Téli esték forró vendégvárója: sajtos fondü – recepttel

Néhány évtizeddel ezelőtt vált divattá, hogy a barátokat, vendégeket sajtos fondü vacsorával vártuk. Azóta talán egy kicsit feledésbe merült, pedig érdemes ismét elővenni a régi recepteket és a finom mártogatóssal az étkező asztalhoz varázsolni a tábortüzek romantikus hangulatát. Mutatok is szuper sajtos fondü receptet, ami egyszerűen elkészíthető és aztán csak a kellemes társaságot kell összeverbuválni az elfogyasztásához.

sajtos fondü fondütálban

Mi az a fondü, és hogyan készül?

A fondü egy hagyományos svájci étel, amely egyfajta olvasztott sajtot vagy olvasztott csokoládét jelent. A fondü fő célja az, hogy egy központi edényben melegítsd fel a sajtot vagy a csokoládét, majd kis adagokban mártogasd bele a különböző falatokat, például kenyeret, zöldségeket vagy gyümölcsöket. Ez egy közösségi étel, amelyet általában barátokkal vagy családdal együtt fogyasztunk.

A fondü az Alpokban élő hegyi pásztorok állandó téli étele volt. A sajtkészítés közben keletkezett maradékokat használták fel éhségük csillapítására, melegedésre.

A fondü készítéshez a boltokban kaphatók fondükészletek. Ez egy nagyobb, csésze formájú tálból, hosszú nyársakból és spiritusz égőból áll.

A fondü elkészítése egyszerű. Ha sajtos fondüt készítesz, először reszeld le a sajtot (általában ementáli, gruyère vagy más fajta kemény sajt a legjobb). Ezután dörzsöld be a serpenyőt fokhagymával, majd melegítsd fel a serpenyőt közepes lángon. Öntsd hozzá a bort (általában fehér bort használnak) és a fokhagymát, majd forrald fel. Csökkentsd a hőt, és fokozatosan add hozzá a reszelt sajtot, kis adagokban, folyamatosan kevergetve, amíg a sajt teljesen elolvad.

Amikor a sajt egyenletesen elolvadt és krémes állagú, tálald azonnal. Az étel melegen maradásához hagyhatod a fondü serpenyőt az asztali melegítőn.

A hagyományos fondüt feldarabolt, ropogós héjú kenyérrel, kenyérkockávalkiflikarikával ették. Később jöttek a zöldséges és húsos változatok. Párolt brokkolit, gombát, sárgarépát, kelbimbót, spárgát, főtt krumplit, sonkaszeletet, virslikarikákat vagy grillen pirított polentát egyaránt mártogathatunk.

A sajtos fondü után megjelent a csokifondü is, amelyben az olvasztott csokoládéba friss gyümölcsöket pl almát, szülőt, epret, banánt, narancsot mártogathatunk.

Mit tegyek, ha nincs fondükészítő edényem?

Ha nincs fondükészítő edényed, de mégis szeretnél fondüt készíteni, néhány alternatív megoldást is alkalmazhatsz. Íme néhány ötlet:

Töltött süteményformák: Ha rendelkezel töltött süteményformákkal (például muffin- vagy cupcake-formák), ezeket felhasználhatod a sajtos vagy csokoládés fondű elkészítésére. Egyszerűen helyezz egy kis mécses láng alá minden formához, és tegyél egy edényt a formák közepére a fondűvel.

Meleg vizes fürdő: Ha nincs fondűmelegítőd, egy másik lehetőség a meleg vizes fürdő. Egyszerűen helyezz egy lábosba vagy nagyobb edénybe vizet, majd melegítsd fel. Helyezd ebbe a forró vízbe a fondűtartót, és így melegen tartsd a fondűt. Győződj meg róla, hogy a víz szintje nem éri el a fondűtartó felső peremét.

Lámpás vagy melegítőtárcsa: Egy lámpást vagy melegítőtárcsát is felhasználhatsz a fondűmelegítéshez. Helyezz egy kis gyertyát vagy lámpást a tárcsára, majd helyezd rá a fondűtartót, hogy melegen tartsa a fondűt.

Gőzölő tál: Ha nincs más lehetőséged, egy gőzölő tál is megfelelő lehet a fondűmelegítéshez. Egyszerűen melegítsd fel a vizet a gőzölő tálban, majd helyezd a fondűtartót a tálba, hogy melegen tartsa a fondüt.

Klasszikus svájci sajtos fondü receptje

Hozzávalók

  • 400 g ementáli sajt
  • 400 g gruyère sajt, bármilyen mást is használhatunk, jól illik hozzá a kemény füstölt sajt,
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2,5 dl száraz fehérbor (pl. sárga muskotály)
  • 1 evőkanál keményítő vagy liszt (opcionális, a sűrítéshez)
  • 1-2 evőkanál konyak vagy konyakos pálinka (opcionális)
  • őrölt szerecsendió, (opcionális)
  • bors (opcionális)
  • friss kenyér, zöldségdarabok kockákra vágva

Sajtos fondü elkészítése

  • Dörzsöld be a fondü serpenyőt fokhagymával.
  • Reszeld le az ementáli és gruyère sajtot, és keverd össze egy tálban.
  • Melegítsd fel a fehér bort a fondü serpenyőben közepes lángon.
  • Add hozzá a sajtot fokozatosan, kevergetve, amíg teljesen elolvad és krémes állagú lesz.
  • Ha szükséges, sűrítsd be a fondüt keményítővel vagy liszttel, és keverd össze.
  • Ha szeretnéd, adj hozzá konyakot vagy konyakos pálinkát a fondübe.
  • Arra figyelj, hogy ne forrjon fel, mert ettől a sajt gumiszerű lesz
  • Tálald az asztali melegítőnél, és kínálj mellé friss kenyérkockákat, zöldség darabokat a mártogatáshoz.

Teát vagy forralt bort kínáljunk hozzá.

Tipp: A sajtmasszába az alapvető hozzávalókon kívül tehetünk vajat, mustárt, petrezselymet, csilit, oregánót, kakukkfüvet, bazsalikomot.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük