Morgós csúcs mentesen – 15 perc alatt kész

Morgós csúcs mentesen receptet kaptunk olvasónktól, aki az eredeti sütemény változatot újragondolta és elkészítette a cukor- és tejmentes változatát. 

morgós csúcs mentesen

Illésné Nagy Mária olvasónk gyakran kísérletezik és legjobb recepteket meg is osztja, hogy másoknak is segítséget adjon.

“Rendhagyó változat… Tojás és vaj nélkül készült, sőt tej helyett kevés mandulatej, cukor helyett pedig édesítőszer került bele, nagyon finom lett! Leírom a normál változatát is, aki úgy szeretné elkészíteni. Kb. 15 perc alatt kész a finom nasi  és sütni sem kell!
Szándékosan készítettem el a “mentes” változatát, kíváncsi voltam az ízére, állagára és hogy egyáltalán ízlik – e? Kísérleteztem….
A családomon teszteltem  és tökéletes sikert arattam vele!
Főleg ebben a formában, azoknak ajánlom akiknek le kell mondani a cukor és a tej fogyasztásáról. Készülhet így is finom desszert 

Morgós csúcs mentesen hozzávalói kb. 20 darabhoz

  • 20 dkg darált háztartási keksz (van cukormentes is),
  • 10 dkg darált dió,
  • 20 dkg édesítőszer, Eritritol (porrá őröltem),
  • 4 dkg natúr kakaópor,
  • kevés mandulatej, annyi, hogy összeálljon a massza,
  • 1/2 fiola rumaroma,
  • édesítőszer a hempergetéshez.

Töltelékhez:

  • 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza (cukormentes is van),
  • 5 dkg darált háztartási keksz,
  • 1/2 fiola rumaroma,
  • ízlés szerint édesítőszer,
  • magozott meggy (befőtt vagy fagyasztott).

Morgós csúcs mentesen elkészítése

  • darált kekszet, a darált diót, kakaóport, por alakú édesítőszert kimérjük,
  • annyi mandulatejjel gyúrjuk össze, hogy összeálljon a massza,
  • dió nagyságú golyókat formálunk belőle,
  • a felengedett gesztenyemasszához darált kekszet, rumot, édesítőszert adunk,
  • összedolgozzuk,
  • a kekszgolyókat egyenként édesítőszerbe hempergetjük,
  • citromfacsaró üregébe nyomkodjuk, inkább körben a falához,
  • a belsejébe kevés gesztenyemasszát teszünk,
  • belenyomjuk,
  • egy szem meggybefőttet ültetünk rá és végül gesztenyemasszával lezárjuk,
  • lenyomkodjuk,
  • erőteljesen a konyhapulthoz ütjük és kiütjük a formából a formázott masszát,
  • addig folytatjuk, amíg elfogy minden hozzávaló.

Készítettem fordított változatot is, kívül gesztenye, belül kekszes, meggyes töltelékkel 
Finom, mutatós édesség, hamar elkészül, hűtőben tárolandó.
Jó nassolást kívánok! 😋

Normál változat ugyanúgy készül, csak a hozzávalók kicsit mások.

  • 20 dkg darált háztartási keksz,
  • 10 dkg darált dió,
  • 20 dkg porcukor,
  • 4 dkg natúr kakaópor,
  • kevés tej,
  • rumaroma,
  • forgatáshoz: nád vagy kristálycukor,

töltelékhez:

  • 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza,
  • 5 dkg darált háztartási keksz,
  • rumaroma,
  • magozott meggy.
  • 223
  •  
  • 11
  •  
  •  
  • 223
  •  
  • 11
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 + 7 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás