A fűszerspirál nemcsak dekoratív, de nagyon praktikus megoldás is kertbe. A dísznövények mellett érdemes egészséges gyógy- és fűszernövényekkel benépesíteni a kertet. A saját termesztésű fűszerekkel mindig friss ízeket varázsolhatunk a konyhaasztalra. A saját kezűleg is elkészíthető spirálisan kialakított fűszerkert helytakarékos, illatos és szemet gyönyörködtető. Videón mutatom, hogy kezdj hozzá.
Fűszerspirál készítése a kertbe
A zöldfűszerek minden ételt azonnal frissé varázsolnak, ugyanakkor termesztésük hely- és energiatakarékos. Igen dekoratívak is, ezért egy díszkertben is remekül mutatnak.
Miért pont fűszerspirál?
A fűszerspirál különleges spirális formával jól elszeparálhatjuk a növényeket, ugyanakkor koncentráltan nevelhetjük aromás kedvenceinket. Kialakításával kevesebb termőföldre van szükség, hisz elég csak a felső rétegben biztosítani a dús táptalajt.
Fűszerkertet a megmaradt téglák felhasználásával is kialakíthatjuk, így két legyet ütünk egy csapásra és még spórolunk is.
A kialakításnak nincsenek kötött szabályok, minden a fantáziánkra és lehetőségeinkre van bízva. Érdemes a spirált egyre növekvő magasságban kialakítani, amivel még látványosabb formát hozhatunk létre.
Fűszerspirál beültetése
A spirális kialakításnál érdemes a fűszernövények tulajdonságait is figyelembe venni. A könnyen szétterjedő fajtákat, pl. menta, citromfű, kamilla érdemes elkülöníteni. A földbe függőlegesen elhelyezett elválasztó tégla vagy geotextil megakadályozza a gyökerek elburjánzását.
Az ültetésnél fontos szempont a növények származása, az azonos származásúak, így azonos igényűek kerüljenek egymás mellé. A ma használt kedvenc fűszernövényeink jelentős része mediterrán származású (bazsalikom, kapor, zsálya, kakukkfű, koriander, borsikafű, oregáno, levendula, stb). Ezek a meleg, száraz klímát, jó vízelevezetésű talajt kedvelik, kevés locsolást igényelnek. Az illóolajok koncentrációja akkor lesz a legmagasabb, ha rengeteg napfény éri őket. További jellemzőjük, hogy a mi éghajlatunkon főleg egynyáriként tarthatjuk őket, a hideg teleinken elfagynak a kertben.
A nem mediterrán származásúak, mint pl. a menta, petrezselyem, borágó kimondottan a nedves talajt kedvelik, és árnyékos helyen is remekül termeszthetők.
A fűszernövények termesztési idejük szerint lehetnek egynyáriak (nem telelnek át) és évelők. Az évelők egy része ősszel lekopaszodik, de találunk köztük zöld lombjukat egész évben megőrzőket is.
Fűszernövények csoportosítása a gondozások szerint
- Egynyáriak: kapor, koriander, bazsalikom, petrezselyem, körömvirág, borágó, turbolya, böjtfű, angyalgyökér, borsfű.
- Évelők: snidling, édeskömény, majoránna, menta, tárkony, oregano, sóska, lestyán, torma, illatos ibolya.
- Örökzöld évelők: babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya, téli borsika, egyes levendula fajták.
Az egynyári növényeket évente kell vetni kora tavasszal és a késő fagyokig szedhetjük illatos hajtásaikat.
Az évelő növények egész évben a kertben maradhatnak. Ősszel nem igényelnek semmi különösebb beavatkozást, tavasszal újra kihajtanak. Őszi metszésre sincs szükség, azt tavasszal kell megtenni.
A napsütötte nyári fűszereknek nincs párja. A többségűket erkélyen is termeszthetjük, sőt egyes fajtákról télen sem kell lemondani, a lakásban is lehet fűszerkertünk. Ha nagyobb mennyiséget sikerül termesztenünk valamiből, érdemes elraktározni télire.
Fűszerspirál kialakítási ötleteket a Pinterest albumomban találsz.