Site icon Balkonada

Magvetés fortélyai – Így vesd el a virágmagokat!

A magvetés, magról való nevelés a növények szaporításának egyik leggyakoribb módja. A szobanövényeknél ritkábban alkalmazzuk, de a fűszer- és zöldségnövények, a balkonnövények, valamint kertbe kerülő egynyári és évelő növények jelentős része szaporítható magról. De mikor és hogyan kell elvetni a magokat, milyen eszközökre van szükség hozzá és hogyan kell nevelni a magoncsokat és a palántákat? A magvetés fortélyait lépésről lépésre bemutató és összefoglaló írásom mindezekre választ ad és segít, hogy a nyárra gyönyörű növényeid legyenek. Néhány kedvelt növény magvetését részletesen is bemutatom.

Érvek a házilagos magvetés mellett

Ezek az érvek jól mutatják, hogy a házilag magvetett növények termesztése számos előnnyel járhat, és sokak számára kielégítő és örömteli tevékenység lehet.

Erre figyelj a magvetés során!

A magvetés során számos fontos tényezőre kell figyelni annak érdekében, hogy sikeresen fejlődjenek a növények. Íme néhány kulcsfontosságú dolog, amire érdemes odafigyelni:

Ezek az alapvető tényezők segítenek abban, hogy sikeresen magvetés által növényeket termesszünk otthonunkban vagy kertünkben. Fontos figyelni rájuk, és az adott növényfajtának megfelelően végezni a gondozást.

Magvetés fortélyai

A magvetés nagyon egyszerű szaporítási mód, a balkonnövények szaporításánál is az egyik legkedveltebb módszer. A magok viszonylag gyorsan kibújnak, azonban még a palántanevelést is tartogathat némi buktatót.

Gyakran találkozom azzal, hogy a vetés és az ültetés szavakat egymás szinonímájaként használják, pedig a két művelet nem azonos. A vetés szót arra használjuk, amikor a magot a földbe helyezzük, hogy abból majd növény fejlődjön. Ültetni pedig növényeket, magoncokat, palántákat szoktunk, például az elvetett magból kikelt kis növényeket.

Magvetés vetőszalaggal

A vetőszalag, magszalag vagy másnéven vetőcsík jelentősen megkönnyíti és meggyorsítja a vetőmagok földbe helyezését. A vetőmagszőnyeg (bizony találóan így is hívják) további előnye, hogy egyenletesebb lesz a növények vetése, egymás közti távolságuk. Készen is kaphatunk vetőcsíkokat, de vetőszalag készítése saját kezűleg sem bonyolult. Igazi jó móka, amit gyerekekkel együtt is végezhetünk. Március elején a vetéshez még túl hideg a föld, a magszalagok viszont már készülhetnek.

Mikor vessük el a magokat?

A növényekből kinyert magokat bármikor elvethetjük, de a növények életciklusát figyelembe véve, valamint a siker érdekében érdemes tavasszal vagy nyár végén tenni. A zöldség- és fűszernövényeket, valamint a balkonnövények többségét, az egynyáriakat és az évelőket tavasszal vetjük. A kétnyári virágokat, mint például az árvácska, százszorszép, sárgaviola nyáron szaporítjuk.

A legtöbb mag előbújásához melegre van szükség. Szabadföldbe ezért a legtöbb növény csak a fagyok elmúltával, májusban vethető. Lakásban viszont már februárban is lekezdhetjük a magvetést. A növények többségét tavasszal érdemes maggal szaporítani. Így például a leandert, paradicsomot és egyéb fűszernövényeket. Az árvácska magokat azonban július végén, augusztus elején érdemes elvetni a tavaszi virágzáshoz.

Magvetés kellékei, eszközei

Magvetséhez az alábbiakra lesz szükséged:

Magvetés folyamata lépésről lépésre

Van pár szobanövény is, aminél magvetéssel is sikerrel járhatunk. A legismertebb és legegyszerűbb a datolya vetése.

Egyes növényeket közvetlenül a helyükre is vethetjük, nem kell cserépbe vetni, tűzdelni és palántázni. A fagyérzékeny növényeknél, például a paradicsomnál azonban ez az út nem járható, azoknál a most bemutattott, kissé macarás megoldással lehetnek új növényeink.

Vetőmagok kiválasztása

Csak egészséges és biztos helyről származó magokkal lesz biztos a siker. Bármilyen olcsó és csábító is, nem érdemes például kínai webshopokból rendelni, mert gyakran egész mást küldenek. Az egyes vetőmagoknak különböző hőmérséklet és idő kell a kikeléshez. Vannak továbbá olyan növények, amelyek fényre csíráznak, ezeknél fontos, hogy a magok a föld tetejére kerüljenek, mert csak így tudnak kibújni. Ezeket az információkat mind megtaláljuk a megbízható helyről vásárolt magok csomagolásán. Feltüntetik továbbá azt is, hogy mikor ideális a földbe helyezni a magokat és mennyi idő után lesz alkalmas a palántázásra.

Töltsük fel az edényt földdel

A magvetéshez lapos műanyag edényt, pl. cserépalátétet, tojástartót, kis cserepeket vagy hasonlót használhatunk. A szaporítótálcának az az előnye, hogy van fedele is, így a közeg nem szárad ki és biztosítva van a páratartalom is.

Legjobb speciális palántaföldet használni, ez alacsony tápanyagtartalmú, károkozóktól és kártevőktől mentes, finom szemcsés.

Töltsük meg az edényt földdel és nyomkodással tömörítsük. A cserép pereme alatt hagyjunk 1 cm-t, hogy ne legyen gond az öntözésnél.

Vetőmag egyenletes elosztása

Az apró magvakat szórjuk ki egyenletesen, de nem túl vastagon a földre.

A nagy magokat egyesével vessük külön-külön edénybe (pl. tejfölös pohár) vagy 1-2 cm távolságra.

A fényre csírázó magokat, pl bazsalikomot, zsázsát, majorannát csupán finoman nyomjuk a talajra és legfeljebb vékonyan takarjuk földdel.

Magvetés takarása

A fényre csírázókat egyáltalán ne, vagy nagyon vékonyan takarjuk. A többi magra legalább a mag szélességével megegyező méretű földréteg kerüljön.

Beöntözés

Öntözőrózsával vagy spricceléssel nedvesítsük be a földet, ügyelve, hogy a föld és magok ne mosódjanak ki. Fontos az alapos benedvesítés, de ne áztassuk el teljesen.

Érdemes táblával jelölni, hogy hova milyen magokat vetettünk.

Tetővel, fóliával vagy üvegalappal takarjuk le, hogy a párásítás biztosítva legyen.

Csíranövények, magoncok gondozása és tűzdelés

A magok előbújásához érdemes 22-26 fokot biztosítani. Érdemes fóliával vagy egy üveglappal letakarni a magvetés tetejét, ami hőt és páratartalmat is biztosít.

A magok csírázása után a vetést tegyük világos helyre és csökkentsük a hőmérsékletet, hogy megelőzzük a palánták megnyúlását és palántadőlést. 

A csíranövények kibújásához 1-3 hét szükséges, addig naponta ellenőrizzük, nedves-e még a föld és ha szükséges permetezzük be.

Ha kibújtak a növények, naponta többször vegyük le a takarást, hogy szellőzhessen és folytassuk a permetezést.

Tűzdelés megvetés után

Amikor már kikeltek a magoncok és a csíralevelek fölött már megjelentek a lomblevelek, jöhet a tűzdelés. Tűzdelés alatt azt értjük, hogy az erősebb növényeket egymástól 4-5 cm távolságra egy új ládába vagy külön cserepekbe ültetjük. Tűzdelő fával vagy spatulával óvatosan lazítsuk fel a földet és a gyökereket, ezután könnyen kiemelhetők a magoncok. Beültetés előtt ujjunkkal óvatosan visszacsíphetjük a túl hosszú gyökereket.

Elősegíthetjük a bokros növekedést, ha a palántákat visszacsípjük. Ha a palátáink kellően megerősödtek és megnőttek és a hőmérsékletei és egyéb körülmények is adottak, akkor átültethetjük őket a végleges helyükre.

Néhány kedvelt növény magvetése részletesen

Az alábbi képre kattintva egy-egy növény magvetéséről olvashatsz részletesen.

Lobélia

A lobélia az egyik legkedveltebb kék virágú balkonnövény. Léteznek álló és csüngő, fehér, rózsaszín, piror és lila színű változata is, a kék színű csüngő változat a legnépszerűbb. Egynyári növény lévén szapoírtása magvetéssel történik, ami február végén, március elején esedékes. Olvasónk a fotókkal dokumentálta a lobélia vetés folyamatát. Lépésről lépésre tanácsait követve szép egészséges és nem mellesleg strapabíró növényekkel kezdhetjük a balkonszezont.

Klívia

A klívia magvetése azért sem egyszerű, mert már a magok beszerzése is nehézségek elé állít bennünket. Olvasónk már többször szedett magokat a saját növényeiről és nevelt belőlük kis növényeket. Most képpel illusztrálva mutatja be, hogy lesz sikeres a klívia szaporítása magról.

Selyemakác

A perzsa selyemakác (Albizia julibrissin) vagy egyszerűen csak selyemakác gyönyörű, mediterrán növény, ami a magyar klímaviszonyokon is megél. Azért azt hozzá kell tenni, hogy sajnos nem mindenhol és nem minden telet vészel át. Sokfelé ültetik az országban, ellaposodó, ernyőre emlékeztető koronája a sok rózsaszín virággal dekoratív növénnyé teszi. A selyemakác szaporítása magvetéssel egyszerűen megoldható, egyéb gyökereztetési mód nem javasolt. Tavasszal érdemes elvetni a magokat, a kikelt fiatal növényeket azonban óvni kell a fagyoktól.

Bársányvirág, büdöske

büdöske vagy elegánsabb nevén bársonyvirág (Tagetes) vidám, szép virág, különös illata miatt azonban sokan nem kedvelik. Olvasónk, Ildikó viszont nagyon is imádja vidám sárga színe és hálás természete miatt. A szobából kiszűrődő zongoraszót és a gondoskodó szeretetet hónapokig tartó csodálatos virágpompával viszonozzák. Olvasónk minden bevált praktikát elmond a büdöske gondozásáról a magvetéstől a magszedésig. 

Ciklámen szaporítása magról

A ciklámen szaporítása magról nem túl mindennapi dolog. Sokaknak még a ciklámen hosszútávú megtartása is kihívás, nem hogy a szaporítása. Kozma Bettina olvasónk a magvetéssel is sikerrel járt. Fogadd szeretettel képekkel illusztrált tanácsait!

Exit mobile version