Házi túrós batyu kaporral receptje
A házi túrós batyu sokkal finomabb, mint a boltokban vásárolható, csak nyomokban túrót tartalmazó péksütemény. Egyszerűen megunhatatlan, a kapros ízek kedvelői még egy kis kaporral is megbolondíthatják.
Házi túrós batyu hozzávalói
Tésztához
- 1/2 l tej ,
- 2 evőkanál cukor,
- 1 csomag élesztő,
- 2 tojássárgája,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 csipet só,
- 5 dkg vaj,
- 50 dkg liszt
- cukor
Töltelékhez
- 1/2 kg házi túró,
- 15 dkg cukor (ízlés szerint),<
- 1 db citrom reszelt héja és leve,
- 2 csomag vaníliás cukor, 1 db tojás,
- 1 csipet só,
- 1 evőkanál finomra vágott kapor, az akár el is maradhat
A batyu elkészítése
- a 1/2 l tejet megmelegítjük,
- hozzáadunk 2 evőkanál cukrot,
- elmorzsolunk benne 1 csomag élesztőt,
- felfuttatjuk az élesztőt,
- ezután hozzáadunk 2 db tojássárgáját, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 csipet sót és 5 dkg vajat,
- összedagasztjuk kb. 50 dkg liszttel (pontos liszt mennyiséget azért nem írok, mert minden liszt más),
- a tésztát addig dagasztjuk, amíg az edény faláról le nem válik,
- ekkor letakarjuk a tésztát és langyos helyen duplájára kelesztjük,
- amíg kel a tészta, összeállítjuk a tölteléket,
- összekeverjük a 1/2 kg házi túrót, a cukrot, 1 citrom reszelt héját és levét, 2 csomag vaníliás cukrot, a tojást, egy kicsi sót,
- jól elkeverjük,
- aki szereti a kapros és úgy szeretné készíteni, az itt keverheti hozzá az 1 evőkanál finomra vágott kaprot,
- ha nem tudunk házi túrót szerezni, egy kis búzadarát tegyünk bele, hogy kicsit sűrítsük, ne legyen annyira lágy a töltelék,
- ha a tészta megkelt, gyúródeszkán elnyújtjuk,
- négyszögletesre daraboljuk,
- megtöltjük a túró töltelékkel,
- a végeket egymásra borítva hajtogatjuk,
- tojással megkenjük,
- nem árt ha fogpiszkálóval letűzzük, hogy sütés közben ne bomoljon szét,
- előmelegített sütőben 180°C- on kb. 20-25 percig (pirosodásig) sütjük.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.
Nagyon köszönöm Bagányné Irénkének a receptet!
+1 Tipp: A tetejét megszórhatjuk egy kis porcukorral.
Jó étvágyat!