A bejegyzés cím ne tévesszen meg senkit. Nem akarok senkit félrevezetni, nem készítettem országos méretű felmérést arról, hogy milyen ételeket szerettek a megtöbben a világban vagy hazánkban a múlt évben. Így erről nincs adatom. Azt viszont tudom, melyek voltak 2022 kedvenc ételei, pontosabban a legtöbbek érdeklődésére számottartó receptjei és konyhai praktikái a Balkonada blogon. Szerintem ezeket a recepteket te is, a velük készülő ételeket pedig az egész család imádni fogja az idén is.
Ezek voltak 2022 kedvenc ételei – Top10 recept a Balkonada.hu oldalon 2022-ben
Rendszeres olvasóim tudják, hogy a Balkonada blogon növénygondozási tanácsokat és recepteket egyaránt megosztok. Mindkét téma egyaránt népszerű a havi több százezres olvasó körében. Jól mutatja ezt a rendszeresen visszatérő olvasók száma is.
Általában naponta kerül fel egy-egy új cikk. Jelenleg 1.600 fölötti az egyedi tartalmak száma, melynek kb. a fele recept vagy konyhai praktika.
Pár napja már megmutattam 2022 kedvenc növényeit, itt az ideje a receptekkel is megtenni ugyanezt. Máris muatom melyek voltak 2022 kedvenc ételei.
A 10-es listát a legolvasottabb cikktől visszafelé haladva teszem közzé. A képre kattintva eléred és elolvashatod az adott cikket.
Farsangi fánk sütőben készítve
A farsangi fánk sütőben sütve igazi megváltás az érzékeny gyomrúaknak. Még az is bátran fogyaszthatja, akinek a gyomra nem bírja az olajban sült ételeket. Most az is fánkozhat, aki nem bírja az olajos ételeket vagy utálja az olajszagot a konyhában. Olvasónk elárulja, hogy készítette.
Bögrés grízes pite
Bögrés grízes pite receptről azt állítja az olvasónk, hogy elronthatatlan. Ráadásul káprázatos finomság lesz belőle. A receptet elolvasva már én is biztos vagyok benne. De azért a próba sem marad el, mert biztos, ami biztos.
Egyszerű, de nagyszerű rétes
Emlékszem még gyerekkoromban a nagyanyáim, majd később az anyukám is a hagyományos nyújtott rétest készítette. Azt az igazit, a hajszál vékonyra kinyújtottat. Igazi művészet volt a csöppnyi tésztát elszakítás nélkül addig húzogatni, rázogatni, amíg be nem terítette az asztalt. Jó pár éve már a sokkal egyszerűbb, nyújtás nélküli, akarom mondani, nyújtogatás nélküli vagy ha jobban tetszik húzogatás nélküli, de legalább annyira finom változatot készítjük. Felőlem akár lehet sodrott rétes is a neve. Finom és kész. Nézzük, hogy készül a rétes nyújtás nélkül, pontosabban húzogatás nélkül!
Zserbógolyó
A zserbógolyó szuper egyszerű és finom. Ami pedig a legjobb benne, hogy még sütni sem kell. Zamata pedig pont olyan, mint nagyanyáink kedvenc ünnepi süteményének az íze.
Másodnap is puha pogácsa
Másodnap is puha pogácsa jól jön, ha előre kell vagy tudunk dolgozni és nem akarunk kőkemény, kiszáradt sós süteményt rakni az asztalra. A jól bevált recept ismét egy olvasótól származik, aki nagy gyakorlatot szerzett sütögetés terén, hisz rendszeresen süt sós és édes süteményeket egyaránt.
Házi foszlós sós kifli
Egyre többen sütik saját maguk otthon a kenyeret vagy a péksüteményeket. A házi foszlós sóskifli szuper választás, ha friss péksüteménnyel kényeztetnénk a családot. Nagyon gyorsan készül, egyszerű és finom. A család minden tagját leveszi a lábáról.
Csuda finom kakaós kalács
Nagyon finom, foszlós és zamatos kakaós kalács receptet hoztam, amolyan egyszerű, kelt tésztás, hagyományos, nagyi féle kakaós kalács receptet. Hallottam már, hogy ostoros kalácsként is hívják a kakaóval töltött, szaftos, puha fonott kalácsot, ami régi recept alapján készül és garantáltan a legjobb csokis kalács. Leginkább azt szeretem benne, ahogy a szinte folyós kakaó töltelék körülöleli a lágy, foszlós tésztát. Csak óvatosan a kipróbálásával, mert garantáltan családi kedvenc lesz a kelt tésztás, fonott, csupa csokis kalács sok-sok olvadó kakaóval! Önnepi és karácsonyi kakaós kalácsnak is kiváló.
Cékla télire
A cékla az egyik legértékesebb zöldségünk. Különleges színe és érdekes íze alkalmassá teszi arra, hogy a szürke téli napok étkezéseit feldobjuk vele. Többféle módon elkészíthetjük, leggyakrabban céklasaláta vagy tormával ízesített savanyúság formájában kerül az asztalra. Ezt egy egyszerű repect alapján akár üvegben, télire is eltehetjük. Visky Kati olvasónk elárulta, hogy rakja el télre a cékla savanyúságot, hogy teszi el, tartósítja a céklát, azaz, hogy készül a cékla télire hagyományosan.
Lekváros-diós linzer
Lekváros-diós linzer sokkal finomabb, mint egy linzer alaptésztából készülő sima linzer. A darált cukros diótól sütés közben kellemes karamelles ízt kap, ami megkoronázza az egyszerű süteményt. Házi sárgabarack lekvárral a legfinomabb.
Káposzta savanyítás házilag
A káposzta savanyítás házilag is egyszerűen kivitelezhető. Még a piacra sem kell kimenni, ha megkívánja a család a vitamíndús savanyúságot. És mennyivel finomabb, mint a boltokban kapható, agyon tartósítózott változat. Nézzük, hogy készül a házi savanyú káposzta!
Nagyon köszönöm, hogy megtiszteltél figyelmeddel!
Végezetül engedd meg, hogy felhívjam a figyelmed a bloghoz kapcsolódó hírlevélre is. A listára feliratkozók havonta 8-10 alkalommal kapnak növényápolási tanácsokat, kitűnő recepteket és érdekességeket tartalmazó emailt.
Ha Te sem szeretnél kimaradni ebből az ingyenes lehetőségből, kattints az alábbi linkre és iratkozz fel a Balkonada hírlevélre.