat egyenként édesítőszerbe hempergetjük,
  • citromfacsaró üregébe nyomkodjuk, inkább körben a falához,
  • a belsejébe kevés gesztenyemasszát teszünk,
  • belenyomjuk,
  • egy szem meggybefőttet ültetünk rá és végül gesztenyemasszával lezárjuk,
  • lenyomkodjuk,
  • erőteljesen a konyhapulthoz ütjük és kiütjük a formából a formázott masszát,
  • addig folytatjuk, amíg elfogy minden hozzávaló.

Készítettem fordított változatot is, kívül gesztenye, belül kekszes, meggyes töltelékkel. 
Finom, mutatós édesség, hamar elkészül, hűtőben tárolandó.
Jó nassolást kívánok! 

Morgós csúcs eredeti recept szerint

Normál változat ugyanúgy készül, csak a hozzávalók kicsit mások.

  • 20 dkg darált háztartási keksz,
  • 10 dkg darált dió,
  • 20 dkg porcukor,
  • 4 dkg natúr kakaópor,
  • kevés tej,
  • rumaroma,
  • forgatáshoz: nád vagy kristálycukor,

töltelékhez:

  • 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza,
  • 5 dkg darált háztartási keksz,
  • rumaroma,
  • magozott meggy.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük