A linzertészta nagyon egyszerűen elkészíthető és sokoldalúan felhasználható. Sós és édes sütemények egyaránt készülhetnek belőle. Sokan azt gondolják, hogy a linzer, a linzerkarika Linz városáról kapta a nevét és ez is egy a sok osztrák finomság közül, de az igazság az, hogy a linzer magyar finomság. Elárulom a történetét is jó néhány recepttel megmutatom, hogy készülnek a legjobb sütemények linzertésztából.
Linzer, linzerkarika eredete
A linzerkarika receptjének megalkotása hazánk legrégebbi cukrászdájának, Ruszwurm cukrászdának köszönhető. A Budai várban található, 1827 óta működő Ruszwurm cukrászdát Schwabl Ferenc cukrász alapította.
Schwabl halála után a feleség hozzáment Richter Lénárt cukrászhoz, aki az 1846-os halálig üzemeltette a cukrászdát. Ezután a családba benősülő Müller Antal lett a cukrászda vezetője, aki Richter unokahúgát vette nőül.
Müller Antal a 1848-as szabadságharc után alkotta meg a linzerkarikát, amit egy 1848-as főhadnagyról, Linzer Rudolfról nevezett el.
Legjobb sütemények linzertésztából
A linzertészta a piskóta mellett az egyik legfontosabb és leggyakoribb alaptészta, amit édes vagy sós sütemények készítésénél is használhatunk. A linzertészta alaprecept jól jön, ha neki állnánk valami egyszerű és finom süteménynek.
A Balkonada találkozón Visky Kati a csodás növényei mellett ismét egy nagyon finom sütivel is kényeztetett bennünket. A nagymama linzere nagyon jól szállítható és tárolható, bár ez utóbbiról még nem tudtam meggyőződni, a süti az idén is hamar elfogyott.
Az omlós lekváros linzer kiadós, ugyanakkor mutatós és finom sütemény. A sokáig elálló sütit egyszerű receptje is kedveltté teszi, még a gyakorlatlan háziasszonyok is el tudják készíteni.
Sokszor a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak. A sima linzer nem igazán kedvencem, de dióval megbolondítva igazán fenséges. A diós-lekváros linzert sokan diós félholdként ismerik, lekvár nélkül. Úgy is nagyon finom, mi azonban egy kicsit tovább gondoltunk. A tésztából nem félholdakat készítünk, hanem korongokat szaggatunk, majd finom házi lekvárral összeragasztjuk a sült korongokat.
Diós habos linzerkarika olvasónk gyerekkorának egyik kedvenc süteménye volt. Igazi nagymama süti, amiből sosem tudott túl sok készülni és amit az unokák sosem tudtak megunni. Szerencsére a kitűnő recept a hosszú évek során is megmaradt és most már Ő maga készítheti az unokának.
Diós-lekváros linzer sokkal finomabb, mint egy linzer alaptésztából készülő sima linzer. A darált cukros diótól sütés közben kellemes karamelles ízt kap, ami megkoronázza az egyszerű süteményt. Házi sárgabarack lekvárral a legfinomabb.
Valahogy mindig elfelejtek fotókat készíteni a sütikről. Még szerencse, hogy az olvasók nem ilyen feledékenyek. És az is, hogy pont úgy készítik az islert, ahogy mi is. Mert az igazi ischler szerintünk is diós tésztával készül. Ilyen az isler Lajos Mari módra.
Nem tudom ki hogy van vele, de a hagyományos linzer nem tartozik a kedvenceim közé. Nekem kell még valami a tésztába, ami egy kicsit megfűszerezi, karakteresebb ízűvé teszi. Eddigi nagy kedvencem a diós linzer volt, most hogy kipróbáltam, a kókuszos linzer is felkapaszkodott mellé. A hosszan elálló és finom aprósütemény a hétköznapokat is ünneppé varázsolja.
Ha karácsony, akkor mézeskalács. Minden mennyiségben és formában. Már mutattam egy válogatást a legjobb mézeskalács fűszerkeverékes süteményekből, de most itt egy újabb finomság: a mézeskalács linzer receptje.
A tökmagos linzer karácsonyra is ideális sütemény. Finom, kiadós, gyorsan elkészül és mindig jól jön egy kis változatosság.
A mákos süteményeket mindig is imádtam. A csudijó mákos linzer volt az első süti, amit az első saját lakásomban megsütöttem. Aztán ahogy teltek az évek valahogy elhagytam a könyvet, amiben a recept volt. Több mákos sütit próbáltam azóta, de egyik sem volt az igazi. Aztán a napokban anyukámnál rátaláltam a régi könyvre, benne a csudijó mákos linzer receptjével. Naná, hogy megsütöttem és le is írom a blogba, hogy mindig kéznél legyen. Most nem fog elveszni az biztos!
Amikor megosztottam a linzertészta alapreceptet, rögtön jöttek újabb bevált receptek az olvasóktól. Veronika régi családi receptje már egy könyvben is megjelent. Nézzük, mit rejt a régi családi receptkönyv és hogy készül a cseresznyés kocka.
Szilvás finomság Márta módra címet adtam a Wolf Márta által megosztott finom szilvás süteménynek. Márta megosztotta a receptet is, de nevet nem adott hozzá. Név nélkül meg még sem kerülhet fel egy süti. Nem igaz?