A paradicsom eltevése télire a kora ősz egyik hálás feladata. Készülhet belőle ivólé, szósz, ketchup, pizzaalap, lecsó, savanyúság és más sok minden. Ha sok helyünk van, a hűtőben, akkor fagyaszthatjuk is, de üvegekbe zárva is tárolható. Mutatom a legkedveltebb recepteket és az olvasók is meséltek arról, hogy zajlik náluk a paradicsom bespájzolása, tartósítása különböző módokon.
Paradicsom eltevése télire különböző módokon
A érett paradicsomot nagyon sokféle képpen bespájzolhazjuk. Készülhet belőle ivólé, pizzaszósz, ketchup, lecsó télire.
A ketchup házilag készítve nem más, mint az üvegbe zárt nyár. Ha a hozzávalókat saját magunk meg tudjuk termelni a kertünkben, akkor biztosak lehetünk abban, hogy kész ketchup csakis egészséges hozzávalókat tartalmaz. De ha vásárolni kell hozzá a paradicsomot, akkor is érdemes elkészíteni az egyszerű és gyors recept alapján. Már mutatom is, hogy készül a tartósítószer mentes házi ketchup egyszerűen.
A natúr lecsó télire eltevése különösen annak éri meg, akinek a kertjében megteremnek a hozzávalók. Kár lenne veszni hagyni a megtermelt paprikát és paradicsomot. Bár ha olcsón hozzájutunk a zöldségekhez a piacon, akkor se habozzunk, mindenképp spájzoljunk be pár üveggel. Az igazán gyorsan és egyszerűen eltehető lecsó sok oldalúan használható a konyhában, vegetáriánus és húsos ételek egyaránt készíthetők belőle. Már mutatom is a receptet!
De még bazsalikomos paradicsomlekvár is.
A bazsalikomos paradicsomlekvár az olaszos ízek kedvelőinek kamrájából nem hiányozhat. Főleg, ha a paradicsom is megterem a kertben. Egyszerű és nagyszerű a recept és kitűnő a végeredmény.
Az éretlen paradicsomból kitűnő savanyúság készülhet.
Nagyanyáink nem éltek olyan pazarló életet mint mi. Nem dobtak ki ételt, mindent felhasználtak, ami a kertben megtermett. Még a be nem érő paradicsomok felhasználási módját is kitalálták. A zöldparadicsom télire kitűnő savanyúság lehet. Gyerekkoromban ez volt a kedvencem, Anyukám a mai napig minden évben készíti. A receptet most olvasónk szolgáltatta.
Különösen hagymával és erős paprikában együtt eltéve nagyon finom savanyúságot kapunk. De ugyanígy nagyon finom a vegyes vágottban vagy dobálós savanyúságban is.
Az utóbbi években igen kedvelt lett a házi dobálós savanyúság. Találkozhatsz még velük vegyes, vödrös vagy hordós savanyúság néven. Van amikor vecsési savanyúságként emlegetik, míg máskor erdélyi eredetűenk mondják. A nagyi féle „mindentbele” télire savanyúsághoz sok féle zöldség és egy jó felöntő lé kell és gyakorlatilag már fogyasztható is.
Nem feledkezhetünk meg az aszalásról sem, mint tartósítási technikáról.
Paradicsom tartósítása – olvasói praktikák
Pócza Csabáné Irénke :”Mivel a paradicsom apránként érik, hasznosítottam a felesleget. Mélyhűtő ládába tálcán egyedileg lefagyasztom, utána zacskózom. Rottyantottam 3 üveg lecsót is. Ebbe most tettem olajon megpárolt hagymát, sót is. Mivel sok volt a paradicsom, most kicsit túlteng benne, de nem baj.”
Takács Ildikó: „A héten végre szabadságon voltam. Szerdán kedves szomszédasszonyom szólt, hogy nem tudja hova tenni a rengeteg paradicsomot, ami termett náluk, elfogadok-e. Hát persze,hogy elfogadtam. Így lett kb. 10 kg finom lédús teljesen bio paradicsomom. A nagy lekvárfőző fazekamba kb. 5 kg fért, megfőztem paradicsomszósz alapnak. Csináltam natúrt, elég sok ételbe használom, és csináltam fűszerest, ami a fiúk által folyamatosan igényelt bolognai és milánói tészták szósz alapja lesz. Nekem a mélyhűtőm a véges, pedig mennyivel egyszerűbb lenne… Régebben,amikor a fiúk kicsik voltak és itt dolgoztam a Botanikában sokkal több időm volt. Folyamatosan befőztem, mert a kolléganőimtől, ismerősöktől kaptam/olcsóbban vettem a gyümölcsöt, savanyúnak valót. Szeretem csinálni,csak nagyon kevés az időm. „
Mihály Klára: „Mai melóm paradicsom püré eltevése a fagyasztóba volt. Paradicsom, de nem főzés, hanem mixelés. A héját lehúzom, a magját kinyomkodom, apróbb darabokra vágom és turmixolom. Azután a ment fagyasztóba 7 kiló paradicsom. Olyan lett mint egy lekvár, de nyersen eltéve. Össze se hasonlítható a konzervvel.”
Paradicsom befőzése
Turánné Valéria Szolnoki: „Paradicsomot elkezdem főzni, mikor jól levet eresztett, belerakom a paprikát. Teszek bele nátrium benzoátot, mikor megpuhult mehet az üvegekbe. Celofán tető, mehet a száraz dunsztba. Mindig szép marad, sohasem barnul meg. Télen mehet mindenféle ételbe, ami paprikát és paradicsomot kíván, lecsónak is nagyon finom.”
Sinka Erika: „Én egy kicsit egészségesebben készítem! Lecsópaprikát felszeletelem (karikázom), üvegekbe gyömöszölöm. Paradicsomot apróra darabolom, felrottyantom, várok kb 1 órát, addig „leül”, a felesleges víz feljön a felszínére, azt óvatosan leöntöm, ezután turmixolom, jó sűrű lesz! Ezt a sűrű paradicsom pépet öntöm, a paprikára, a befőttes üvegekbe, lezárom, várok egy picit, amíg nem tűz forró, aztán mehet a befőző automatába, hogy csírátalanítsa = ez tulajdonképpen a nedves dunszt. Igy nincs tartósítószer és felesleges só sem, azt majd adok hozzá, amikor ételt készítek vele. Lecsó, gulyásleves, paprikás krumpli, töltött paprika szaftjába.
Nagyon köszönöm az olvasói ötleteket!
Jó étvágyat!
És még egy kitűnő ötlet, a mexikói zöldség sült húsokhoz.