A cukkini egyre kedveltebb zöldségféle. Egyszerűen termeszthető, sokoldalúan felhasználható. Rengeteg húsos és húsmentes étel készülhet belőle a cukkinikrémtől a leveseken át egészen a görög muszakáig. Most itt a cukkini savanyúság felfedezésének és eltevésének ideje!
Cukkini savanyúság receptje
Hozzávalók – 1 literes üveghez
- 700-800 g cukkini,
- 20 szem fekete bors,
- kapor és zöldpetrezselyem ízlés szerint,
- 1 db babérlevél,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 db lilahagyma (el is maradhat),
- 1 db sárgarépa,
- 1 db erős paprika.
A savanyúság levéhez
- 1 liter víz,
- 1 kanál só,
- 1,5 kanál cukor,
- 6 kanál ecet.
Cukkini savanyúság elkészítése
- mossuk ki jól az üvegeket és a kupakokat is,
- öntsünk az üvegekbe 50 – 100 ml vizet,
- majd melegítsük mikrohullámú sütőben 10 percet,
- ezután öntsük ki a vizet az üvegekből, csepegtessük le őket,
- mossuk meg a cukkinit,
- vágjuk le a végeiket és szeleteljük fel 1 cm-s karikákra,
- a sárgarépát, a hagymát, fokhagymát és a paprikát is tisztítsuk meg és karikázzuk fel,
- a babérlevelet, a borsot, a kaprot és a zöld petrezselymet tegyük az üvegek aljába,
- a cukkinikarikákat tegyük az üvegekbe,
- közéjük rakjunk sárgarépa, lila vagy hagyma, fokhagyma és paprika darabokat is,
- a savanyúság levének elkészítéséhez a tegyük bele a sót, a cukrot és az ecetet a vízbe,
- keverjük össze, főzzük fel,
- a levet forrón öntsük rá az üvegekbe rakott zöldségekre, teljesen töltsük tele az üvegeket,
- a kupakokkal zárjuk le őket,
- a lezárt üvegeket fordítsuk fejjel lefelé és így hagyjuk kihűlni őket.
Nagyon köszönjük a receptet Ujvári Nikolettának!